Ποιοι είμαστε
Αρχική “Κεφάλια σκύλων στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης” – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS

“Κεφάλια σκύλων στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης” – Καταρρίπτεται

13 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα που αναφέρει πως σύντομα θα δούμε να πουλιούνται κεφάλια σκύλων στα σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημα Κινέζων.

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο tro-ma-ktiko.blogspot.grcrete-news.gr,  evivanews.gr και 24news.com.cy

Το δημοσίευμα αναφέρει:

ΑΙΣΧΟΣ! Κεφαλάκια ΣΚΥΛΟΥ στα Σούπερ Μάρκετ της Ευρώπης για τους Κινέζους; [photo]

Η…κινεζοποίηση της Ευρώπης έχει σαν αποτέλεσμα πέρα από τις εξισωτικές τάσεις ανάμεσα στις…
αμοιβές των κινέζων και των Ευρωπαίων (και ειδικότερα των Ελλήνων εργαζομένων) και την μεταφορά των διατροφικών συνηθειών του ασιατικού λαού στη γηραιά Ήπειρο.

Όπως είναι γνωστό το κρέας του σκύλου αποτελεί παραδοσιακά εκλεκτό μεζέ για τους κινέζους που όμως δεν το βρίσκουν στα κρεοπωλεία και τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ της Ευρώπης.

41001

Οι Κινέζοι που ζουν στην Ιταλία αποφάσισαν να ζητήσουν και επίσημα την εισαγωγή από …κεφαλάκια σκύλων με αποτέλεσμα στη γειτονική χώρα (που τρώει άλογα) να έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις από κυνοφιλικές και γενικότερα κοινωνικούς φορείς….

41002

Το παραπάνω άρθρο είναι ένα κλασικό παράδειγμα κατασκευασμένης είδησης. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, δημοσιεύουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία και γράφουν οτιδήποτε φαντάζονται και ταιριάζει με τη φωτογραφία.

Το δημοσίευμα δεν παρουσιάζει καμιά απόδειξη για τους ισχυρισμούς του. Η είδηση θα έπρεπε να υπάρχει και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως και τα δημοσιεύματα με τις αντιδράσεις. Όμως το μόνο που υπάρχει είναι οι αναπαραγωγές του αρχικού κειμένου από τον Νοε. 2013. https://archive.is/EkytG

Η εικόνα ανέβηκε στο flickr.com στις 14 Μάιου, 2013, με τον χρήστη να ισχυρίζεται πως του στάλθηκε από ένα φίλο στη Νότια Κορέα και λήφθηκε από με ένα iPhone σε μεγάλο σούπερ μάρκετ, στη Σεούλ.

Μπορεί η κατανάλωση σκύλου είναι ένα ταμπού στο δυτικό κόσμο αλλά στη Νότια Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες όπως Κίνα, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ τρώνε σκυλίσιο κρέας, όμως οι ισχυρισμοί του παραπάνω δημοσιέυματος είναι ψευδείς. Κανένας Κινέζος δεν ζήτησε να κάνει εισαγωγή από κεφάλια σκύλων στην Ιταλία, φυσικά δεν υπήρχαν αντιδράσεις από οποιαδήποτε κυνοφιλική ομάδα και δεν θα βρείτε σκυλίσιο κρέας σε ευρωπαϊκό σούπερ μάρκετ.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.