Ποιοι είμαστε
Αρχική Like-farming: Η μαμά μου είπε ότι δεν μπορώ να βρω πολλά likes επειδή είμαι ” επιζώντας από τον καρκίνο”HOAXES FAKE NEWS SCAMS LIKE FARMING

Like-farming: Η μαμά μου είπε ότι δεν μπορώ να βρω πολλά likes επειδή είμαι ” επιζώντας από τον καρκίνο”

8 Αυγ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

d6ad0d_5f1c1218dbaa4ebe8f223315d4708783-mv2

Ακόμη ένα παιδάκι μας ζητάει να κάνουμε like και share στη φωτογραφία του. Ο λόγος; Άλλες φορές γιατί δήθεν το facebook θα δώσει χρήματα και άλλες φορές διότι με την προσευχή μας ή κάποιο άλλο μαγικό τρόπο, το άρρωστο παιδάκι της εικόνας θα βοηθηθεί. Αν για πολλούς ανθρώπους η προσευχή και η θρησκεία είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος της κοινοποίησης της κλεμμένης φωτογραφίας είναι  άλλος. Θέλουν να αποκτήσουν δεκάδες χιλιάδες μέλη, σε όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.

Τo facebook, ή κάποια άλλη εταιρία, ουδέποτε έδωσε και ουδέποτε πρόκειται να δώσει χρήματα για likes και κοινοποιήσεις.

Τα άτομα που κατασκευάζουν αυτές τις ιστορίες, θέλουν να εξαπατήσουν τους χρήστες του facebook, για να μαζέψουν likes στη σελίδα τους. Μια σελίδα στο Facebook, ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμη, γιατί δίνει στον διαχειριστή ένα μεγάλο ακροατήριο. Από τη στιγμή που θα αποκτήσουν χιλιάδες μέλη, οι σελίδες θα δημοσιεύουν άρθρα από αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες και blogs, για να αυξήσουν επισκεψιμότητα και κέρδη από διαφημίσεις, ή θα πουλήσουν τη σελίδα που μπορεί να έχει μαζέψει εκατοντάδες χιλιάδες likes, σε άλλους. Αυτή η πρακτική ονομάζεται like-farming και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε σε παλιότερο άρθρο μας. Τι είναι το Like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη.

Το συμπέρασμα επομένως είναι πως πρόκειται για ένα είδος ”απάτης”. Οι επιτήδειοι που βρίσκονται πίσω από αυτές τις δακρύβρεχτες ιστορίες με τις κλεμμένες φωτογραφίες χωρίς να έχουν άδεια να τις χρησιμοποιήσουν, απευθύνονται στους χρήστες προσπαθώντας να τους συγκινήσουν. Ποιος δε θα συγκινηθεί με ένα άρρωστο παιδάκι; Τόσο απλό! Ουσιαστικά αυτό, είναι ένας κραυγαλέος συναισθηματικός εκβιασμός για να αποκομίσουν κέρδος.

Στη προκειμένη περίπτωση, έχουμε μια σελίδα στο facebook, που ασχολείται με αστρολογία. Ποια η σχέση της αστρολογίας με το άρρωστο παιδάκι; Η απάντηση φαίνεται στα χιλιάδες likes και κοινοποιήσεις που έγινα από χρήστες του facebook που με αυτό το τρόπο νομίζουν πως βοηθούν το παιδάκι. Η εν λόγο ”απάτη”, πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ και πρόσφατα έφτασε και στην Ελλάδα.

Tο άρρωστο παιδάκι της φωτογραφίας προέρχεται από το εξωτερικό και το όνομά του είναι Zack. Η φωτογραφία κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2014 και δυστυχώς δε μπορέσαμε να μάθουμε εάν το παιδάκι θεραπεύτηκε. Η κλεμμένη του φωτογραφία όμως, θα εμφανίζεται συνεχώς στο διαδίκτυο και τι μια θα ζητάνε likes για χρήματα που θα δώσει το facebook για τη θεραπεία του παιδιού και την άλλη μια προσευχή, για να καταφέρουν οι επιτήδειοι να αποκτήσουν χιλιάδες μέλη στις σελίδες τους.

Δεν θα πρέπει να ανταποκρίνεστε στα καλέσματα για likes και shares, επειδή μπορεί άθελα σας να γεμίζεται τις τσέπες κάποιων επιτήδειων που σας κοροϊδεύουν με κλεμμένες φωτογραφίες και παίζουν με τον ανθρώπινο πόνο, για να αυξήσουν τα μέλη στις σελίδες τους.

 

 

ΤΝΙ

Fact-check for the sake of Democracy