Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακαλούνται και επίσημα οι σοκολάτες kinder λόγω καρκινογόνων ουσιών! – ΚαταρρίπτεταιΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακαλούνται και επίσημα οι σοκολάτες kinder λόγω καρκινογόνων ουσιών! – Καταρρίπτεται

10 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Πολλά είναι τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τις παιδικές σοκολάτες Kinder και τις πιθανές καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν. Είδαμε πολλά δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους όπως: Ανακαλούνται και επίσημα οι σοκολάτες kinder λόγω καρκινογόνων ουσιών!

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Δημοσιεύματα όπως αυτό που είδαμε στο makeleio.gr και στο pontiki.gr, αναφέρουν τα κάτωθι:

Ανακαλούνται και επίσημα οι σοκολάτες kinder λόγω καρκινογόνων ουσιών!

 kinder1-660x330

Σοκάρει η ανακοίνωση του οργανισμού «Foodwatch», σύμφωνα με την οποία ανακαλούνται από τα ράφια στη Γερμανία οι δημοφιλείς -και στη χώρα μας- σοκολάτες Kinder για «πιθανώς καρκινογόνες ουσίες»

Συγκεκριμένα, ο μη κερδοσκοπικός ευρωπαϊκός οργανισμός «Foodwatch», ο οποίος προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων, ζήτησε να ανακληθούν από τα γερμανικά ράφια καταστημάτων οι σοκολάτες Kinder της εταιρείας «Ferrero», όπως και τα σοκολατάκια «Lindt Fioretto Nougat» και οι ριζογκοφρέτες «Sun Rice Classic» της «Rübezahl Schokoladen».

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι σοκολάτες αυτές εμπεριέχουν αρωματικό ορυκτέλαιο (MOAH), το οποίο πολύ συχνά συναντάται ως συστατικό σε προϊόντα προς πώληση στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της RT, οι εταιρείες δεν δείχνουν ιδιαίτερα… ζεστές να ανακαλέσουν τα προϊόντα τους.

Ο John Heeg από το «Foodwatch» υποστήριξε πως: «Οι βιομηχανίες είναι ένοχες για αμέλεια. Αντί να αποσύρουν τα γλυκά από τα ράφια και να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές, υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις τους είναι νόμιμες».

Ο «Foodwatch» έλεγξε περισσότερα από 20 είδη από σοκολάτες και πατατάκια, πριν αποκαλύψει τα ευρήματα. Όπως προειδοποίησαν το καταναλωτικό κοινό, τα συγκεκριμένα καρκινογόνα στοιχεία συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα και προκαλούν βλάβες στα όργανα, με τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο Hegg δήλωσε πως: «Δεν μπορείς να το δεις, δεν μπορείς να το γευτείς, αλλά είναι εκεί. Συνιστούμε να μην αγοράζετε αυτά τα προϊόντα, καθώς τα επίπεδα των ουσιών που βρέθηκαν, είναι απαράδεκτα».

Τι ισχύει

Στους τίτλους των δημοσιευμάτων διαβάζουμε πως ο οργανισμός Foodwatch επέβαλε την ανάκληση συγκεκριμένων προϊόντων, διότι περιέχουν το καρκινογόνο συστατικό MOAH (αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Η Foodwatch είναι ανεπίσημος, μη κρατικός φορέας που μάχεται για τη προστασία των καταναλωτών (Η Foodwatch ζητά την ανάκληση των μολυσμένων προϊόντων – foodwatch fordert öffentlichen Rückruf der betroffenen Produkte), Ως μη κρατικός φορέας, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει οποιαδήποτε ανάκληση και φυσικά, ουδέποτε ανακοίνωσε κάτι τέτοιο. Απλά το συνέστησε.

Οι MOSH/MOAH συναντούνται σε ορυκτέλαια, μελάνια εκτυπωτών και συσκευασίες τροφίμων, κυρίως αυτές που προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι MOSH/MOAH, σύμφωνα με τη Foodwatch, βρέθηκαν στα προαναφερόμενα προϊόντα, μέσω επιμόλυνσης από τα περιτυλίγματα. Οι μπάρες σοκολάτας της Kinder περιέχουν 1,2 mg/kg αρωματικών ορυκτελαίων (MOAH) ενώ τα σοκολατάκια της Lindt 0,7 mg/kg, παρότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα ίχνος τους. Η Foodwatch υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι ουσίες αυτές θεωρούνται πιθανόν καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες.

Σε ανακοίνωσή της μέσω της σελιδας της στο Facebook η Ferrero αναφέρει:

Η Ferrero διαβεβαιώνει, ότι όλα τα προϊόντα της είναι ασφαλή και παράγονται με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, πάντα σε συνάρτηση με όλους τους αυστηρούς κανονισμούς που προβλέπει η νομοθεσία τροφίμων.
Η συζήτηση για την ύπαρξη αρωματικών ορυκτέλαιων (MOSH/MOAH) στα τρόφιμα δεν είναι καινούρια και αφορά διάφορες κατηγορίες τροφίμων.
Στη Ferrero, επεξεργαζόμαστε από κοινού με όλους τους προμηθευτές και συνεργάτες μας τεχνικές λύσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερο αυτές τις πανταχού παρούσες ουσίες και να αποφύγουμε τη μεταφορά τους στα τρόφιμα μέσω των συσκευασιών. Για παράδειγμα, ήδη χρησιμοποιούμε κατ’ αποκλειστικότητα για τις συσκευασίες των προϊόντων μας πρωτογενείς ίνες που προέρχονται από πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές και όχι από ανακυκλωμένα υλικά.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

d6ad0d_7e2f06fceb2a4accabd18efc578e5ddc-mv2

Ο Σύνδεσμος Γερμανών Ζαχαροπλαστών, ανακοίνωσε πως τα επίπεδα MOSH/MOAH που αναφέρει η Foodwatch, είναι εντός των επιτρεπτών επιπέδων (independent.co.uk).

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) οι MOSH/MOAH  απορροφούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό και επικάθονται σε διάφορα όργανα όπως λεμφαδένες, συκώτι και σπλήνα) και πιθανότατα μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις. Επειδή όμως σχετικές μελέτες σε ανθρώπους είναι λιγοστές, η έκθεση δεν καθόρισε κάποια συγκεκριμένη οδηγία. Συνέστησε όμως τη χρήση προστατευτικών στις συσκευασίες για να μην έρχονται τα τρόφιμα σε επαφή με προϊόντα συσκευασίας που περιέχουν MOSH/MOAH . Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο για την Ποιότητα Προϊόντων, τα αποδεκτά όρια δε πρέπει να ξεπερνούν τα 0.15 mg/kg.

Συμπερασματικά, λόγο έλλειψης σχετικών οδηγιών από την ΕΕ, σχετικής βιβλιογραφίας, επιβεβαίωσης της παρουσίας MOSH/MOAH στα προϊόντα της Ferrero από άλλες έρευνες, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί τόσο η αξιοπιστία της πληροφορίας, όσο και η επικινδυνότητα. Ουδείς μπορεί να σας πει αυτή τη στιγμή εάν και κατά πόσο είναι επικίνδυνη η κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ο ισχυρισμός πως τα εν λόγο προϊόντα ανακλήθηκαν, καταρρίπτεται.

terranovaincognita.gr

Fact-check for the sake of Democracy