Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η φράση δεν έχει ειπωθεί από τον φιλόσοφο Σωκράτη.ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Όχι, αυτή η φράση δεν έχει ειπωθεί από τον φιλόσοφο Σωκράτη.

3 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ισχυρισμός

Ο Σωκράτης έχει πει τη φράση: "Όσοι σου λένε τι πρέπει να κάνεις & τι είναι το σωστό για σένα, δεν θέλουν να βρεις τις δικές σου απαντήσεις. Θέλουν να συμφωνήσεις με τις δικές τους". 

Συμπέρασμα

Η συγκεκριμένη φράση προέρχεται από έναν διάλογο μιας ταινίας του 2006 με τίτλο Peaceful Warrior, που τον πρωταγωνιστή της (Nick Nolte) τον έλεγαν Σωκράτη.


Σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορεί, τουλάχιστον από το 2016, ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο γνωστός αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης έχει πει τη φράση: “Όσοι σου λένε τι πρέπει να κάνεις & τι είναι το σωστό για σένα, δεν θέλουν να βρεις τις δικές σου απαντήσεις. Θέλουν να συμφωνήσεις με τις δικές τους“. 

Παραδείγματα: Σκέψεις σοφών, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 

sok
Όταν το Χόλυγουντ συνάντησε τον Σωκράτη…
socrates

Τι ισχύει

Στ αγγλικά εντοπίζουμε το ρητό με την εξής μορφή:

05d7d3e4f03c311f5562343396b1d73f

Everyone wants to tell you what to do and what’s good for you. they don’t want you to find your own answers, they want you.

Το αστείο του πράγματος στην συγκεκριμένη αντιγραφή και μετάφραση, είναι ότι παρέλειψαν ή δεν παρατήρησαν ότι αναφερόταν σε κάποιον άλλο Σωκράτη! Συγκεκριμένα η φράση προέρχεται από έναν διάλογο μιας ταινίας με τίτλο “Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή” ( Peaceful Warrior ) του 2006. Ένας από τους κεντρικούς ήρωες της ταινίας (Nick Nolte) λεγόταν … Σωκράτης

Η υπόθεση της ταινίας (αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο) έχει ως εξής: Ο Νταν είναι ένας ταλαντούχος νέος με όνειρο να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα έχει όλα: επιτυχίες, φίλους, γρήγορες μοτοσυκλέτες, κορίτσια, πάρτυ.  Ο κόσμος του, όμως αναποδογυρίζει, όταν γνωρίζει ένα μυστηριώδη ξένο, που ακούει στο όνομα Σωκράτης, ένα σοφό άνδρα με υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά και μεγάλη κατανόηση.  Ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση με την βοήθεια του Σωκράτη και της Τζόυ, ο Νταν ανακαλύπτει πως έχει πολλά ακόμα να μάθει, αλλά και ακόμα περισσότερα να αφήσει πίσω πριν γίνει ο ειρηνικός πολεμιστής και βρει το πεπρωμένο του.

Αν λοιπόν πατήσετε forward και φτάσετε γρήγορα στο 21,36 λεπτό της ταινίας θα διαβάσετε τον παρακάτω διάλογο:

socrates2

Όλοι σου λένε τι να κάνεις και τι είναι καλό για σένα.  Δε θέλουν να βρεις τις απαντήσεις σου. Θέλουν να πιστέψεις τις δικιές τους. Και για να μαντέψω. Εσύ θέλεις να πιστέψω τις δικιές σου.  Όχι. Θέλω να σταματήσεις να συλλέγεις πληροφορίες έξω από σένα και να τις αντλήσεις από μέσα σου.

Επομένως, η συγκεκριμένη φράση προέρχεται από τον διάλογο μιας κινηματογραφικής ταινίας του 2006, με τίτλο Peaceful Warrior, που ο πρωταγωνιστής της ονομαζόταν Σωκράτης κι όχι από τον γνωστό φιλόσοφο της αρχαιότητας.