Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Ασύλληπτη καταγγελία: Στέλνουν από την Πάτρα σκυλιά στη Γερμανία για κτηνοβασία!HOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Καταρρίπτεται – Ασύλληπτη καταγγελία: Στέλνουν από την Πάτρα σκυλιά στη Γερμανία για κτηνοβασία!

9 Αυγ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

 

Με το θέμα της κτηνοβασίας σε χώρες της Ευρώπης και ειδικά της υποτιθέμενης οργανωμένης ”εξαγωγής” ζώων από Ελλάδα προς Γερμανία για να χρησιμοποιηθουν είτε σε πειράματα, είτε σε πορνεία ζώων, έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν.

 

ΨΕΥΔΕΣ

Αφορμή της παρούσας αναρτησης αποτελει η επανακυκλοφορία περσινού άρθρου από το pontiki.gr που επικαλείται το patrastimes.gr και κάνει λόγο για τέτοιες πρακτικές στη Πάτρα. Το άρθρο έχει ως εξής:

Ασύλληπτη καταγγελία: Στέλνουν από την Πάτρα σκυλιά στη Γερμανία για κτηνοβασία!

Το ενδεχόμενο να στέλνονται από την Πάτρα στη Γερμανία σκυλιά για να χρησιμοποιηθούν σε οίκους ανοχής ή ως πειραματόζωα, έναντι περίπου 500 ευρώ για το κάθε ζωάκι, ερευνούν οι αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το  www.patrastimes.gr,  μία πολύ σοβαρή υπόθεση κυκλώματος εμπορίας αδέσποτων σκύλων – μετά από σαφείς καταγγελίες – διερευνούν οι τοπικές αρχές, μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που εμπλέκεται στην έκδοση σχετικών αδειών για χώρους φιλοξενίας και φροντίδας τετράποδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει επώνυμη καταγγελία για 51 αδέσποτα που φαίνεται να χάθηκαν στην Πάτρα, ενώ είχαν έρθει στην περιοχή για φροντίδα από την γειτονική περιοχή της Ναυπακτίας.

Επιπροσθέτως, εντοπίστηκε προσπάθεια κάποιων να μεταφέρουν περίπου 20 αδέσποτα στη Γερμανία μέσω του Αεροδρομίου “Ελ.Βενιζέλος” αλλά μετά από καταγγελίες κάτι τέτοιο απετράπη.

Ενήμερος και μάλιστα εγγράφως είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας Πατρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κάθε τετράποδο κοστίζει περίπου στα 500 ευρώ.

Η υπόθεση όμως θεωρείται πολύ «λεπτή» διότι οι φερόμενοι ως δράστες προβάλλουν της δικαιολογία της καλύτερης φροντίδας από μέρους τους για τα αδέσποτα στο εξωτερικό.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται επιπλέον στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία λειτουργούν οίκοι ανοχής για κτηνοβάτες με μοναδικό περιορισμό να μην τραυματίζεται το ζώο…

 

Τι ισχύει

Στη Γερμανία οπως και σε κάθε άλλη χώρα υπάρχουν κτηνοβάτες. Αυτό όμως δε σημαίνει πως αποτελεί πάγια συνήθεια των Γερμανών. Τα πορνεία ζώων στη χώρα, εφόσον υπάρχουν, δεν είναι νόμιμα και διώκονται ποινικά. Η ”διαπίστωση” του άρθρου πως η σεξουαλική εκμετάλευση ζώων στη Γερμανία είναι διαδεδομένη, απέχει έτη φωτός από τη πραγματικότητα.

Νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με σχετικό νόμο, η σεξουαλική εκμετάλλευση ζώων, απαγορεύεται στη Γερμανία, όπως απαγορεύονται και τα πορνεία ζώων. Ο νόμος αναφέρεται στο συνδεσμο bverfg.de. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων λεει: ”es verboten ist, ein Tier für eigene sexuelle Handlungen zu nutzen oder für sexuelle – Μτφ: απαγορεύεται η χρήση ζώου για σεξουαλικές δραστηριότητες”,  και ”Ordnungswidrigkeit mit einer Geldbuße bis zu fünfundzwanzigtausend Euro geahndet werden. – Μτφ: Πλημμέλημα που τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι € 25.000”. Στον ίδιο σύνδεσμο γίνεται αναφορά στην απόρριψη της ένστασης ορισμένων Γερμανών κτηνοβατών, που επιθυμούσαν χαλάρωση του νομοθετικού πλαισίου. (Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο). Ο νόμος είχε περάσει από τη Κάτω Βουλή το 2012 και επικυρώθηκε από τη Bundestag, το 2013 (Πηγή: thejournal.ie – NYT)

Πέρυσι, όταν το θέμα είχε πρωτοέρθει στην επιφάνεια, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ για να επιβεβαιώσουμε την είδηση. Η απάντηση που λάβαμε ήταν πως ναι έγινε σύλληψη και σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά γιατί δεν είχε ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που χρειάζεται για να μεταφερθούν τα σκυλιά και τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι τα μετέφεραν για πειραματόζωα και κτηνοβασίες, όχι μόνο είναι παραφουσκωμένα, αλλά είναι στην κυριολεξία, μπούρδες και να μην τα πάρουμε στα σοβαρά.

Πως ”φευγουν” ζωα στο εξωτερικο:

Το οτι πωλούνται ζωα στο εξωτερικο ειναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Έχει προκύψει από περιπτώσεις Ελλήνων που ήθελαν να ταξιδέψουν με ζώο και κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο λόγο έλλειψης των απαραιτήτων εγγράφων. Καθε ζωο που δίνεται μέσω ξένων σωματειων σε Γερμανια, Ολλανδια και γενικά χωρες της βόρειας Ευρώπης, προβαλεται σε αγγελιες με καποιο αντίτιμο. Πχ στην Γερμανια για να υιοθετήθεί ένα ζώο απο σωματειο η και κρατικό Καταφυγειο πρεπει να πληρωθουν τελη ύψους 200-350 ευρώ. Με αυτα τα χρηματα πληρωνονται τα ναύλα του ζωου, και κάποια αρχικά έξοδα. Κάθε ζωο πριν φυγει τσιπαρετε, εμβολιαζετε, στειρωνετε και βγαζει διαβατηριο. Αυτη ειναι η σωστη και μοναδικη διαδικασια για να ”βγει” ενα ζωο απο την Ελλαδα. Διαφορετικά, είτε θα σταματηθει στο ελληνικό αεροδρόμιο, είτε θα απαγορευθει η είσοδος στη χώρα στο αεροδρόμιο προορισμού.

Οι περισσότερες καταγγελίες για δήθεν προώθηση ζώων από Ελλάδα σε πορνεία της Ευρώπης, είναι μύθευμα που ξεκίνησε μέσα από τους κόλπους του ελληνικού φιλοζωικού χώρου. Συγκεκριμένα, υπήρξαν καταγγελίες από μικρή μερίδα Ελλήνων φιλόζωων, πως υπάρχει κύκλωμα διακίνησης ζωων από κάποια φιλοζωικά σωματεία και ιδιώτες, με σκοπό το κέρδος. Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως ούδεποτε αποδείχτηκε κάτι τέτοιο, παρά τις σχετικές έρευνες που έγιναν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Ν.4384/2016 καθορίζει τις προϋποθέσεις σχετικά με τις υιοθεσίες ζώων συντροφιάς από κατοίκους και φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 44 καθορίζονται τα κάτωθι:

Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή τους στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο”.

”Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή και η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους που έχουν πιστοποιηθεί και ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα”.

Τέλος, δεν υπάρχει ούτε μια καταδικαστική απόφαση που να εμπλέκει Έλληνες πολίτες με ”εξαγωγές” ζώων σε πορνεία της Ευρώπης.

Με βάση τα ανωτέρω, τα δημοσιεύματα περί εξαγωγών ζώων από τη Πάτρα (ή από οπουδήποτε αλλού), σε χώρες όπως η Γερμανία με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, καταρρίπτονται.

TNI

Fact-check for the sake of Democracy