Καλαμάρι Γίγας στις ακτές της Κρήτης – Καταρρίπτεται

In Fake, Fake news, Hoax, Αερολογίες - μπούρδες. by Θοδωρής Δανιηλίδης1 Comment

Επανεμφανίστηκε το παλιό hoax με το καλαμάρι γίγας, αυτή τη φορά στην Κρήτη.

  • ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο piraeuspress.grfimes.grdeite-to.com και hleianews.gr

Το άρθρο αναφέρει:

Όλη η αλήθεια για τo Kαλαμάρι-ΓIΓAΣ στις ακτές της Kρήτης

079

Συναγερμός χτύπησε στις ακτές της Κρήτης καθώς οι κάτοικοι ανακάλυψαν ένα καλαμάρι το οποίο το ξέβρασε η θάλασσα.
Μόνο που δεν ήταν ένα σύνηθες καλαμάρι καθώς το συγκεκριμένο ήταν 160 μέτρα από το κεφάλι μέχρι το πλοκάμι. Μάλιστα, αυτό ήταν το δεύτερο γιγάντιο πλάσμα που ανακαλύφθηκε στις συγκεκριμένες ακτές τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έσπευσαν να μελετήσουν το γιγάντιο καλαμάρι, τα δύο πλάσματα έχουν ένα κοινό. Προέρχονται από τα νερά κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Μετά την πυρηνική έκρηξη του εργοστασίου το 2011 ένας άγνωστος αριθμός πλασμάτων της θάλασσας υπέστησαν γενετικές μεταλλάξεις προκαλώντας τον ραδιενεργό γιγαντισμό. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να μετακινήσουν το γιγάντιο καλαμάρι στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Χανίων για να το μελετήσουν.
Υπάρχουν επιστήμονες που βλέπουν οφέλη από αυτή την ιστορία καθώς ένα τέτοιο γιγαντιαίο πλάσμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια ολόκληρη πόλη. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των κατοίκων.

H «είδηση» είναι παλιά, αν πάμε πίσω στο χρόνο (Ιαν. 2014) θα δούμε την ίδια «είδηση» με την ίδια φωτογραφία να αναφέρει πως το «γιγάντιο καλαμάρι 160 μέτρων» βρέθηκε στις ακτές της Καλιφόρνια.

080

https://archive.is/1P6EN

Η ιστορία είναι μια φάρσα από τις πολλές που έχουν κατασκευαστεί και τροφοδοτούν τις ανησυχίες ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός πεθαίνει μετά την πυρηνική καταστροφής του 2011 και δημοσιεύθηκε από την σατιρική ιστοσελίδα The Lightly Braised Turnip.

Η αρχική εικόνα συνελήφθη το 2011 στη Χιλή, όπου μια φάλαινα ξεβράστηκε στην παραλία, και δείχνει τα ίδια άτομα που στέκονται γύρω από το «γιγάντιο καλαμάρι». https://archive.is/Zf2Pe

Το γιγάντιο καλαμάρι στη φωτογραφία στην πραγματικότητα είναι ένα 9 μέτρων γιγάντιο καλαμάρι που ξεβράστηκε στην Ισπανία τον Οκτώβριο του 2013. https://archive.is/QxvS8
Μια φωτογραφία του καλαμαριού της Ισπανίας χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει την φωτογραφία με το γιγαντιαίο καλαμάρι της Καλιφόρνια. https://archive.is/IQqfo

081

Έτσι πήραν το παλιό hoax και την ψεύτικη φωτογραφία, άλλαξαν την Καλιφόρνια με την Κρήτη και το δημοσίευσαν σαν νέο.

  • Stelios Georgiou

    πάντως στην ψεύτικη εκδοχή του φαινεται πιο νοστιμο