«Εικόνα από Ισπανία» – Καταρρίπτεται

2

Αναπαράγεται στο facebook μια φωτογραφία άστεγης οικογένειας, με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από την Ισπανία. 

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΕΣ[/icon_list_item][/icon_list]

Η ανάρτηση αναφέρει:

[content_band style=»color: #333;» bg_color=»#FBF6D9″ border=»all» inner_container=»true»]
Εικόνα απ την Ισπανία του σήμερα !Αυτή ντε που έπιασε τους στόχους !
ΌΧΙ Δεν πρέπει να είναι αυτός ο κόσμος που θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας ! ΝΑΙ Όσο κι αν είναι βαριές οι θυσίες μας, αυτό τον σάπιο κόσμο , αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός «αυτό το πειρατικό θα το βουλιάξουμε, θα το βουλιάξουμε, που να σκάσει ο διάβολος / και θα χτίσουμε ένα κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα», όπως τον ήθελε και ο Χικμέτ. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις νέες γενιές !

40002[/content_band]

40001

Η φωτογραφία δεν προέρχεται από την Ισπανία, αλλά από το Ιράν. Την έχουν πάρει από ένα άρθρο του 2015, που αναφέρει αύξηση του αριθμού των άστεγων γυναικών στην Τεχεράνη.

www.mojahedin.org

40003

https://archive.is/SciS4

https://www.google.gr/search

Αν παρατηρήσουμε την εικόνα θα δούμε την χαρακτιριστική ενδυμασία της γυναίκας και τα αραβικά γράμματα στο τσουβάλι που χρησιμοποιεί σαν μαξιλάρι.

Ο ισχυρισμός πως η φωτογραφία είναι από την Ισπανία, καταρρίπτεται. 

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • John Smith

  Μπράβο σου, μόνο που αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι κάποιος είπε ψέματα. Ακόμα χειρότερα, εάν -όπως λες- υπάρχουν πραγματικές φωτογραφίες γιατί να ανεβάσει μια άσχετη;

  Το «ναι, αλλά όσα λέει είναι σωστά» δεν είναι δικαιολογία για το ότι κάποιος επέλεξε να πει ψέματα. Εκτός και εάν δεχτούμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, οπότε ας αρχίσει ο καθένας μας να ανεβάζει ψεύτικες ειδήσεις.

 • Sotiris

  Α. Δεν μπορώ να κρίνω με βεβαιότητα αν το συγκεκριμένο άτομο γνώριζε πως αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ είναι από την Ισπανία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται διαστρέβλωση της τοποθεσίας και του context οιασδήποτε φωτογραφίας και αυτό γιατί χτίζεις ένα επιχείρημα πάνω σε ψεύδη, πράγμα που υποβαθμίζει την θέση σου.
  Η μόνη διάκριση που μπορούμαι να κάνουμε είναι μεταξύ της συνειδητής παραπληροφόρησης (πχ εδώ https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11048789_600206883415455_7386659313683155903_n.jpg?oh=73045e1fdd6b98195268fadce8a1af70&oe=57D3A617) και της ασυνείδητης διαστρέβλωσης (πιστεύω αυτό που βολεύει την αντίληψη μου και το δημοσιεύω αδιακρίτως)
  Β. Η διαστρέβλωση της πηγής της φωτογραφίας δεν αναιρεί τα τεκταινόμενα στην Ισπανία σχετικά εξώσεις που το λιγότερο που δύναμαι να την χαρακτηρίσω είναι τραγική.
  http://time.com/4007349/spain-evictions-housing-crisis/