Μπορείτε στα αλήθεια να ονομάσετε ένα αστέρι;

In Διάφορα, Διάφορα θέματα by Γιώργος Ζαβοδημητράκης3 Comments

Μπορείτε στα αλήθεια να ονομάσετε ένα αστέρι; Στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου φαίνεται ότι μπορείτε, κατά πόσο όμως το όνομα που θα δώσετε σε κάποιο αστέρι είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και στο ουράνιο στερέωμα θα υπάρχει κάποιο άστρο με το όνομά σας;

Στο διαδίκτυο θα βρείτε να κυκλοφορούν ξένες ιστοσελίδες που πουλάνε αστέρια , δεν θα μπορούσε να λείπει όμως και η ελληνόφωνη εκδοχή. Στις ιστοσελίδες αυτές μπορείτε να πληρώσετε και να αγοράσετε ή να ονομάσετε κάποιο αστέρι, μπορείτε να το κάνετε δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή να δώσετε το όνομά σας, οι ιστοσελίδες αυτές χορηγούν και κάποιου είδους πιστοποιητικό γνησιότητας της ονομασίας του αστεριού.

Χωρίς τίτλο

 

Παρά την ύπαρξη όμως τέτοιων πιστοποιητικών που μοιράζονται απλόχερα στο διαδίκτυο κανένα αστέρι δεν θα έχει το όνομά σας.

Τα ονόματα στα αστέρια τα εγκρίνει η Διεθνής Αστρονομική Ενωση ( International Astronomical Union) και παρά την ύπαρξη κάποιων αστεριών με ονομασίες, όπως ο Σείριος, η Ένωση προτιμά να χρησιμοποιεί αριθμούς που είναι πιο χρήσιμοι στους αστρονόμους αντί για ονόματα.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα να δώσετε το όνομά σας σε κάποιο ουράνιο αντικείμενο και να είναι αναγνωρισμένο και από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση. Αυτό που πρέπει να κάνετε, για παράδειγμα, είναι να ανακαλύψετε κάποιον νέο κομήτη ή κάποιο αστεροειδή, παράδειγμα ο Κομήτης του Χάλεϋ που πήρε το όνομά του από τον Εντμουντ Χάλεϋ ή το κομήτη Shoemaker–Levy, που επίσης πήρε τα ονόματα αυτών που τον ανακάλυψαν.

Ακόμα σας δίνετε και η δυνατότητα να υιοθετήσετε, δίχως όμως να ονομάσετε, ένα αστέρι μέσω ενός προγράμματος για λογαριασμό του Kepler Asteroseismic Science Consortium με την ονομασία Pale Blue Dot Adopt-A-Star project.

halleys-comet-1986

 

Εν κατακλείδι, μέσω πιστοποιητικών και ιστοσελίδων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δίνουν τη δυνατότητα να βαφτίσετε τα αστέρια δεν θα πετύχετε απολύτως τίποτα. Οι ιστοσελίδες αυτές χρησιμοποιούν μια δική τους βάση δεδομένων και στη πραγματικότητα το αστέρι, το οποίο πληρώσατε για να ονομάσετε, θα μπορούν να το έχουν αγοράσει και να το έχουν βαφτίσει και άλλοι. Η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα και ο κόσμος θα αγνοεί παντελώς το όνομά σας. Κανένα επιστημονικό περιοδικό δεν θα φιλοξενήσει το όνομά σας και ούτε θα υπάρχει στους αστρονομικούς χάρτες.

twinkle-twinkle-little-star-funny-quotes

 

Η μόνη περίπτωση να δώσετε το όνομά σας σε ένα αστέρι είναι να κάνετε κάποια συγκλονιστική ανακάλυψη, μόνο ετσι θα πείσετε τη Διεθνή Αστρονομική Κοινότητα να δεχτεί να δωθεί το όνομά σας σε κάποιο ουράνιο σώμα, το διάστημα είναι αχανές με πολλά ουράνια σώματα που περιμένουν να ανακαλυφθούν, τι περιμένετε λοιπόν; Μόνο έτσι θα έχετε μία θέση στην ιστορία.

Πληροφορίες από το Universe Today και σχετικό άρθρο με τίτλο CAN YOU REALLY NAME A STAR?

 

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • Δηλαδή, το νέο, ότι οι γονείς του Παντελιδη, αγόρασαν αστέρι και του δώσανε το όνομά του, είναι ό,τι να ‘ναι;

  • Konstas

   Προφανώς το έκαναν και προφανώς τσάμπα το έκαναν

   Υ.Γ. 1 με το «τσάμπα» εννοώ χωρίς αντίκρυσμα, όχι χωρίς να πληρώσουν.

   Υ.Γ. 2 Από περιέργεια μπήκα για να δω πόσο κοστολογείται η -δήθεν- ονομασία ενός αστεριού. Τελικά είναι πολύ φθηνό, με τιμές που βρήκα από 33 έως 40 δολάρια. Υποτίθεται ότι αυτό το έκαναν για να τιμήσουν τον θανόντα; 40 δολάρια = 35 ευρώ ; Really ???
   Δεν μπορούσαν τουλάχιστον να του αγοράσουν ολόκληρο αστερισμό που κοστίζει 60 δολάρια ; (δεν κάνω πλάκα τόσο κάνει, τσάμπα πράγμα ! http://www.star-registration.com/ )

   • Chronis

    Δεν το έκαναν οι γονεις. Το έκανε μια Αγγλιδα fan και έδωσε την πιστοποίηση στους γονείς.