Τι γράφει το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής Ιατρικής των ΗΠΑ για την ομοιοπαθητική

4

Στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου και τον εικονικό κόσμο του facebook κυκλοφορούν άρθρα που προτρέπουν το κόσμο να σταματήσουν τον εμβολιασμό και τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας για χάριν διαφόρων ματζουνιών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

homeopathy-debunked-because-its-just-water

 

Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα ασχοληθώ με κάποιο από αυτά τα άρθρα, θα δούμε τι γράφει το ίδιο το Κέντρο Συμπληρωματικής Ιατρικής των ΗΠΑ (NCCIH), πρώην Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών (NCCAM) για την ομοιοπαθητική.

Εν συντομία λοιπόν μας λέει ότι…

Υπάρχουν λιγοστά στοιχεία μέσα από αναλύσεις και κλινικές δοκιμές για να υποστηριχθεί η ομοιοπαθητική ως αποτελεσματική θεραπεία για οποιαδήποτε κατάσταση.  Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος νομίζει πως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι αραιωμένα και δεν υπάρχει κίνδυνος, ορισμένα φάρμακα που χαρακτηρίζονται ομοιοπαθητικά περιέχουν δραστικές ουσίες και συστατικά τα οποία μπορούν να έχουν παρενέργειες.

Ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα που ονομάζονται «nosodes» ή αλλιώς «ομοιοπαθητικοί εμβολιασμοί» προωθούνται ως υποκατάστατα των συμβατικών εμβολίων αλλά τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους είναι ανύπαρκτα.

Ας δούμε όμως τώρα τι συμβουλεύει και όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την ομοιοπαθητική….

Να μην χρησιμοποιούν την ομοιοπαθητική ως υποκατάστατο των συμβατικών θεραπειών, δηλαδή να μην παρατάνε τις αποδεδειγμένες ιατρικές μεθόδους θεραπείας. Αν χρησιμοποιούν κάποιο ομοιοπαθητικό σκεύασμα να ενημερώνουν οποσδήποτε τον (κανονικό) γιατρό τους. Να ακολουθούν το πρόγραμμα των εμβολιασμών και να μην το υποκαταστήσουν με ομοιοπαθητικούς εμβολιασμούς. Οι έγκυες και γενικά όσοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την ομοιοπαθητική θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν και να ενημερώσουν τους γιατρούς τους για οποιαδήποτε συμπληρωματική πρακτική.

Οπως βλέπουμε λοιπόν το εθνικό κέντρο συμπληρωματικής ιατρικής των ΗΠΑ (NCCIH)  δεν προτρέπει κανέναν να αφήσει τους εμβολιασμούς και την συμβατική ιατρική, αντιθέτως, εφιστά την προσοχή τους στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που κυκλοφορούν και που δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την αποτελεσματικότητά τους.

Λεπτομέρειες στην ίδια την σελίδα του NCCIH

 

 • Δεν είναι σωστά διατυπωμένο, και μάλλον θα οδηγήσει σε παραπλάνηση αυτό που λέει το άρθρο: «Υπάρχουν λιγοστά στοιχεία μέσα από αναλύσεις και κλινικές δοκιμές για να υποστηριχθεί η ομοιοπαθητική ως αποτελεσματική θεραπεία για οποιαδήποτε κατάσταση.»

  Μια μελέτη 68 άλλων ερευνών για την ομοιοπαθητική, η οποία δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο 2016, έδειξε ότι «η ομοιοπαθητική θεραπεύει όσο και η αυθυποβολή». Δηλαδής…., τίποτε.

  http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/homeopathy-therapeutic-dead-end-systematic-review-no-evidence-it-works-a6884356.html

  http://keryneia.blogspot.com.cy/2016/02/blog-post.html
  -.

 • Darth Homer

  ???

 • Είναι τουλάχιστον ηλιθιο όταν ακούω δύο συναδέλφους νοσηλεύτριες να λένε ότι χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικα φάρμακα. Την μια εξ αυτών, την είχα και ως πρότυπο νοσηλευτριας. Ξενέρωσα όταν συμβούλευε μια άλλη συνάδελφο, να πάρει κάποιο οποιοπαθητικο σκευασμα (ούτε τη λέξη φάρμακο δε μπορώ να πω!)

 • John Smith

  Να θέσω και εγώ μια ρητορική ερώτηση: αφού τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» δεν αρκούν, και πρέπει να παίρνει κανείς και τα κανονικά, τότε γιατί να μην παίρνει μόνο τα κανονικά; Υπάρχει κάποιος λόγος να δίνει τα διπλάσια χρήματα -ή και περισσότερα-, για να αγοράζει κάτι που στην ουσία δεν χρειάζεται;