Ποιοι είμαστε
Αρχική Τέλος η πρωινή προσευχή στα σχολεία – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS

Τέλος η πρωινή προσευχή στα σχολεία – Καταρρίπτεται

5 Σεπ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Κυκλοφορεί η είδηση, πως το Υπουργείου Παιδείας καταργεί την πρωινή προσευχή με εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία. 

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο pronews.grbriefingnews.grparadrasi.grtriklopodia.gr24wro.com.grpiraeuspress.gr, και newsone.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Τέλος η πρωινή προσευχή στα σχολεία με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας – Διαβάστε ολόκληρη την υπουργική οδηγία

43201

Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που μόλις σήμερα στάλθηκε στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας καταργεί την πρωινή προσευχή. Για την ακρίβεια έχει απαλείψει οποιαδήποτε αναφορά στην πρωινή προσευχή, όπως γινόταν πάντα κάθε έτος.

Πρόκειται για μία ενέργεια η οποία σίγουρα θα πυροδοτήσει περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις Εκκλησίας-κυβέρνησης, αλλά και μία απόπειρα αποκοπής της ορθοδοξίας από τους πιστούς…

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2016-17 (Αρ. Πρωτ.: 139808/Δ1/31-8-16), στην οποία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ η φράση «ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ»:

«Β. Φοίτηση και Σχολική Ζωή

1…….Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσες τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα……»

ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2015-16 (Αρ.Πρωτ.Φ.3/1105/141440/Δ1/10-09-2015), στην οποία ΥΠΑΡΧΕΙ η φράση «ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ»:

27. Πρωινή Προσευχή -ανάρτηση σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’)- άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ.10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι:
Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται…

Η πρωινή προσευχή στα σχολεία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παράγραφος 5, εδάφιο α, το οποίο δεν έχει καταργηθεί.

43202

FEK 161_1998

Το άρθρο παρουσιάζει απόσπασμα από την φετινή εγκύκλιο η οποία δεν αναφέρει πουθενά την λέξη προσευχή και απόσπασμα από την αντίστοιχη περυσινή η οποία την αναφέρει. Αυτό το γεγονός αρκεί για τους συντάκτες του άρθρου ώστε να βγει το συμπέρασμα ότι η πρωινή προσευχή καταργήθηκε…

Η αλήθεια είναι ότι όπως και η περυσινή εγκύκλιος έτσι και η φετινή αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ, το οποίο επιβάλει την πρωινή προσευχή στα σχολεία. Οπότε δεν υπάρχει καμία μα καμία αλλαγή στο θέμα της πρωινής προσευχής.

Το μόνο που άλλαξε στην φετινή εγκύκλιο είναι πως υπάρχει μόνο η αναφορά στο προεδρικό διάταγμα :

“Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ”

43203a

31-08-16_dimotika

Ενώ στην περυσινή εγκύκλιο είχαν αντιγράψει και το κείμενό του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α.

43204

100915_leitourgia_sxolikon_monadon_2015-2016

Η πρωινή προσευχή στα σχολεία δεν έχει καταργηθεί με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου και όσα δημοσιεύματα ισχυρίζονται το αντίθετο, καταρρίπτονται.


Ενημέρωση του άρθρου.

Το pronews.gr επανήλθε με νέο άρθρο για το θέμα της προσευχής στα σχολεία και συνεχίζει να παραπλανά τους αναγνώστες του με νέα κατασκευασμένη είδηση.

https://archive.is/n4VgU

«ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ» ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ιερά Σύνοδος προς Ν.Φίλη: «Μόνο με προεδρικό διάταγμα μπορείς να καταργήσεις την πρωινή προσευχή και όχι με μια απλή απόφασή σου»!

iero-696x385

του Πέτρου Αναστασίου
“Δεν μπορεί να καταργηθεί με μία απλή υπουργική εγκύκλιο η πρωινή προσευχή στα σχολεία γιατί υπάρχει προεδρικό διάταγμα που την ορίζει” διευκρινίζεται από την Ιερά Σύνοδο, σε απάντηση στον υπουργό Παιδείας Ν.Φίλη που “ξέχασε” στην συγκεκριμένη εγκύκλιο του υπουργείου να αναφέρει την υποχρέωση της με την αρχή του σχολικού έτους.

Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: “Η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998). Ειδικότερα, κατά το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 προβλέπεται ότι: «α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν……».

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ης Συνοδικής Περιόδου”.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου που ήρθε χθες στην δημοσιότητα, δεν αναφέρεται πάντως τίποτα για το προεδρικό διάταγμα που επικαλείται η Αρχιεπισκοπή ως εμπόδιο στα σχέδια του υπουργείου:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2016-17 (Αρ. Πρωτ.: 139808/Δ1/31-8-16), στην οποία δεν υπάρχει η φράση «ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ», ούτε περιγράφεται η διαικασία της πρωινής προσευχής:

«Β. Φοίτηση και Σχολική Ζωή

1…….Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσες τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα……».

Αντίθετα στην περσινή εγκύκλιο η αναφορά στην πρωινή προσευχή ήταν σαφής:

ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2015-16 (Αρ.Πρωτ.Φ.3/1105/141440/Δ1/10-09-2015), στην οποία ΥΠΑΡΧΕΙ η φράση «ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ»:

«27. Πρωινή Προσευχή -ανάρτηση σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’)- άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ.10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται…»

43206

 

 

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω άρθρο ισχυρίζεται πως: Στην εγκύκλιο του υπουργείου που ήρθε χθες στην δημοσιότητα, δεν αναφέρεται πάντως τίποτα για το προεδρικό διάταγμα που επικαλείται η Αρχιεπισκοπή ως εμπόδιο στα σχέδια του υπουργείου. 

Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα, γιατί όπως μπορούμε να δούμε στο έγραφο και στην παρακάτω εικόνα η νέα εγκύκλιος του υπουργείου κάνει ξεκάθαρη αναφορά στο ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’)

43203a

Το ψευδές δημοσίευμα, δεν μας παρουσιάζει ολόκληρη την εγκύκλιο του υπουργείου του υπουργείου αλλά μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της.

Εκτός από τον παραπάνω ολοφάνερο ψευδή ισχυρισμό, αναφέρει πως η Ιερά Σύνοδος που συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, “ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ» ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ” και απαντάει στον υπουργό πως “«Μόνο με προεδρικό διάταγμα μπορείς να καταργήσεις την πρωινή προσευχή και όχι με μια απλή απόφασή σου»!”

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπάρχει το δελτίο τύπου και βλέπουμε πως το δελτίο τύπου απαντάει στα ψευδή δημοσιεύματα και όχι στον υπουργό. 
Τέλος, σε σχέση με δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι καταργείται η προσευχή στα σχολεία διευκρινίζεται ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998), ενώ η συγκεκριμένη διάταξη επαναλαμβάνεται στην Εγκλύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία υπενθυμίζει ότι: «Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφιο α και β και παρ. 10, εδάφιο δ». Ειδικότερα, κατά το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 προβλέπεται ότι: «α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν……».
Όπως βλέπουμε στο άρθρο του pronews.gr αφαιρέθηκε το τμήμα “Τέλος, σε σχέση με δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι καταργείται η προσευχή στα σχολεία διευκρινίζεται ότι” από την παράγραφο του δελτίου τύπου της  Ιεράς Συνόδου.

43205

https://archive.is/SLGKG

Όπως είδαμε, η αναφορά στο Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’) υπάρχει στη νέα εγκύκλιο και η Ιερά Σύνοδος αναφέρθηκε στα ψευδή δημοσιεύματα (όπως τα δύο ψευδή δημοσιεύματα του pronews.gr) και όχι στο υπουργείο παιδείας.

Πραγματικά το παραπάνω δημοσίευμα σε κάνει να αναρωτιέσαι, τι ρόλο παίζει το pronews.gr.

Και το σίριαλ συνεχίζεται…

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.