Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και η περίπτωση της Αυστραλίας – Το νέο όπλο στη φαρετρα των αντιεμβολιστωνHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και η περίπτωση της Αυστραλίας – Το νέο όπλο στη φαρετρα των αντιεμβολιστων

6 Αυγ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Η πρόσφατη είδηση πως η Κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να περικόπτει επιδόματα σε γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, έχει γίνει η νέα ναυαρχίδα του αντιεμβολιαστικό κινήματος. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν ευθέως της χώρα πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών και καταπατά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

 d6ad0d_9dc165d75353466ab687bdd1e64e74ad-mv2

Η υπόθεση της περικοπής επιδομάτων στη χώρα όμως, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη από το 2011, είχε αποφασιστεί πως οι γονείς που δεν φροντίζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με το πλήρες πρόγραμμα μπορεί να χάσουν το δικαίωμα σε σημαντικού ύψους επιδόματα σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Ένας από τους λόγους που οδήγησε στην απόφαση αυτή, ήταν η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη κατά τα έτη 2008-2011, με τα κρούσματα να εκτοξεύονται από 4.864 σε 34.785, ενώ καταγράφηκαν και κάποιοι θάνατοι βρεφών.

Η πολιτική ”No jab no pay”, επιβλήθηκε σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί το κύμα των πολιτών που για διάφορους λόγους, δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Πλέον, καταργούνται ακόμη και οι τελευταίες εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους, ενώ παραμένουν σε ισχύ μόνο οι εξαιρέσεις που αφορούν σημαντικούς ιατρικούς λόγους.

Ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη πολιτική να προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο κόσμο των αντιεμβολιαστών. Ακόμη και στην Ελλάδα, είδαμε δημοσιεύματα όπως αυτό στο i-gata.gr:

«Όχι τρύπημα, όχι επίδομα»: χιλιάδες εμβολιάζουν τα παιδιά για να αποφύγουν τις περικοπές

973601ff77050355ba4e4cdc552dd391aab8d293

Το παγκόσμιο αντιεμβολιαστικό κίνημα ολοένα και αυξάνει, έτσι στην… «δημοκρατική» Αυστραλία βρήκαν τρόπο για να εκβιάσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους!

Η πολιτική, «Όχι τρύπημα, όχι επίδομα» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ώθησε χιλιάδες γονείς που είχαν προηγουμένως αρνηθεί να εμβολιάσουν τα μωρά τους τελικά να κάνουν εμβολιασμό.

Ο υπουργός κοινωνικών υπηρεσιών Christian Porter λέει περισσότερα από 5.700 γονείς έχουν εξασφαλίσει το επίδομα φροντίδας των παιδιών τους εμβολιάζοντας τα παιδιά τους, δεδομένου ότι η εκστρατεία ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την πολιτική, οικογενειακά επιδόματα μέχρι και $ 15.000 το χρόνο, μπορεί να παρακρατηθούν και να μην δοθούν στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Στις οικογένειες δόθηκε προθεσμία μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους για να κάνουν τους εμβολιασμούς, αλλιώς θα έχαναν τα επιδόματα.

Ο Porter δήλωσε στο ABC ότι ενώ δεν ήταν ιδανικό να απειλήσει με παρακράτηση πληρωμών οικογενειακής κοινωνικής πρόνοιας, ήταν σαφές ότι η πολιτική «έπιασε».

Περισσότερα από 148.000 παιδιά που δεν είναι ενημερωμένα με τα εμβόλια τους τώρα θα υποστούν τις συνέπειες.
«Τα ποσοστά εμβολιασμού είχαν πέσει σε τέτοιο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, που φοβόμασταν ότι θα δούμε την επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί για χρόνια», δήλωσε ο Πόρτερ.
Και συνέχισε με την πλέον παράλογη δήλωση:
«Φυσικά, αυτό ήταν ένα θέμα μείζονος ενδιαφέροντος για την συντριπτική πλειοψηφία των γονέων που δεν είναι αντιρρησίες στους εμβολιασμούς και απλά θέλουν τα παιδιά τους να είναι ασφαλή».
Μα… οι εμβολιασμοί δεν «προσφέρουν ασφάλεια» στα παιδιά τους; Ορίστε; Τι είπατε;

Γιατί όμως η Αυστραλία, που ομολογουμένως έχει ενα από τα καλύτερα συστήματα υγείας, αναγκάστηκε να πάρει τέτοια μέτρα;

Σύμφωνα με την Κυβερνηση της Αυστραλίας, από την απαρχή της εφαρμογής του παιδικού εμβολιασμού στη χώρα το 1932, οι θάνατοι από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού, έπεσαν κατά 99%. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός έχει τριπλασιαστεί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 3.000.000 θάνατοι προλαμβάνονται μέσω της ανοσοποίησης. Είναι προφανές πως το κόστος τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και σε χρήματα και πόρους που θα πρέπει να δαπανηθούν σε περίπτωση μια πανδημίας, μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλό.

Προφανώς το δεύτερο μέρος της παραπάνω παραδοχής, δηλαδή το κόστος, είναι κάτι που καμιά κυβέρνηση δεν παρουσιάζει ως λόγο για την αυστηροποίηση των εμβολιασμών. Είναι όμως μια πραγματικότητα. Όσον αφορά τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εξαλειφθεί, αυτό θα πρέπει να θεωρείται πιθανό όταν τα ποσοστά των εμβολιασμένων πέσουν κάτω από κάποιο επίπεδο.

Η ιλαρά για παράδειγμα, είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να αποφευχθεί το ξέσπασμα μιας πανδημίας, το ποσοστό των εμβολιασθέντων, πρέπει να ξεπερνά το 95%. Σύμφωνα με τον Υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών της Αυστραλίας Christian Porter, ”Τα ποσοστά εμβολιασμών έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό με αποτέλεσμα να βλέπουμε την επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί για χρόνια”.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική οξεία ιογενής νόσος, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ακόμη και το θάνατο. Παρά την εφαρμογή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου δεν επετεύχθη ο στόχος του ΠΟΥ για εξάλειψη της νόσου από την Ευρώπη μέχρι το 2010. Αντίθετα το 2010 δηλώθηκαν στην Ευρώπη 30.367 κρούσματα ιλαράς, από τα οποία τα 22.005 (25 θάνατοι) καταγράφηκαν στη Βουλγαρία και αρκετά στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μόνο το εμβόλιο της ιλαράς έχει σώσει 17.100.000 ζωές από το 2000 και έπειτα.

Δείτε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων

Δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτισης

Νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό

  • Αιμόφιλος Ινφλουέντζας τύπου b (Hib)

  • Ανεμευλογιά

  • Άνθρακας

  • Γαστρεντερίτιδα από Ρότα Ιό

  • Γρίπη

  • Διφθερίτιδα

  • Εγκεφαλίτιδα από κρότωνες

  • Έρπητας ζωστήρας

  • Ευλογιά

  • Ερυθρά

  • Ηπατίτιδα Α

  • Ηπατίτιδα Β

  • Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα

  • Ιλαρά

  • Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας από Ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

  • Κίτρινος Πυρετός

  • Κοκκύτης

  • Λύσσα

  • Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (ορότυποι A,C,W135,Y)

  • Παρωτίτιδα

  • Πνευμονιοκοκκική νόσος

  • Πολιομυελίτιδα

  • Τέτανος

  • Τυφοειδής Πυρετός

  • Φυματίωση

Ο εμβολιασμός έχει σώσει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση δημόσιας υγείας

Ανάμεσα στα νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό, η πολιομυελίτιδα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτέλεσε στο παρελθόν μάστιγα και η επιδημιολογία της άλλαξε ριζικά μετά την εισαγωγή του εμβολίου αρχικά με αδρανοποιημένο ιό (Salk) και μετά με εξασθενημένο ιό (Sabin). Μετά την εφαρμογή συστηματικού εμβολιασμού και στενής επιδημιολογικής επιτήρησης ο ΠΟΥ. ανακήρυξε ως περιοχές ελεύθερες πολιομυελίτιδας (polio free regions) την Αμερικανική Ήπειρο το 1994, το Δυτικό Ειρηνικό το 2000 και την Ευρώπη το 2002.

Στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά κρούσματα πολιομυελίτιδας, τα οποία αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Η τελευταία συρροή κρουσμάτων καταγράφηκε το 1996 και αφορούσε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθίγγανων. Από το 1997 και μετά δεν ανιχνεύθηκε κρούσμα οφειλόμενο σε άγριο ιό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 732.000 παιδιά χρωστούν τη ζωή τους στα εμβόλια κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Επιπλέον, 322.000.000 περιπτώσεις παιδιών που θα ασθενούσαν έχουν προληφθεί. Το CDC (αντίστοιχο ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ), έχει ανακοινώσει πως από το 1994, χάρις στα εμβόλια, έχουν σωθεί 732.000 ζωές, έχουν αποφευχθεί 21.000.000 νοσηλείες σε νοσοκομεία και έχουν εξοικονομηθεί 295 δις δολάρια σε απευθείας κόστη και 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικά κόστη όπως πρόωροι θάνατοι, αναπηρίες και απώλεια παραγωγικότητας εξ αυτών. (Πηγή: livescience.com).

Όσον αφορά το λεπτό ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ας το δούμε λίγο και από την άλλη πλευρά. Αυτοί που θα νοσήσουν επειδή τα ποσοστά των εμβολιασθέντων μειωθούν, δεν έχουν δικαιώματα; Εάν κάποιο παιδί πεθάνει επειδή οι γονείς του διάβασαν ένα αντιεμβολιαστικό άρθρο στο ίντερνετ, ή είναι μέλη μιας ομάδας στο facebook που αποθαρρύνει τον εμβολιασμό, ποιος θα υπολογίσει, και/ή πόσο μάλλον θα καλύψει τα δικά του (του παιδιού) στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ας μην ξεχνάμε πως το βασικότερο όλων, είναι το δικαίωμα στη ζωή.

Είναι προφανέστατο πως η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν επιθυμεί να κάνει πλούσιες τις φαρμακευτικές, ούτε να μειώσει τον πληθυσμό! (Ακόμη και αυτή η εκδοχή έχει ακουστεί!)

Εάν λοιπόν αναρωτιέστε ακόμη γιατί οι ”κακοί” Αυστραλοί αυστηροποίησαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, η απάντηση βρίσκεται στις παραπάνω γραμμές που συνοψίζονται σε μια φράση: για να σώσουν ζωές και χρήμα.

TNI

Fact-check for the sake of Democracy