Ποιοι είμαστε
Αρχική 29χρονος Άγγλος με IQ 145 εξηγεί γιατί ψήφισε υπέρ του Brexit!HOAXES FAKE NEWS

29χρονος Άγγλος με IQ 145 εξηγεί γιατί ψήφισε υπέρ του Brexit!

28 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

j1

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί η είδηση πως ο 29χρονος Βρετανός Τζάθαν Σμιθ (Jathan Smyth), με IQ 145 εξηγεί γιατί ψήφισε υπέρ του Brexit.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Την είδηση την είδαμε, μεταξύ άλλων, στο tribune.gr, στο infognomonpolitics.blogspot.gr, και στο pyli-apokalypseis.com και στο kontranews.gr.

Συγκεκριμένα διαβάζουμε:

29χρονος Άγγλος με IQ 145 εξηγεί γιατί ψήφισε υπέρ του Brexit και αποστομώνει!Στα «ψιλά» έχει περάσει το σχόλιο του Βρετανού πολίτη Τζάθαν Σμιθ (Jathan Smyth), 29 ετών, ο οποίος εξήγησε γιατί ψήφισε υπέρ του BREXIT απαντώντας στη «λάσπη» περί ακροδεξιάς και ξενοφοβίας.

«Τζάθαν Σμιθ. Είμαι 29, με ΙQ πάνω από 145. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου κανένα πολιτικό κόμμα, δεν είμαι θρησκευόμενος και αγαπώ κάθε άνθρωπο στον πλανήτη εκτός κελιού φυλακής.
Τώρα, μετά που ψήφισα ΕΚΤΟΣ, έγινα 30 ετών, το IQ μου έπεσε κατακόρυφα, έγινα δεξιός εθνικιστής, χριστιανός και ξενοφοβικός ρατσιστής σύμφωνα με κάποιους που ψήφισαν την παραμονή.

  • Δεν ψήφισα επειδή πιστεύω στη μία πλευρά ή στην άλλη.

  • Δεν ψήφισα επειδή μισώ τον Ντέιβιντ Κάμερον ή γιατί θέλω να δω τον Μπόρις Τζόνσον ή τον Νάιτζελ Φάρατζ ή οποιονδήποτε άλλο να γίνεται πρωθυπουργός.

  • Δεν ψήφισα επειδή θέλω να διώξω τους εκπληκτικούς και σκληρά εργαζόμενους μετανάστες από αυτή τη χώρα.

  • Δεν ψήφισα για να μπορέσουμε να πούμε στον υπόλοιπο κόσμο και στην Ευρώπη να πάει να γ@μηθεί.

  • Ψήφισα επειδή πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα για μια εκλεγμένη, υπεύθυνη και υπόλογη εκπροσώπηση για τη χώρα του.

  • Ψήφισα για την ελπίδα ότι η Ευρώπη και η Βρετανία μπορούν με ό,τι απέμεινε από τις εθνικές τους ταυτότητες και ιδιαιτερότητες να εργαστούν από κοινού ως μεγάλα αυτόνομα έθνη, αντί να είναι μια ομογενοποιημένη ομάδα όμοιων ανθρώπων, των οποίων η μόνη διαφορά μεταξύ τους θα είναι ποιος έχει χρήματα και ποιος θα ικετεύει για ψίχουλα από τους μη εκλεγμένους, τζάμπα μάγκες, υποκριτές δικτάτορες που κάνουν κουμάντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στη Google με τους όρους Jathan Smyth, Brexit και IQ 145, διαπιστώνουμε πως, πέρα από τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα, δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχετικό σε ξενόγλωσσα σάιτ.

j2

Επόμενο βήμα ήταν η αντίστροφη αναζήτηση της φωτογραφίας που παραθέτουν κάποια δημοσιεύματα (μερικοί πρόλαβαν κι την άλλαξαν), για να μάθουμε ποιος είναι ο εικονιζόμενος κύριος.

j3

Με λίγη προσπάθεια μάθαμε πως πρόκειται για το Βρετανό δημοσιογράφο Ian Silvera που εργάζεται για λογαριασμό των International Business Times. Διατηρεί μάλιστα και σχετικό λογαριασμό στο Twitter.

j4

j5

Και κάτι τελευταίο: Το επίθετο ”Smyth” του 29χρονου Βρετανού προφέρετε ”Σμάιθ” και όχι ”Σμιθ”.

Ενημέρωση άρθρου – Διόρθωση άρθρου 29/6/2016

Με βάση τα ανωτέρω, αρχικά είχαμε καταρρίψει το δημοσίευμα, αλλά ο Jathan Smyth είναι υπαρκτό πρόσωπο και όντως έκανε την επίμαχη ανάρτηση. Αναφερθήκαμε στην είδηση που παρουσιάζει την εικόνα του δημοσιογράφου Ian Silvera, ο οποίος φυσικά, ουδεμία σχέση έχει με το όλο θέμα. Επιπλέον, είχαμε βρει το λογαριασμό του Jathan Smyth, στο facebook, όπου διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει κάποια σχετική ανάρτηση και η φωτογραφία δεν έχει κάποια σχέση με τα δημοσιεύματα. Προφανώς, η ανάρτηση κοινοποιήθηκε μέσω φίλων και όχι δημόσια.

Κατόπιν, επικοινωνήσαμε μεσώ facebook με τον Jathan Smyth, ο οποίος μας είπε τα κάτωθι:

”My privacy settings only enable my posts to be found through friends of friends, but if you know the original source of which page I posted it on then everyone should be able to read it, I posted on comments from Vote Leave, Leave.eu and a few others”.

13494854

”Οι ρυθμίσεις απορρήτου μου επιτρέπουν τα ποστ μου να βρεθούν μέσω φίλων των φίλων , αλλά αν ξέρετε την αρχική πηγή της οποίων σελίδας που δημοσιεύτηκε, τότε ο καθένας θα πρέπει να είναι σε θέση να το διαβάσει, Ανάρτησα σε σχόλια από (τις σελίδες) Vote Leave, Leave.eu και μερικές άλλες”.

Fact-check for the sake of Democracy