Ποιοι είμαστε
Αρχική Μπορείτε να προσφωνείτε τα παιδιά σας όπως θέλετε, κανείς δεν το απαγορεύει.HOAXES

Μπορείτε να προσφωνείτε τα παιδιά σας όπως θέλετε, κανείς δεν το απαγορεύει.

3 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ολοι θα έχετε δει την παραφιλολογία της είδησης για τις υποτιθέμενες δηλώσεις του κ. Φίλη για την δήθεν απαγόρευση της προσφώνησης των παιδιών ως πριγκίπισσα και ως βασιλόπουλο.

Χωρίς τίτλο

 

ΨΕΥΔΕΣ

Ας δούμε το άρθρο στο star.gr

Ο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» εισάγεται στα σχολεία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως δηλώνει ότι φιλοδοξεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. 
Όπως γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο κώδικας προβλέπει και τη θέσπιση «Συμβολαίου Τιμής» που θα πρέπει να υπογράφουν τα παιδιά στο σχολείο!
Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς για τα παιδιά Α’ – Γ΄ Δημοτικού και οι ίδιοι οι μαθητές για τις μεγαλύτερες τάξεις θα υπογράφουν ένα «Συμβόλαιο» στο οποίο θα αναφέρεται μεταξύ άλλων:  «Δίνω τον λόγο της τιμής μου και υπόσχομαι ότι θα σέβομαι το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου, θα φέρομαι ιπποτικά σε όλους και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, και δεν επιτεθώ ποτέ σε αδύναμο αλλά θα τον υπερασπισθώ από επιθέσεις».     
        
Και ενώ μπορεί να πει κανείς ότι είναι όλα καλά μέχρι εδώ, στον Κώδικα επισημαίνεται σαφώς, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα», ότι  ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν  -και βεβαίως  να προσφωνούν-  τα παιδιά τους σαν «πριγκίπισσες» και «βασιλόπουλα»!      
Στον  «Παιδαγωγικό Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» αναφέρεται επίσης ότι «είναι ντροπή και γελοίο να κάνεις επίδειξη ότι έχεις χρήματα και πράγματα, όταν άλλα παιδάκια στερούνται και υποφέρουν» σε μια επίδειξη υποχρεωτικής  «πολιτικής ορθότητας» η κατ’ άλλους «σοσιαλιστικού ρεαλισμού»,  που χρειάζεται προσοχή για να μην καταλήξει «σουρεαλισμός» στο τέλος.
Ειδικά μάλιστα όταν από την άλλη πλευρά απουσιάζει κάθε αναφορά σε εθνική και θρησκευτική ταυτότητα και προωθείται η κατάργηση προσευχών, παρελάσεων και άλλων στοιχείων της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα…

 

Αυτά γράφει το άρθρο στο οποίο διακρίνεται η βεβαιότητα της απαγόρευσης της προσφώνησης των παιδιών ως πριγκίπισσες και βασιλόπουλα, μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δύο pdf με τις προτάσεις της επιτροπής για τις αλλαγές στην παιδεία τα οποία αναγράφουν την επίμαχη πρόταση, το πρώτο στη σελίδα 92 και το δεύτερο στη σελίδα 108.
Η πρόταση της επιτροπής έχει ως εξής…
οοο

«Το παιδί καθενός είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον ίδιο. Ωστόσο, είναι ένα παιδί ανθρώπων όπως κάθε παιδί ανθρώπων: Διαφορετικό αλλά ίσο με τα άλλα, και όχι πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο.»

Από την πρόταση καταλαβαίνουμε ότι η είδηση της απαγόρευσης της προσφώνησης των παιδιών ως πριγκίπισσες ή βασιλόπουλα δεν έχει καμία υπόσταση. Μπορείτε να προσφωνείτε τα παιδιά όπως επιθυμείτε, κανείς δεν το απαγορεύει.

Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η είδηση δεν είναι hoax για να ασχοληθούμε καθώς εμπεριέχει και πολιτική και είναι θέμα δημοσιογραφικής ερμηνείας, εδώ ξεκαθαρίζω ότι το πολιτικό σκέλος δεν μας αφορά και μένουμε καθαρά στους ισχυρισμούς του άρθρου, σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε πολιτική θέση υπέρ η κατά των μεταρρυθμίσεων. Η διάσταση όμως του θέματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο ήταν τέτοια που εκτόξευσε το συγκεκριμένο θέμα στην σφαίρα του hoax.

Μπορεί κάποιο hoax να φτάσει ψηλά;

Και βέβαια μπορεί, ας δούμε ένα παράδειγμα καθαρά hoax είδησης από το κουλούρι (γνωστή σατιρική ιστοσελίδα), το άρθρο του ορμώμενο από τα γεγονότα των ημερών έχει τίτλο…  «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουμε να έχουμε τόσα πολλά φωνήεντα» δηλώνει ο Ν. Φίλης»

Αν κάνετε το κόπο να διαβάσετε και τα σχόλια των αναγνωστών θα δείτε ότι η πλειοψηφία ούτε που κατάλαβε πως η είδηση είναι σατιρική, αυτό συμβαίνει πολλές φορές στο διαδίκτυο, κανείς δεν φιλτράρει τι διαβάζει και για αυτό το λόγο μια hoax είδηση φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Δεν θα μας κάνει όμως καμία εντύπωση αν αύριο-μεθάυριο το δούμε και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένα hoax θα παίξει σαν πραγματική είδηση.

 

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής