Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Brexit καταργεί και τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ; – ΥπερβολήFAKE NEWS

Το Brexit καταργεί και τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ; – Υπερβολή

1 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

111

 

Το Brexit ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει θεωρίες συνωμοσίας και ειδήσεις που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Μόλις χθες, σας γράψαμε για την υποτιθέμενη φράση που εκστόμισε ο Μάρτιν Σούλτς: ”Δεν είναι φιλοσοφία της ΕΕ να αποφασίζει ο κόσμος την τύχη της’‘ Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί έντονη φημολογία, πως μόλις ολοκληρωθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τα αγγλικά θα πάψουν να ανήκουν στις επίσημες γλώσσες.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

 

 

Σχετικά δημοσιεύματα είδαμε στο crashonline.gr και στο unewsplus1.blogspot.gr

 

Στο crashonline.gr διαβάζουμε:

 

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.! Μετά το Brexit δεν θα είναι επίσημη γλώσσα – Τι δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος!

 

 

Παράπλευρες συνέπειες φαίνεται ότι θα έχει το Brexit, καθώς μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, τα αγγλικά δεν θα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις επίσημες γλώσσες της Ένωσης. Αυτό δήλωσε η Danuta Ηubner, επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Politico.

Τα αγγλικά αποτελούν μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ επειδή είναι η επίσημη γλώσσα της Μεγάλης Βρετανίας, σημείωσε η Hubner και πρόσθεσε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου, τα αγγλικά θα χάσουν αυτό το καθεστώς.
«Έχουμε έναν συγκεκριμένο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο κάθε χώρα της ΕΕ έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει μία επίσημη γλώσσα. Εάν δεν έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, τότε δεν έχουμε αγγλικά» είπε χαρακτηριστικά η Hubner.

politico_english
Τα αγγλικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην πραγματικότητα είναι η κυρίαρχη γλώσσα και εκείνη που χρησιμοποιείται συχνότερα από όλες, σημείωσε η Hubner.
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της WSJ, η Κομισιόν άρχισε να χρησιμοποιεί τα γαλλικά και τα γερμανικά με μεγαλύτερη συχνότητα στις επίσημες επικοινωνίες της, ως μια συμβολική κίνηση μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

 

 

Τι ισχύει

 

Η είδηση περί κατάργησης των αγγλικών ως επίσημης γλώσσας, ξεκίνησε από δημοσίευμα της Liberation, στο οποίο ο συντάκτης αναρωτιέται αν είναι γόνιμο τα αγγλικά να παραμείνουν στη λίστα των επίσημων γλωσσών (24 συνολικά), δεδομένου πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα εντός ΕΕ που έχει τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα. Ουδέποτε ανακοίνωσε η Liberation ότι τα αγγλικά θα εκπέσουν από επίσημη γλώσσα. Τα αγγλικά είχαν την τελευταία δεκαετία κυριαρχήσει και είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείτε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου χρησιμοποιούν την γαλλική.

 

Πέρα από το δημοσίευμα της Liberation, υπάρχει και η δήλωση της Danuta Ηubner, επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Politico, που αναφέρει πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου, τα αγγλικά ενδέχεται να πάψουν να αποτελούν επίσημη γλώσσα της Ένωσης (it could lose its status). Παρατίθεται μάλιστα και δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει πως μετά το Brexit, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο τακτικά τα γαλλικά και τα γερμανικά στις επικοινωνίες τους με το εξωτερικό. Το Politico χαρακτηρίζει αυτή τη κίνηση συμβολική (αντιδραστική θα ήταν ίσως σωστότερο). Πάντως, σύμφωνα πάντα με τη Ηubner, ο κανονισμός που ορίζει τις επίσημες γλώσσες θα πρέπει να αλλάξει ομόφωνα, εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα.

 

Σύμφωνα με άρθρο στο euractiv.com που επικαλείται επίσημη ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιρλανδία (Κομισιόν), τα αγγλικά παραμένουν επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ενώ για οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς των επίσημων γλωσσών, απαιτείται ομόφωνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

α2

Στην ίδια δημοσίευση περιλαμβάνεται ”τιτίβισμα” της απεσταλμένου του Guardian και του Observer στο Βερολίνο, Kate Connolly, που παραθέτει δήλωση του επιτρόπου Günther Oettinger: ”Οι Ιρλανδοί θα μείνουν (στην ΕΕ) και οι Σκωτία μπορεί να ακολουθήσει”. Η δημοσιογράφος εννοεί πως επειδή τα αγγλικά είναι ουσιαστικά η επίσημη γλώσσα και των δύο χωρών, δε τίθεται θέμα κατάργησής της. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως τα ιρλανδικά είναι αναγνωρισμένη γλώσσα στην ΕΕ, ενώ τα σκωτσέζικα, όχι.

α3

 

Δεδομένου πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση για τη κατάργηση των αγγλικών, αλλά κάτι τέτοιο δε μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, τα σχετικά δημοσιεύματα χαρακτηρίζονται υπερβολικά.

Fact-check for the sake of Democracy