«Εικόνα από Ισπανία» – Καταρρίπτεται

In Facebook, Hoax by Θοδωρής Δανιηλίδης2 Comments

Αναπαράγεται στο facebook μια φωτογραφία άστεγης οικογένειας, με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από την Ισπανία. 

 • ΨΕΥΔΕΣ

Η ανάρτηση αναφέρει:

Εικόνα απ την Ισπανία του σήμερα !Αυτή ντε που έπιασε τους στόχους !
ΌΧΙ Δεν πρέπει να είναι αυτός ο κόσμος που θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας ! ΝΑΙ Όσο κι αν είναι βαριές οι θυσίες μας, αυτό τον σάπιο κόσμο , αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός «αυτό το πειρατικό θα το βουλιάξουμε, θα το βουλιάξουμε, που να σκάσει ο διάβολος / και θα χτίσουμε ένα κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα», όπως τον ήθελε και ο Χικμέτ. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις νέες γενιές !

40002

40001

Η φωτογραφία δεν προέρχεται από την Ισπανία, αλλά από το Ιράν. Την έχουν πάρει από ένα άρθρο του 2015, που αναφέρει αύξηση του αριθμού των άστεγων γυναικών στην Τεχεράνη.

www.mojahedin.org

40003

https://archive.is/SciS4

https://www.google.gr/search

Αν παρατηρήσουμε την εικόνα θα δούμε την χαρακτιριστική ενδυμασία της γυναίκας και τα αραβικά γράμματα στο τσουβάλι που χρησιμοποιεί σαν μαξιλάρι.

Ο ισχυρισμός πως η φωτογραφία είναι από την Ισπανία, καταρρίπτεται. 

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • John Smith

  Μπράβο σου, μόνο που αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι κάποιος είπε ψέματα. Ακόμα χειρότερα, εάν -όπως λες- υπάρχουν πραγματικές φωτογραφίες γιατί να ανεβάσει μια άσχετη;

  Το «ναι, αλλά όσα λέει είναι σωστά» δεν είναι δικαιολογία για το ότι κάποιος επέλεξε να πει ψέματα. Εκτός και εάν δεχτούμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, οπότε ας αρχίσει ο καθένας μας να ανεβάζει ψεύτικες ειδήσεις.

 • Sotiris

  Α. Δεν μπορώ να κρίνω με βεβαιότητα αν το συγκεκριμένο άτομο γνώριζε πως αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ είναι από την Ισπανία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται διαστρέβλωση της τοποθεσίας και του context οιασδήποτε φωτογραφίας και αυτό γιατί χτίζεις ένα επιχείρημα πάνω σε ψεύδη, πράγμα που υποβαθμίζει την θέση σου.
  Η μόνη διάκριση που μπορούμαι να κάνουμε είναι μεταξύ της συνειδητής παραπληροφόρησης (πχ εδώ https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11048789_600206883415455_7386659313683155903_n.jpg?oh=73045e1fdd6b98195268fadce8a1af70&oe=57D3A617) και της ασυνείδητης διαστρέβλωσης (πιστεύω αυτό που βολεύει την αντίληψη μου και το δημοσιεύω αδιακρίτως)
  Β. Η διαστρέβλωση της πηγής της φωτογραφίας δεν αναιρεί τα τεκταινόμενα στην Ισπανία σχετικά εξώσεις που το λιγότερο που δύναμαι να την χαρακτηρίσω είναι τραγική.
  http://time.com/4007349/spain-evictions-housing-crisis/