Ποιοι είμαστε
Αρχική Εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Ευρώπη. Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.ΔΙΑΦΟΡΑ

Εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Ευρώπη. Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

23 Μαΐ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Κυκλοφόρησαν άρθρα που ενημερώνουν για εξάπλωση του ιού Ζίκα στην Ευρώπη σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

maxresdefault

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

 

Το δημοσίευμα στο protothema.gr αναφέρει.

Συναγερμό για την Ευρώπη όσον αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Ζίκα που ευθύνεται για μικροκεφαλία σε νεογέννητα σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ανάμεσα στις χώρες που εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης των κρουσμάτων είναι σύμφωνα με τον ΠΟΥ και η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί του οργανισμού ζήτησαν από τους τουρίστες να βρίσκονται σε εγρήγορση καλώντας ειδικά τις έγκυες και όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί να λάβουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό.

Ο υψηλότερος κίνδυνος αφορά το νησί της Μαδέιρα και τις περιοχές γύρω από τη βορειοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για τις οποίες ο κίνδυνος είναι της τάξης του 9 στη 10βαθμη κλίμακα του ΠΟΥ.

Δείτε το χάρτη με τα σημεία εμφάνισης του κουνουπιού Aedes albopictus

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές εκτός από το βασικό είδος κουνουπιού που ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού, ευδοκιμεί και το είδος Aedes albopictus στο οποίος επίσης έχουν αποδοθεί κρούσματα του Ζίκα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΠΟΥ σήμανε παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό για τον Ζίκα προειδοποιώντας ότι εξαπλώνεται «με εκρηκτικές διαστάσεις» στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 

Στις 18 Μαΐου 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σχετική ενημέρωση αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού Ζίκα στην Ευρώπη από το τέλος της άνοιξης και για όλο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία η πιθανότητα κινδύνου εξάπλωσης του ιού διαφέρει από χώρα σε χώρα.

18 χώρες έχουν μέτρια πιθανότητα εξάπλωσης του ιού εξαιτίας της ύπαρξης του κουνουπιού του είδους Aedes albopictus, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, ενώ οι περιοχές με τις υψηλότερες πιθανότητες εξάπλωσης του ιού είναι οι ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. 36 χώρες έχουν πολύ χαμηλές εως μηδενικές πιθανότητες για την εξάπλωση του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε και οδηγίες για την πρόληψη εναντίουν του ιού Ζίκα για τις χώρες με υψηλές ή μέτριες πιθανότητες εξάπλωσης του ιού.

Ενίσχυση των ελέγχων για την εξάπλωση των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που εντοπίζονται κουνούπια του είδους Aedes aegypti. Οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και ενημερωμένοι για την μετάδοση του ιού και να αναφέρουν σε διάστημα 24 ωρών περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί με τον ιό. Ελεγχοι των τόπων αναπαραγωγής των κουνουπιών. Ολα αυτά με στόχο την πρόληψη, ιδιαίτερα στις έγκυες γυναίκες.

Οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να θεσπίσουν φορείς ελέγχου για τον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων του ιού και την παροχή οδηγιών δημόσιας στους ταξιδιώτες από και προς χώρες που υπάρχουν κρούσματα του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού.

http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2016/05/zika-virus-expected-to-spread-in-europe-in-late-spring-and-summer-overall-risk-low-to-moderate

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/36070/o-ios-zika-endexetai-na-ftasei-stin-evrwpi-to-kalokairi.html

Το άρθρο μπορεί να σας ξενίσει καθώς έχετε συνηθίσει σε εμάς να βλέπετε μόνο άρθρα που καταρρίπτουν ψευδή δημοσιεύματα. Στα Eλληνικά Hoaxes αναβαθμιζόμαστε καθώς δεχόμαστε αρκετά μηνύματα από αναγνώστες που μας ρωτάνε για πολλά δημοσιεύματα αν είναι αληθή, ένα από αυτά ήταν και αυτό.

Εξυπακούεται ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με όλα τα δημοσιεύματα που δεν εμπίπτουν στη κατηγορία των hoaxes, θα διαλέγουμε τα πιο σημαντικά για να ενημερώνουμε για την ακρίβεια τους.

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής