ΠΡΟΣΟΧΗ! Εντοπίστηκε αράχνη δολοφόνος στην Ελλάδα; Μάλλον όχι…

In Hoax, Φύση by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης5 Comments

Κυκλοφόρησε η είδηση πως αράχνη δολοφόνος εθεάθη σε χωριό του Αιγίου.

Το είδαμε στο newsbomb.gr και στο pronews.gr.

Ας δούμε το σχετικό άρθρο:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εντοπίστηκε αράχνη δολοφόνος στην Ελλάδα (pics)

araxni

Άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες…
Κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να αντιδράσεις στη χώρα μας το δολοφονικό έντομο Camel Spider.
AdTech Ad
Στο εξωτερικό είχε δολοφονικές τάσεις και οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους επαφής με το έντομο που έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας και συγκεκριμένα σε χωριό του Αιγίου.
Το πώς ήρθε παραμένει άγνωστο καθώς δεν έχει εντοπιστεί ξανά σε χώρες με πανίδα και χλωρίδα.
Το έντομο είχε μπει μέσα στο σπίτι και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να το σκοτώσουν για την ασφάλεια τους!

Τι ισχύει:

Οι αράχνες ανήκουν στα αρθρόποδα και δεν είναι έντομα, καθώς έχουν οκτώ πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 810 είδη, αλλά δεδομένου ότι η περιοχή μας είναι από τις λιγότερο μελετημένες στον κόσμο, ο συνολικός τους αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Στην Ελλάδα, ως επικίνδυνες, θεωρούνται μόνο οι »μαύρες χήρες» και οι »λοξοσκέλες».
Η αράχνη που δεν είναι… αράχνη!
Το είδος Camel Spider (Solifugae) αν και μοιάζει με αράχνη, στη πραγματικότητα συγγενεύει περισσότερο με τους σκορπιούς. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες ως »φαλάγγιον».  Ενδημούν σε ξηρά και άνυδρα κλίματα. Μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως 12-15 εκατοστά και παρά τη τρομακτική εμφάνισή τους, δεν έχουν δηλητήριο και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Επειδή όμως διαθέτουν σχετικά ισχυρούς σιαγώνες, μπορούν να προκαλέσουν επώδυνο δάγκωμα. (Πηγή: Common Spiders & Other Arachnids of The Gambia, West Africa).
Ακόμη λοιπόν και εάν μια Camel Spider βρέθηκε με μαγικό τρόπο στο Αίγιο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι δε μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο σε ανθρώπους.
Επομένως τα δημοσιεύματα περί »αραχνών δολοφόνων» κρίνονται τουλάχιστον υπερβολικά…
 • Remon_Kewl

  Δεν έχει δηλητήριο, αλλά πρέπει πάντα να προσέχουμε για μολύνσεις.

 • Konstas

  Αμ το άλλο; Λέει :»Το πώς ήρθε παραμένει άγνωστο καθώς δεν έχει εντοπιστεί ξανά σε χώρες με πανίδα και χλωρίδα.»

  Που είχε εντοπιστεί δηλαδή εάν δεν είχε εντοπιστεί σε χώρες «με πανίδα και χλωρίδα»; Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν καθόλου πανίδα και χλωρίδα; Εννοεί μήπως την σελήνη; Είναι εξωγήινη τελικά η αράχνη;;;

 • John F-85

  Παιδια είναι αλήθεια κι εγώ τη συγκεκριμένη αράχνη την έχω δει πριν χρόνια σε δύο διαφορετικά μέρη της Εύβοιας κοντά στη Χαλκίδα! Ένα στη περιοχή της Ερέτριας αλλά από την αριστερή μεριά πάνω στο βουνό και ένα στη περιοχή οντάφι σε κάτι δουλειές για σοβατισματα που δουλευαμε τότε… Στη περιοχή της ερετριας βρισκόταν κάτω από μια πέτρα την οποία σήκωσε ο πατέρας μου και αμέσως τη σκότωσε με την πέτρα αφού η αράχνη έκατσε στα πίσω πόδια και πήγε να επιτεθεί! Δεν πρέπει να έχει τόσο δυνατό δηλητήριο αλλά με τις σιαγονες της δαγκώνει και τρώει τη σάρκα… Πιθανώς το δηλητήριο που αφήνει αν εχει να μαλακωνει τους ιστους του δέρματος… Δεν είμαι ειδικός αλλά υποθέτω ειδικά αν δείτε φωτογραφίες από τη ζημιά που κάνει με το δαγκωμα της το συγκεκριμένο είδος…

  • Chris Taklis

   Δεν υπάρχει η camel spider στην Ελλάδα.

   Η φωτογραφία είναι μια Μαρμάγκα η μυρμηγκάνα όπως είναι η κοινή της ονομασία, ή Galeodes Graecus η επιστημονική ονομασία της. Πρόκειται για ένα γαλεώδης. Δεν είναι δηλητηριώδες, αλλά ούτε είναι και συγχώνευση αράχνης με σκορπιού όπως αναφέρεται στο άρθρο στο διαδίκτυο.

   http://www.biodiversitygr.org/blog/den-yparxei-i-camel-spider-stin-ellada

 • Το άρθρο, είναι ξεκάθαρο. Γράφει ότι «Έχει δολοφονικές τάσεις». Αφού αυτή η αράχνη, είναι Σκορπιός, πρέπει να συμβουλευτούμε, ένα παλαιότερο άρθρο σας:

  (Τα πιο επικίνδυνα ζώδια, σύμφωνα με το FBI)

  http://ellinikahoaxes.gr/2016/05/25/ta-pio-epikindina-zodia/

  «Τα Ζώδια του Νερού είναι Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθείς
  Οι Καρκίνοι έχουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία εγκληματιών μεταξύ όλων των ζωδίων και είναι επίσης πολύ βίαιοι, ενώ ο Σκορπιός και οι Ιχθείς είναι επίσης αρκετά ευέξαπτοι.»

  Οπότε, είναι πιθανό, πάνω στο θυμό τους, να έχουν κάποια δολοφονική τάση. Άρα, το αρχικό άρθρο, είναι αληθές και το δικό σας, Καταρρίπτεται.