Ποιοι είμαστε
Αρχική Σημαίνουν κάτι τα νούμερα στις ετικέτες των φρούτων που αγοράζετε;HOAXES ΥΓΕΙΑ

Σημαίνουν κάτι τα νούμερα στις ετικέτες των φρούτων που αγοράζετε;

2 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

be-careful-and-pay-attention-when-you-buy-fruits-here-is-what-the-fruit-labels-say-about-the-fruitΔημοσίευμα ισχυρίζεται ότι, τα νούμερα στις ετικέτες των φρούτων που αγοράζουμε, υποκρύπτουν κάτι σημαντικό. Αλήθεια ή ψέματα.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Το εν λόγω υπερβολικό άρθρο είναι αυτό:

Προσέξτε καλά τα φρούτα που αγοράζετε! Δείτε τι σημαίνουν τα νούμερα στις ετικέτες τους. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τα φρούτα που αγοράζουμε, καθώς ζούμε σε τέτοιους καιρούς που είμαστε περικυκλωμένοι με προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο και είναι γεμάτα με τοξίνες που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Όταν αγοράζετε τα φρούτα σας, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι έχουν κάποιες ετικέτες πάνω τους, και τουλάχιστον μία φορά, σίγουρα θα αναρωτηθήκατε τι σημαίνουν. Αυτό το άρθρο λοιπόν θα το αποκαλύψει για εσάς. Εάν η ταμπέλα-ετικέτα του φρούτου σας έχει 4 ψηφία και ξεκινάνε με τον αριθμό 3 ή 4, τότε αυτό δείχνει ότι το φρούτο έχει παραχθεί μέσω της εντατικής καλλιέργεια από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι σίγουρα θα έχουν προστεθεί τεχνητά λιπάσματα. Επιπρόσθετα, αν το προϊόν που σκοπεύετε να αγοράσετε έχει 5 ψηφία, που ξεκινάνε με τον αριθμό 8, αυτό υποδεικνύει ότι έχει τροποποιηθεί γενετικά. Οπότε το να αποφεύγετε την αγορά και κατανάλωση του είναι  απλά must! Επιπλέον, εάν το προϊόν έχει 5 ψηφία στην ετικέτα του, ξεκινώντας από τον αριθμό 9, αυτό υποδεικνύει ότι το προϊόν έχει αναπτυχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως γίνεται στην γεωργία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό υποδεικνύει ότι το φρούτο είναι ελεύθερο από λιπάσματα και παρασιτοκτόνα και είναι βιολογικής καλλιέργειας. Αναμφίβολα, αυτή πρέπει να είναι και επιλογή σας, μιας και είναι η καλύτερη δυνατή. Έχοντας τα παραπάνω υπόψιν σας, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζετε τα φρούτα σας.

Ανάλυση

Όπως συνήθως το άρθρο είναι αντιγραφή από τ αγγλικά (δείτε σχετικά άρθρα εδώ  κι εδώ )

Ρωτήσαμε “περι τίνος πρόκειται” αγοραστή φρούτων/λαχανικών μεγάλης αλυσίδας supermarket, και μας απάντησε ότι  δεν είναι τίποτα άλλο παρά “ο κωδικός της παρτίδας για την  ιχνηλασιμότητα τους

Το δημοσίευμα στην πραγματικότητα αποτελεί μια μίξη αληθινών και ψεύτικων στοιχείων, ουσιαστικά χωρίς αντίκρυσμα

2010-02-23-plucodesgmoorganic

Ο Jeffrey Smith Συνήγορος Καταναλωτή και συγγραφέας του βιβλίου «οι σπόροι της Απάτης» από τον ιστότοπο responsibletechnology μας ενημερώνει από το 2010 (!) ότι ο συγκεκριμένος αστικός μύθος κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό ακόμη και σε σοβαρά site. Οι 4-ψήφιοι κωδικοί PLU στις ετικέτες των φρουτων, όπως στα μήλα για παράδειγμα, είναι για να γνωρίζει η ταμίας στο σουπερμαρκετ τι ακριβώς είναι αυτό που χρεώνει, δηλαδή αν πρόκειται για ένα μικρό Fuji (4129) ή για ένα Honeycrisp ( 3283). Αυτή θα ξέρει τι να σου χρεώσει κι οι υπάλληλοι που θ ασχοληθούν με την απογραφή θα ξέρουν επίσης για το τι πράγμα μιλάνε και θα τους βοηθήσει να την κάνουν γρήγορα και σωστά.

Ο αριθμός PLU προσδιορίζει το είδος με βάση τα διάφορα χαρακτηριστικά του, που μπορούν να περιλαμβάνουν το είδος, την ποικιλία, τον τρόπο της καλλιέργειας (π.χ. βιολογικά), καθώς και το μέγεθος. Υπάρχουν πάνω από 1400 κωδικοί και τα αριθμητικά τους ψηφία λαμβάνονται τυχαία εντός της σειράς 3000 και 4000. Δεν υπάρχει κάποια λογική ενσωματωμένη στον κωδικό, δηλαδή δεν αντιπροσωπεύει κάτι ιδιαίτερο. Οι 4-ψήφιοι κωδικοί χρησιμοποιούνται για όλα τα συμβατικά προϊόντα. 5-ψήφιοι κωδικοί χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των βιολογικών προϊόντων. Το πρόθεμα «9» τοποθετείται μπροστά από τον 4-ψήφιο κωδικό που καλλιεργούνται συμβατικά για να δηλώσει τα βιολογικά προϊόντα. Δεν θα βρείτε 5-ψήφιους κωδικούς στη βάση δεδομένων κωδικών της PLU, δεδομένου ότι είναι απλά τα προθέματα που προστίθενται στα υπάρχοντα συμβατικά .

Αυτοί οι αριθμοί λοιπόν, που αναπτύχθηκαν από το Produce Marketing Association, δεν έχουν τίποτα να κάνουν με εσάς. Ουσιαστικά είναι μια προαιρετική κωδικοποίηση για τους λιανοπωλητές και τους προμηθευτές τους και δεν έχουν σχεδιαστεί για να επικοινωνούν πληροφορίες με τους καταναλωτές. Αν θέλετε να μάθετε ποια είδη είναι βιολογικά , ψάξτε τη λέξη Βιολογικό και μήν ασχολείται με τέτοιου είδους κωδικούς.

Οι κώδικες PLU αναπτύχθηκαν για τους χονδρέμπορους και κυρίως για τους λιανοπωλητές για να τους βοηθήσουν στη διαλογή και την τιμολόγηση των προϊόντων (και φυσικά για να μην παρέχουν πληροφορίες στους τελικούς αγοραστές). Οι προμηθευτές γενετικά τροποποιημένων τροφίμων γνωρίζουν φυσικά ότι οι καταναλωτές δεν θ αγόραζαν εύκολα -εν γνώσει τους τουλάχιστο- γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι για παράδειγμα. Μπορούν απλά ν αρνηθούν να το επισημάνουν με κωδικούς PLU (αφού είναι προαιρετικό). Ή αν οι λιανοπωλητές ήθελαν να τιμολογήσουν το Γεν.Τροπ. καλαμπόκι διαφορετικά από το συμβατικό, θα μπορούσαν να το τικάρουν με τα τέσσερα ψηφία και να παραλείψουν το αρχικό «8» που προσδιορίζει το γενετικά τροποποιημένο προϊόν. 

Επομένως οι κωδικοί PLU αποτελούν περισσότερο μια μη πραγματοποιηθείσα έννοια, παρά ένα εφαρμόσιμο με συνέπεια και καθολικά πρότυπο (όσο γνωρίζουμε, κανένας προμηθευτής ή πωλητής δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το ψηφίο «8» που προσδιορίζει πράγματι τα Γεν.Τροπ. προϊόντα)

Ο κώδικας αυτός δεν φτιάχτηκε για τις ανάγκες και την πληροφόρηση των καταναλωτών, ώστε ν ανησυχούν για για τη φύση των προϊόντων που αγοράζουν, αλλά αν τους ενδιαφέρει τότε πρέπει να ψάξουν άλλες πηγές πληροφοριών. Εάν θέλετε μόνο βιολογικά προϊόντα, ψάξτε τότε για τα είδη που χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα ως «βιολογικά», εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι δεν θ αγοράστε ΓΤ προϊόντα, αγοράστε μόνο αυτά που έχουν πιστοποιηθεί ως “100% οργανικά” (τα οποία εκ του νόμου δεν μπορούν να παραχθεί από ΓΤΟ). 

Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή για την παραγωγή της (PMA) στην ιστοσελίδα Marketing Association για να αναζητήσουν  τους κωδικούς PLU και να μάθουν τι αφορούν τα προϊόντα που αγοράζουν.

Επίσης δείτε ΕΔΩ ΕΔΩ κι ΕΔΩ τι είναι  αυτοί οι κωδικοί .

Οι μπανάνες Dole έχουν μια εφαρμογή για να βλέπετε από που ακριβώς προέρχονται: dole-earth

ΕΔΩ  θα βρείτε όλους τους κωδικούς

ΕΔΩ μια εφαρμογή  για την ιχνηλασιμότητα

Περισσότερα για διάβασμα εδώ huffingtonpost , snopeshoaxorfact