Ποιοι είμαστε
Αρχική Παιδική κακοποίηση, τιμωρία ή άγνοια κινδύνου;ΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παιδική κακοποίηση, τιμωρία ή άγνοια κινδύνου;

31 Μαΐ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

india1

Μια φωτογραφία που δείχνει παιδιά να έχουν προτεταμένα τα χέρια τους καθώς τα πατάει ένας ενήλικας με τις ρόδες μιας μοτοσυκλέτας, είναι αληθινή; Κι αν ναι, ποια η πραγματική ιστορία που τη συνοδεύει;

Παραδείγματα: 1, 2, 3

Η πραγματική ιστορία

Ένα σχολείο στη νότια Ινδία, στην περιοχή Villupuram, πριν μερικά χρόνια (2009), αποφάσισε να διοργανώσει “γυμναστικές επιδείξεις”, δοκιμάζοντας υποτίθεται τις ικανότητες που απέκτησαν οι μαθητές τους στο καράτε,  αναγκάζοντάς τους ν απλώσουν τα χέρια τους για να περάσει πάνω τους ένα μηχανάκι.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο κ.Devarajan, διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού “η εκδήλωση, διοργανώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, κι είχε στόχο να δείξει τη δύναμη που απέκτησαν οι μαθητές από τα μαθήματα του καράτε.”

“Εξάλλου όπως βλέπετε οι ενήλικες πίσω από τα παιδιά χαμογελούν. Οι μαθητές ήταν ηλικίας 6 ως 13 και δεν τραυματίστηκε κανείς” είχε πει ένας άλλος κρατικός αξιωματούχος, ο κ.  Perumalsamy.

Οι αρμόδιες κρατικές αρχές μετά το συμβάν ζήτησαν από τα σχολεία να μεριμνήσουν ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες δραστηριότητες, γιατί παραβιάζονται οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών.

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί κακοποίηση, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η πρόθεση να τα βλάψουν (υπήρξε έκθεση σε κίνδυνο), ακόμη κι αν τελικά δεν τραυματίστηκαν (εύκολα όμως θα μπορούσε). Όμως η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με μηνύματα που τη περιγράφουν αυτό που συνέβη κι αναπαράγονται τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάνουν λόγο για “εκμετάλλευση παιδιών”, “παιδική εργασία”, “συνθήκες ξυλοδαρμού και κακοποίησης”, “εκπαίδευση εργατικού δυναμικού” ή ακόμη και “τιμωρία παιδιών που τα ανακάλυψαν να αυνανίζονται“.

Το σίγουρο είναι ότι η αναδημοσίευση της φωτογραφίας δεν θα συνδράμει στο ελάχιστο στην καταπολέμηση της κακοποίησης παιδιών, στην Ινδία ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ένα τέτοιου είδους μήνυμα μπορεί παροδικά να κάνει τους χρήστες να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα συμβάλλει σε τίποτα προς την επίλυση ή την ανακούφιση του προβλήματος. Καλό θα ήταν ν’ αναζητήσετε άλλους τρόπους  (πιο έμπρακτους) ώστε να μπορέσετε να τα βοηθήσετε.

Εν κατακλείδι, η φωτογραφία είναι αληθινή, αλλά πολλές από τις ιστορίες που τη διανθίζουν στα κοινωνικά δίκτυα είναι ψεύτικες.