Ποιοι είμαστε
Αρχική Το παλιό βίντεο από στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο, με τους τσαντάδικες.HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Το παλιό βίντεο από στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο, με τους τσαντάδικες.

9 Αυγ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ένα βίντεο από το Ριο της Βραζιλίας, που δείχνει παιδιά να κλέβουν τουρίστες σε πολυσύχναστους δρόμους μέρα μεσημέρι, δημοσιεύτηκε με τον ισχυρισμό πως είναι από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων. 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Ας δούμε ένα παράδειγμα από το contra.gr

Το άρθρο αναφέρει:

Βραζιλιάνοι κλέβουν τουρίστες στο δρόμο!

097

Οι αντιθέσεις στο Ρίο είναι πολύ μεγάλες. Από τη μία τα εκατομμύρια Βραζιλιάνων που ζουν σε άσχημες συνθήκες στις φαβέλες και από την άλλη τα χλιδάτα γήπεδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Όπως ήταν λογικό, αυτοί οι δύο κόσμοι θα έρχονταν κάποια στιγμή σε σύγκρουση.

Ήδη από τις πρώτες μέρες των Αγώνων έχουν αρχίσει ντόπιοι να επιτίθενται σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έχουν επισκεφθεί το Ρίο για τους Αγώνες.

Δείτε το video που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο και δείχνει νεαρούς Βραζιλιάνους να επιτίθενται και να κλέβουν τουρίστες.

Ένα ακόμη παράδειγμα από το newsbomb.gr

098

Το βίντεο έχει προβληθεί σε ολόκληρο το κόσμο. Δυο παραδείγματα από thesun.co.uk και news.com.au

Είναι ευρέως γνωστό πως το Ριο έχει πολύ μεγάλη εγκληματικότητα και σίγουρα κλέφτες και τσαντάκιδες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την μεγάλη προσέλευση τουριστών για τους ολυμπιακούς αγώνες, αλλά το συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων. Είναι αρκετά παλιότερο.

Στο βίντεο βλέπουμε μια συμμορία από παιδιά τσαντάκηδες που δρούσε στη διασταύρωση Avenida Rio Branco με Avenida Nilo Pecanha. Τραβήχτηκε από ένα τοπικό επιχειρηματία από το παράθυρο του γραφείου του, την περίοδο από τα μέσα Δεκέμβρη 2015 μέχρι στις 4 Ιανουαρίου 2016.

099

http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3388594/Rio-Janeiro-tourists-robbed-gang-children.html

https://archive.is/EcQm4

http://www.iefimerida.gr/video/244412/symmoria-klevei-apo-toyristes-kinita-kai-kosmimata-sti-mesi-toy-dromoy

https://archive.is/oZ74E

Δημοσιεύτηκε από το voidtv.net με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο facebook στις 5 Αυγ. 2016 και πολλοί πίστεψαν πως είναι από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων. Μέχρι σήμερα έχει πάνω από 15 εκατομμύρια προβολές.
100

Ο ισχυρισμός πως το βίντεο είναι από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.