Η Ε.Ε επιτρέπει την παραγωγή και εμπορία ως ΜΕΛΙ σε συνθετικό εργοστασιακό κατασκεύασμα;

3

melisaΈνα δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Ε.Ε επιτρέπει την παραγωγή και εμπορία ως ΜΕΛΙ σε συνθετικό εργοστασιακό κατασκεύασμα. Αλήθεια ή ψέματα;

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»][icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΕΣ[/icon_list_item][/icon_list]

Το είδαμε εδώ που το πήρε από εδώ που το πήρε από εδώ και ξεκίνησε το γνωστό γαιτανάκι των αναδημοσιεύσεων σε διάφορες σελίδες. Είναι πραγματική ή ψεύτικη η δημοσίευση;

[content_band style=»color: #333;» bg_color=»#FBF6D9″ border=»all» inner_container=»true»] [custom_headline style=»margin-top: 0;» level=»h4″ looks_like=»h3″]Προσοχή: Θα μας ταΐζουν μέλι αλλά όχι από μέλισσες![/custom_headline]

melisa

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε λίγο καιρό θα πωλείται, δυστυχώς, τεχνητό μέλι. Η επιτροπή Δεοντολογίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αποφάσισε να εγκρίνει την παραγωγή τεχνητού μελιού.

Μια απόφαση που πάρθηκε λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης στην παραγωγή μελιού που οφείλεται στη μείωση του αριθμού των αποικιών των μελισσών.

Την απόφαση χαρακτήρισαν  ως αναπόφευκτη οι άνθρωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής και την δικαιολόγησαν ως εξής:
«Η απόφαση ήταν αναγκαία να παρθεί αφού η ζήτηση υπερέβη την προσφορά και οι τιμές είχαν μια ανεξέλεγκτη άνοδο. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, προσφέροντας υγιεινής ποιότητας τρόφιμα, σε προσιτές τιμές» δήλωσε ο Renato Scarpia, κοσμήτορας της Ευρωπαικής επιτροπής.

Ο Dylan Argibo, ειδικός για το περιβάλλον και τις πηγές τροφίμων των ανθρώπων δήλωσε:
«Είναι βέβαιο ότι η παραγωγή τεχνητού μελιού μπορεί να εγείρει αμφιβολίες μεταξύ των καταναλωτών και δυσαρέσκεια μεταξύ των μελισσοκόμων.

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή συνθετικού μελιού πραγματοποιείται υπό αυστηρό έλεγχο στη βιομηχανική διαδικασία, οι κατασκευαστές μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το τελικό προϊόν δεν θα φέρει βλαβερές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων.

Οι καιροί αλλάζουν και πρέπει να δεχτούμε το γεγονός ότι η χρυσή εποχή της παραγωγής του μελιού από μέλισσες είναι πίσω μας. Είναι λυπηρό, αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στην νέα εποχή» καταλήγει ο Dylan Argibo.[/content_band]

Ανάλυση

Αν ξετυλίξουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε προχωράμε ως εξής:

Η τελευταία πηγή μετά από την παραίνεση σχολιαστή παρέθεσε την πηγή από την οποία μετέφρασε το άρθρο, η οποία είναι αυτή από τη Βοσνία.

Ο Βόσνιος το είχε μεταφράσει αντίστοιχα από έναν Γάλλο, ο οποίος είναι κι ο αρχικός συγγραφές και το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Και η γαλλική σελίδα ScienceInfo.fr που είναι η αρχική πηγή του δημοσιέυματος, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε είναι … ω τι έκπληξη ΣΑΤΙΡΙΚΗ!!!

Στα «σχετικά» τους διαβάζουμε ότι:

Qu’on se le dise une fois pour toutes : le site ScienceInfo.fr est un site parodique, satirique, anxiogène et sans gêne.

Toutes les informations exposées sont, malheureusement pour certaines et heureusement pour d’autres, inventées de toutes pièces.

Bref, tout est faux. Cela va des noms et citations attribués à des personnes imaginaires ou sociétés imaginées.

Δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση:

Αφήστε το να ειπωθεί μια για πάντα: η τοποθεσία ScienceInfo.fr είναι ένα site παρωδία και σατιρικό.

Όλες οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι, δυστυχώς για μερικούς και ευτυχώς για τους άλλους, κατασκευασμένες.

Με λίγα λόγια, όλα είναι ψέματα. Τα ονόματα ανταποκρίνονται σε φανταστικούς ανθρώπους και φανταστικές εταιρίες

Φυσικά δεν χρειαζόταν όλο αυτό το κουβάρι για να καταλάβει κάποιος ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές. Ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών και η διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην ΕΕ δεν έχει καμία σχέση μ αυτό που περιγράφεται. Ακόμη και τα ονόματα των επιτροπών ή των δήθεν υπευθύνων είναι εντελώς ανύπαρκτα.

Ο Renato Scarpia είναι Ιταλός ηθοποιός και Dylan Argi-bo δεν υπάρχει αλλά ο συγγραφέας του μπορεί να εμπνεύστηκε από το παρακάτω (Honey – Dylan)

https://www.youtube.com/watch?v=7TZ6imxoVZU

 

 • John Smith

  Τρομερό!!!! Θα μας ταΐζουν συνθετικό μέλι, το οποίο δεν ξέρουμε ούτε πως θα παράγεται, ούτε τι θα περιέχει, ούτε τι ρόλο θα παίζουν τα φυτοφάρμακα -ή η έλλειψη αυτών- στην παραγωγή του… μήπως να ξεκινούσαμε από αυτά πριν πανικοβληθούμε; Και επειδή δεν θα πάρουμε απάντηση, μήπως να υποψιαστούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την είδηση;

  Ναι φίλε συνωμοσιολόγε, σε εσένα μιλάω. Δεν έχει σημασία που δεν ξέρεις καν τι θα είναι αυτό το προϊόν. Αρκεί το ότι το άρθρο περιέχει τις λέξεις «συνθετικό» και «Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Όσο για το melissocosmo, αυτοί το τερμάτισαν. Συναγερμός, επανάσταση κατά του συστήματος, όλοι οι μελισσοκόμοι να ενωθούν ενάντια στον κοινό εχθρό. Και όλα αυτά από ένα σατιρικό άρθρο. Καμιά επανάσταση ενάντια στη βλακεία παίζει να δούμε, ή μπα;

 • Antonis Armageddon

  ευχαριστω για το αρθρο.

 • Ioannis Emmanouilidis

  Αν οι αρθογράφοι των συγκεκριμένων blog έκαναν τουλαχιστον ένα search στο γούγλι θα μπορούσαν να βρουν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει πολύ αυστηρή νομοθεσία περί παραγωγή, τιτλοφόρηση και συεκευασία του μελιού. Αυτά είναι ορισμένα που βρήκα:

  —–

  «Section 15 of the Food Safety Act makes it an offence to falsely describe food or to mislead as to the nature of
  substance or quality of the food»

  Πηγη: http://www.food.gov.uk/sites/default/files/multimedia/pdfs/honeyguidance.pdf

  —–

  EU labelling rules for honey

  Definition
  Honey is a natural sweet substance produced by Apis mellifera bees from the nectar of plants or from secretions of living parts of plants or excretions of plant-sucking insects on plants. Bees collect it, transform it by combining with specific substances of their own, deposit it, dehydrate it, store it and leave it in honeycombs to ripen and mature.
  Πηγη: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=URISERV%3Al21124a

  —–

  Και υπάρχουν πόλλα είδη μελιού: Honey, Blossom honey and nectar honey, Honeydew honey, Comb honey, Chunk honey and cut comb in honey, Drained honey, Extracted honey, Pressed honey, Filtered honey, Baker’s honey τα οποία πρέπει να τιτλοφορούνται αναλογα με το περιεχόμενό τους.

  «No person may trade in honey unless the country of origin where the honey has been
  harvested is indicated on the label except that, if the honey originates in more than one member
  State or third country, the countries of origin may be replaced with one of the following
  indications as appropriate»

  Πηγή: http://www.legislation.gov.uk/uksi/2015/1348/pdfs/uksi_20151348_en.pdf