Ποιοι είμαστε
Αρχική “Ψάρι που τρώει ανθρώπινη σάρκα κατέκλυσε τα ποτάμια της Βρετανίας” – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS

“Ψάρι που τρώει ανθρώπινη σάρκα κατέκλυσε τα ποτάμια της Βρετανίας” – Καταρρίπτεται

25 Μαΐ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Κυκλοφορεί ένα άρθρο που αναφέρει πως ένα ψάρι παλιότερο και από τους δεινόσαυρους, που τρώει ανθρώπινη σάρκα κατέκλυσε τα ποτάμια της Βρετανίας. 

ΨΕΥΔΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Το είδαμε στο newmoney.gr και protothema.gr

Το άρθρο αναφέρει:

Ψάρι πιο παλιό από τους δεινόσαυρους που τρώει ανθρώπινη σάρκα κατέκλυσε τα ποτάμια της Βρετανίας

39801

Προειδοποίηση προς τους κολυμβητές απεύθυναν οι αρμόδιοι στην Βρετανία, αφού όσο περισσότερο καθαρίζουν τα νερά των ποταμών της χώρας τόσο σε μεγαλύτερους αριθμούς εμφανίζονται ψάρια επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με το σάιτ Swimmer’s Daily οι Άγγλοι που σκοπεύουν να κολυμπήσουν σε κάποιο ποτάμι της Βρετανίας πρέπει να προσέχουν γιατί στα νερά των ποταμών της χώρας έχει επανεμφανιστεί σαρκοβόρο ψάρι, με κοφτερά δόντια το οποίο επιτίθεται και στον άνθρωπο.

Το τρομακτικό ψάρι έχει ευνοηθεί από την δραστική καταπολέμηση της ρύπανσης στην Αγγλία και έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μεγάλους αριθμούς.

39802

Σύμφωνα με το άρθρο, πρόκειται για ένα “αρχαίο και άσχημο ψάρι που επανεμφανίστηκε στα νερά της Βρετανίας”.

Το ψάρι αυτό είναι πιο παλαιό από τους δεινόσαυρους και είχε εξαφανιστεί από τη Μ. Βρετανία λόγω της ρύπανσης.

 

39803


Η ιστοσελίδα swimmersdaily.com, στις 18/5/2016 δημοσίευσε ένα άρθρο για τη μύραινα (Petromyzon marinus), αλλά δεν αναφέρει τίποτα για επικίνδυνα ψάρια και ψάρια που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Το άρθρο της ιστοσελίδας  swimmersdaily.com, βασίζεται σε άρθρο της εφημερίδας the guardian.

39804

Η μύραινα δεν τρέφεται με ανθρώπινη σάρκα, είναι παρασιτικός οργανισμός που προσκολλάει στα θύματά της (ψάρια) και τρέφεται με το αίμα τους, όπως οι βδέλλες. Δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

39806

https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_lamprey

http://jncc.defra.gov.uk/protectedsites/sacselection/species.asp?FeatureIntCode=S1095

http://www.fishbase.org/summary/2530

http://www.glfc.org/sealamp/

Ο ισχυρισμός η μύραινα τρέφεται με ανθρώπινη σάρκα, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.