Ποιοι είμαστε
Αρχική Η συζήτηση για τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα έληξε!Χωρίς κατηγορία

Η συζήτηση για τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα έληξε!

25 Μαΐ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Χρόνια τώρα διεξάγεται συζήτηση για την ασφάλεια των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφών (ΓΤΤ). Από τη μία έχουμε την επιστήμη που μας δίνει συνεχώς νέες έρευνες που συμφωνούν πως τα ΓΤΤ είναι ασφαλή προς κατανάλωση και από την άλλη πολλές ομάδες ακτιβιστών που αναφέρονται σε άλλες έρευνες που δείχνουν το αντίθετο.

Το να ξεχωρίσεις τις σοβαρές έρευνες από τις μη σοβαρές ή τις κατευθυνόμενες δεν είναι ποτέ εύκολο, ειδικά για τους μη ειδικούς όπως η πλειοψηφία των ανθρώπων.

Δεν θα ήταν ιδανικό αν μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών άκουγαν όλες τις πλευρές, διάβαζαν, αν όχι όλες, τις περισσότερες έρευνες για το θέμα, άκουγαν ακόμα και ακτιβιστές που δεν είναι επιστήμονες, πριν καταλήξουν σε απόφαση;

Ε λοιπόν αυτό έγινε!

Η National Academies of Science, Engineering and Medicine, μια σεβαστή ανεξάρτητη ακαδημία ειδικών εξέδωσε την αναφορά της για το θέμα της ασφάλειας των ΓΤΤ. Η αναφορά είναι ΔΩΡΕΑΝ διαθέσιμη σε μορφή pdf για όποιον ενδιαφέρεται (μόλις 12mb).

Η επιτροπή λοιπόν εξέτασε εκατοντάδες έρευνες, άκουσε προφορικές καταθέσεις δεκάδων ωρών και συνυπολόγισε και αρκετά σχόλια αναγνωστών σε social media, όσο ηλίθια και αν είναι μερικά και κατέληξε πως:
“δεν βρέθηκάν στοιχεία που να δείχνουν πως τα ΓΤΤ είναι λιγότερο ασφαλή από τα μη ΓΤΤ” (found no substantiated evidence that foods from GE crops were less safe than foods from non-GE crops).
Η επιτροπή άκουσε από άτομα σαν τον Jeffrey Smith, ένα ταγμένο ακτιβιστή κατά των ΓΤΤ, μέχρι τον Seralini, τον γνωστό επιστήμονα που σε έρευνα έδειξε πως οι αρουραίοι αποκτούν καρκινικούς όγκους όταν καταναλώνουν ΓΤΤ, πριν η έρευνα αποκαλυφθεί ως αναξιόπιστη και ανακληθεί.

Κάθε ένας ισχυρισμός εξετάστηκε ξεχωριστά και καταρρίφθηκε:

  • Προκαλούν τα ΓΤΤ καρκίνο; Όχι. Στον Καναδά και στις ΗΠΑ όπου τα ΓΤΤ είναι ευρέως διαδεδομένα, τα επίπεδα καρκίνου είναι ίδια με της Ευρώπης όπου τα ΓΤΤ απαγορεύονται.
  • Μήπως προκαλούν βλάβες στα νεφρά; Όχι. Καμία διαφορά μεταξύ των χωρών που τα καταναλώνουν με αυτές που δεν τα καταναλώνουν.
  • Μήπως προκαλούν παχυσαρκία ή διαβήτη; “Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να έχουν εκδοθεί” και να βρήκε η επιτροπή.
  • Πάθηση Celiak (κοιλιοκάκη) (αν έχεις αυτή τη πάθηση τότε δεν πρέπει να τρως γλουτένη, μόνο τότε!); Και πάλι καμία διαφορά.
  • Αλλεργίες; “Η επιτροπή δεν βρήκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των ΓΤΤ και της αύξησης των αλλεργιών”.
  • Αυτισμό; Για άλλη μια φορά τα νούμερα είναι ίδια σε όλες τις χώρες.
  • Θανάτους; Ποιους θανάτους;
  • Τι συμβαίνει στα ζώα που τρώνε τέτοιες τροφές; Τίποτα…

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως μια τόσο μεγάλη έρευνα, μια τόσο πλήρης έρευνα όπου έχουν συμπεριληφθεί οι απόψεις και των δύο πλευρών, μέχρι και της Greenpeace, θα έπρεπε να κλείσει το ζήτημα και να τελειώνουμε με το θέμα.

Όχι όμως. Οι πολέμιοι των ΓΤΤ βιάστηκαν να κρίνουν πως η επιτροπή είτε κάνει λάθος, είτε είναι κατευθυνόμενη από τη Monsanto. Τα κόλπα για να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά: τρομολαγνία και “δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες”. Το τελευταίο ακούγεται τόσο αστείο όταν το λέει η Greenpeace η οποία σωστά απέρριψε την άποψη 30.000 επιστημόνων που λένε πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν επηρεάζεται από τον άνθρωπο, αλλά δέχεται την άποψη  300 που λένε πως τα ΓΤΤ είναι επικίνδυνα.

Το πιο κλασικό όμως παράδειγμα άρνησης είναι το: “στην Ευρώπη απαγορεύονται, άρα…”. Άρα…αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των ΓΤΤ. Πρόκειται για πολιτική απόφαση της ΕΕ, η οποία πάει σταδιακά προς ανατροπή, διότι και εδώ, στην ΕΕ, οι έρευνες δείχνουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.

Τι έχει μείνει; Ένας μικρός αριθμός bloggers οι οποίοι για να πουλήσουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιούν τρομοκρατικές τακτικές και ψέματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το θέμα των ΓΤΤ δεν έχει κλείσει μιας και έχουμε ακόμα αρκετά θέματα να συζητήσουμε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την ασφάλειά τους. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Οι αρνητές της επιστήμης έχουν μείνει με μηδέν επιχειρήματα και πλέον χρησιμοποιούν αναμασημένα κλισέ ή επικαλούνται τα βασικότερα αισθήματά μας για να μας τρομάξουν. Αλλά και αυτό τελειώνει σιγά σιγά.

ΥΓ: Μη δεχθείτε αυτά που λέει το άρθρο. Ούτε λέξη. Διαβάστε την έρευνα και ελέγξτε τη μόνοι σας. Είναι δωρεάν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, εκτός και αν το μίσος για τα ΓΤΤ έχει γίνει “πίστη”.

Αρθρογράφος - Ερευνητής