Συνταγή γιατρού με αιτιολόγια «ατύχημα διαστημοπλοίου»

2

Στην εκπομπή του ο Γιώργος Παπαδάκης, παρουσίασε μια περίεργη συνταγή. Τι συμβαίνει με αυτή τη συνταγή και γιατί υπάρχουν αυτοί οι κωδικοί;

[icon_list style=»font-size:40px; color: #348017; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»check-circle»]ΑΛΗΘΕΙΑ[/icon_list_item][/icon_list]

Την περίεργη συνταγή και το βίντεο του κυρίου Παπαδάκη, τα έχουν αναπαράγει σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες, εμείς σας δίνουμε ένα παράδειγμα από το enikos.gr

[content_band style=»color: #333;» bg_color=»#FBF6D9″ border=»all» inner_container=»true»] [custom_headline style=»margin-top: 0;» level=»h4″ looks_like=»h3″]Συνταγή γιατρού με αιτιολογία… ατύχημα με διαστημόπλοιο – ΒΙΝΤΕΟ[/custom_headline]

40801
Μία ιατρική συνταγή διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα παρουσίασε στην εκπομπή του ο Γιώργος Παπαδάκης.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο γιατρός για να δικαιολογήσει το φάρμακο που χορηγεί στον ασθενή αξίας 1,20 ευρώ έγραψε πάνω στην συνταγή, ως αιτιολογία, ατύχημα με… διαστημόπλοιο.

Το παράλογο όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς συμπληρώνει την συνταγή με δεύτερο κωδικό που αφορά στην παρατεταμένη παραμονή του ασθενούς σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Δείτε το βίντεο:

http://dai.ly/x4ewz8q

https://archive.is/cN0Yl[/content_band]

Πραγματικά η αιτιολογία της συνταγή είναι περίεργη. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης χρησιμοποιεί τους κωδικούς της Διεθνής Στατιστικής Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μέσα σε αυτή την παγκόσμια ταξινόμηση νοσημάτων και συναφών προβλημάτων υγείας, υπάρχουν και οι δύο περίεργοι, για τα Ελληνικά δεδομένα, κωδικοί.

Όλους τους κωδικούς μπορείτε να τους δείτε στα παρακάτω αρχεία pdf.

 1. ICD-10 Έκδοση 2008 Τόμος 1 – Τεύχος Α
 2. ICD-10 Έκδοση 2008 Τόμος 1 – Τεύχος Β  
 3. ICD-10 Έκδοση 2008 Τόμος 2 – Εγχειρίδιο Οδηγιών

Η συνταγή που παρουσιαστηκε είναι σίγουρα μια φάρσα κάποιου γιατρού, που με αυτό τον τρόπο θέλησε να δείξει αυτούς τους περίεργους κωδικούς που υπάρχουν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και συνταγογράφησε acetylsalicylic acid, δηλαδή SALOSPIR (κοινώς ασπιρίνη των 100mgr), 1 φορά την ημέρα επί 30 ημέρες.

Η συνταγή όμως δεν είναι του 2016. Η φωτογραφία της υπάρχει στο διαδίκτυο από τον Οκτ. 2013.

40802

https://archive.is/IfRZj

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • xkls

  Αυτές οι διαγνώσεις (και πολλές ακόμα «περίεργες» διαγνώσεις) βρίσκονται στο διεθνές σύστημα κωδικοποίησης ασθενειών και θεμάτων υγείας ICD10 (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems 10th Revision) η ελληνική μετάφραση του οποίου χρησιμοποιείται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση σήμερα. Πρόκειται για μια διεθνή προσπάθεια ταξινόμησης και κωδικοποίησης των ασθενειών, ώστε να υπάρχει μια κοινή γλώσσα αναφοράς και εξυπηρετεί στατιστικούς κυρίως σκοπούς. Δεν εφευρέθηκε ούτε από τον ΕΟΠΥ ούτε από το ελληνικό υπουργείο υγείας όπως εικάζεται από κάποιους.

  Η συγκεκριμένη συνταγή κυκλοφορεί εδώ και χρόνια και προφανώς έχει γραφτεί από κάποιο γιατρό που είτε είχε διάθεση για χιούμορ είτε είχε αγανακτήσει από την αναζήτηση του κατάλληλου κωδικού ICD (ιδίως στην αρχή της εφαρμογής του συστήματος που οι γιατροί δεν ήταν εξοικειωμένοι μαζί του μπορεί να περνούσαν αρκετή ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για να βρουν τον κατάλληλο κωδικό ανάμεσα σε χιλιάδες) και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους συγκεκριμένους από αντίδραση…!

 • tho kon

  μπορεί να μην υπάρχει θεός αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί μικροί θεούληδες … 🙂