Ποιοι είμαστε
Αρχική ΕΝΤΡΟΜΗ η NASA με αυτό που είδε στο διάστημα! – ΥπερβοληHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΤΡΟΜΗ η NASA με αυτό που είδε στο διάστημα! – Υπερβολη

6 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί ένα δημοσίευμα που ισχυρίζεται πως η NASA εντόπισε κάτι στο διάστημα που την έκανε να τρομάξει.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Το είδαμε στο pronews.grvoicenews.grmakeleio.gr και tromaktiko.blogspot.gr.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

ΕΝΤΡΟΜΗ η NASA με αυτό που είδε στο διάστημα! (ΒΙΝΤΕΟ)

νασα2

Με ανοικτό το στόμα έχουν μείνει οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ από το ανεξήγητο φωτεινό αντικείμενο που επισκιάζει το Γαλαξία μας. Τον επισκιάζει, διότι είναι 50 φορές μεγαλύτερο από αυτόν.

νασα

Τι ισχύει

Το φωτεινό αντικείμενο που ”επισκιάζει” το γαλαξία μας, είναι ένα εξαιρετικής φωτεινότητας σουπερνόβα. με τη κωδική ονομασία ASSASSN-15lh. Σούπερνόβα ή υπερκαινοφανείς αστέρες,  ονομάζονται τα άστρα στο τέλος της ζωής τους όταν εκρήγνηνται και μετατρέπονται σε εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα, (ιονισμένη ύλη και αέρια) και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με το Astronomy Magazine, τον Ιούνιο του 2015, η έκρηξη παρατηρήθηκε από το νότιο ημισφαίριο με (πρόσκαιρη) φωτεινότητα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή όλων των άστρων του γαλαξία μας (100 δις άστρα). Ήταν δύο φορές πιο φωτεινό από το προηγούμενο λαμπρότερο σούπερνόβα που έχει παρατηρηθεί.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του, το εντυπωσιακής φωτεινότητας αντικείμενο έχει διάμετρο που δε ξεπερνά τα 16 χιλιόμετρα. Αν και οι αστρονόμοι δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι προκάλεσε μια τόσο ισχυρή έκρηξη. Η επικρατέστερη θεωρία, σύμφωνα με το περιοδικό Science είναι πως πρόκειται για ένα πανίσχυρο μάγναστρο (magnestar).

Τα μάγναστρα είναι πυκνά κατάλοιπα νεκρών άστρων που ξεσπούν σποραδικά με ριπές ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, και αποτελούν μερικά από τα πιο ακραία αντικείμενα στο σύμπαν. Τα άστρα νετρονίων σχηματίζονται όταν μεγάλα άστρα με μάζα μεταξύ 10 και 50 φορές αυτής του ήλιου, κάνουν μια υπερκαινοφανή έκρηξη στο τέλος της ζωής τους. Ενώ τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτινάσσονται στο διάστημα, ο πυρήνας αντιθέτως καταρρέει υπό το βάρος του, με μια τέτοια δύναμη που τα πρωτόνια ενώνονται με τα ηλεκτρόνια σχηματίζοντας έτσι νετρόνια, που καταλαμβάνουν τόσο μικρό χώρο που η πυκνότητα τους είναι απίστευτα υψηλή, και φυσικά όλο το άστρο αποτελείται μόνο από νετρόνια (αστέρας νετρονίων). Η πυκνότητα είναι τόσο υψηλή ώστε αυτά τα αστρικά κατάλοιπα έχουν μια μάζα συγκρίσιμη με εκείνη του Ήλιου μέσα στον όγκο μιας σφαίρας διαμέτρου έως 30 χιλιόμετρα (Πηγή).

Το ASSASSN-15lh είναι πιθανότατα ένα πανίσχυρο μάγναστρο που περιστρέφεται με ταχύτητα 1.000 στροφών το δευτερόλεπτο. Η ενέργεια αυτής της περιστροφής είναι η κινητήριος δύναμη του συγκεκριμένου σούπερνόβα.

Το φαινόμενο, αν και πρωτοφανές λόγω φωτεινότητας, δεν είναι σπάνιο. Στη προκειμένη περίπτωση, ένας τεράστιος γαλάζιος γίγαντας (τύπος άστρου), έφτασε στο τέλος της ζωής του σε απόσταση 3,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. (Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η έκρηξη έλαβε χώρα πριν 3,8 δις χρόνια, όσο χρόνο δηλαδή χρειάστηκε το φως της να φτάσει και να παρατηρηθεί στη γη).

Με βάση τα ανωτέρω, τα δημοσιεύματα περί ”τρόμου” στη NASA (η σχετική ανακοίνωση της ”έντρομης”  NASA βρίσκεται εδώ) δε μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. Το άγνωστο αντικείμενο δεν είναι άγνωστο και δεν είναι 50 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας. Η διάμετρος του είναι 16 χιλιόμετρα και το σημαντικότερο, πρόκειται για ένα φαινόμενο που  συνέβη πριν από 3,8 δις χρόνια. Η δε φωτεινότητά του, ήταν μόνο πρόσκαιρη.

νασα1

Το ASSASSN-15lh βρίσκεται στο γαλαξία APMUKS(BJ) B215839.70−615403.9. Η αριστερή φωτογραφία είναι από τον εν λόγο γαλαξία το 2014 και η δεξιά από το 2015. Η λαμπρότητα του ASSASSN-15lh, έχει επισκιάσει αυτή του γαλαξία.

Fact-check for the sake of Democracy