Ποιοι είμαστε
Αρχική Συναγερμός στη NASA: Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει τη ΓηHOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Συναγερμός στη NASA: Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη

8 Σεπ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε από δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως αστεροειδής πέρασε, θα περάσει ή πρόκειται να περάσει ”ξυστά” από τη γη. Μάλιστα, στις 17/9, ένας ακόμη μεγαλύτερος υποτίθεται πως θα ξανα-περάσει πολύ κοντά μας.

 

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα είναι αυτό που είδαμε στο kontranews,gr:

Συναγερμός στη NASA: Μεγάλος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη

 5

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΠΕΡΑΣΕ «ΞΥΣΤΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

Στις 17 Σεπτεμβρίου ένας αστεροειδής μεγέθους 60 μέτρων περίπου, αναμένεται να περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη, ενώ ένας ακόμη διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων, δηλαδή όσο ένα λεωφορείο, πέρασε χθες το βράδυ ξυστά από τη Γη, σε απόσταση 38.500 χιλιομέτρων, δηλαδή μόλις το ένα δέκατο της μέσης απόστασης Γης-Σελήνης.

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψαν τον επερχόμενο αστεροειδή «2016 RB1» τη Δευτέρα, δύο μόνο μέρες πριν «ξύσει» τη Γη – πράγμα που δεν ακούγεται ευχάριστα.

Ο αστεροειδής πέρασε πολύ κοντά από τους τηλεπικοικωνιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, σε ύψος σχεδόν 36.000 χιλιομέτρων. Ο εντοπισμός του έγινε αρχικά από τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Ακόμη πάντως κι αν είχε πέσει στη Γη, ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Συγκριτικά, ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ που είχε εκραγεί πάνω από τη Ρωσία το 2013 τραυματίζοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους, είχε μέγεθος περίπου 17 μέτρων.

Στις 28 Αυγούστου ένας μεγαλύτερος αστεροειδής είχε περάσει σε απόσταση 80.000 χλμ. από τη Γη (δηλαδή πάλι πολύ πιο κοντά από το φεγγάρι).

Τι ισχύει

Ο αστεροειδής 2016 RB1 με εκτιμώμενο μέγεθος 4-14 μέτρα, πέρασε χθες, 7/9 σε απόσταση 38,463 χιλιομέτρων, χωρίς να τεθεί θέμα ασφάλειας για τον πλανήτη μας (Πηγή space.com). Ανήκει σε μια ομάδα διαστημικών αντικειμένων που ονομάζεται Atens.

 Ένας ακόμη μεγαλύτερος αστεροειδής, ο 2004 BO41 με διάμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου, πέρασε επίσης εχθές σχετικά κοντά από τη γη, σε απόσταση 12.000.000 χιλιομέτρων, χωρίς επίσης να τεθεί θέμα πρόσκρουσης.

Οι διελεύσεις αστεροειδών μικρού μεγέθους όπως ο 2016 RB1, δεν είναι ιδιαιτέρως σπάνιες σε μέσες και κοντινές αποστάσεις. Είναι όμως σπάνιες, σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Στις 28/8, ο 2016 QA2, πέρασε σε απόσταση 80.000 χιλιομέτρων από τη γη. Σώματα τέτοιων διαστάσεων δεν θεωρούνται σοβαρές απειλές για τον πλανήτη μας. Για παράδειγμα, ο αστεροειδής που διαλύθηκε από τη τριβή της ατμόσφαιρας στο Τσελιαμπινσκ στις 15 Φεβ. 2013, είχε διάμετρο 20 περίπου μέτρων.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chelyabinsk_meteor

Όσον αφορά τον αστεροειδή με την ονομασία 2016 QL44, αναμένεται να περάσει στις 17 Σεπτεμβρίου σε απόσταση 1.360.000 χιλιομέτρων από τη γη, δηλαδή 3,6 φορές την απόσταση γης-σελήνης. Εξυπακούεται πως δε συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας.

Σχετικά με τις πιθανότητες πρόσκρουσης αστεροειδή με τη γη, η NASA/JPL, αναφέρει:

NASA knows of no asteroid or comet currently on a collision course with Earth, so the probability of a major collision is quite small. In fact, as best as we can tell, no large object is likely to strike the Earth any time in the next several hundred years

Η NASA δεν γνωρίζει για κάποιον κομήτη ή αστεροειδή που να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά σύγκρουσης με τη γη, επομένως η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι αρκετά μικρή. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, κανένα μεγάλο αντικείμενο δε πρόκειται να χτυπήσει τη γη για τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια”.

http://www2.jpl.nasa.gov/sl9/back2.html

Από τα ανωτέρω, συμπεράνουμε πως τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας από αστεροειδείς που περνούν ”ξυστά” από τη γη.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλος αστεροειδής απειλεί τη Γη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2016!

 

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy