Το απάνθρωπο ρωσικό πείραμα αϋπνίας – Καταρρίπτεται

In Fake, Fake news, Hoax by Θοδωρής Δανιηλίδης2 Comments

Ξανακυκλοφορεί μια παλιά ιστορία, που περιγράφει ένα ρωσικό απάνθρωπο πείραμα. 

 • ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο freepen.gr και mononews.gr

Μία συγκλονιστική ιστορία για το απάνθρωπο πείραμα της Ρωσίας

43306

Ρώσοι ερευνητές στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 κράτησαν 5 άτομα άγρυπνα επί 15 μέρες χρησιμοποιώντας ένα αέριο που βρισκόταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Κρατούνταν σε απομονωμένο περιβάλλον ώστε να ελέγχεται η συγκέντρωση του αερίου καθώς σε μεγάλες συγκεντρώσεις θα ήταν θανατηφόρο.
Υπήρχαν επίσης μικρόφωνα και μερικά μικρά παράθυρα από πολύ χοντρό γυαλί το οποίο σου επέτρεπε να βλέπεις μέσα στο δωμάτιο, αλλά να φαίνεται σαν καθρέφτης από μέσα (σαν τα δωμάτια ανάκρισης αλλά πολύ μικρότερα σε μέγεθος και στρογγυλά) για επιπλέον παρακολούθηση.
Μέσα στο δωμάτιο υπήρχαν βιβλία, τρεχούμενο νερό, τουαλέτα, κρεβάτια και αρκετό φαγητό για να αντέξουν για μήνες.
Οι κρατούμενοι ήταν πολιτικοί κρατούμενοι που κρίθηκαν εχθροί του πολιτεύματος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Όλα έβαιναν καλώς τις πρώτες 5 μέρες, και οι κρατούμενοι δεν διαμαρτύρονταν καθόλου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τους υποσχέθηκαν ότι θα τους απελευθερώσουν αν έμειναν ξύπνιοι επί 30 μέρες συνεχόμενα. Οι συζητήσεις μεταξύ τους και δραστηριότητες τους παρακολουθόντουσαν συνεχώς και παρατηρήθηκε μία συνεχής συζήτηση περί τραυματικών εμπειριών που είχαν ζήσει στο παρελθόν και γενικότερα οι συζητήσεις τους άρχισαν να παίρνουν όλο και πιο σκοτεινή μορφή μετά από 4 μέρες.
Μετά από 5 μέρες άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι συγκεκριμένα γεγονότα άρχισαν να τους δημιουργούν συμπτώματα παράνοιας. Σταμάτησαν να μιλάνε μεταξύ τους και άρχισαν να ψιθυρίζουν στα μικρόφωνα και στα μικρά παράθυρα-καθρέφτες. Περιέργως, πίστευαν ότι θα κερδίσουν την εύνοια των ερευνητών προδίδοντας τους συντρόφους-συγκρατούμενους τους. Στην αρχή οι ερευνητές νόμιζαν ότι αυτό οφειλόταν στο αέριο που ανέπνεαν για να μείνουν ξύπνιοι
Μετά από 9 μέρες ένας από τους κρατουμένους άρχισε να ουρλιάζει. Περπάταγε πάνω-κάτω στο δωμάτιο και φώναζε με όλη του τη δύναμη επί 3 συνεχόμενες ώρες και τελικά μετά από τόση ώρα το μόνο που έβγαζε ήταν μικρά σκουξήματα. Είχε σκίσει τις φωνητικές του χορδές από την προσπάθεια.
Το περίεργο της υπόθεσης ήταν η απραξία των άλλων κρατουμένων στο ουρλιαχτό του συντρόφου τους. Απλά συνέχισαν να ψιθυρίζουν στα μικρόφωνα έως ότου και άλλος ένας κρατούμενος άρχισε να ουρλιάζει ασταμάτητα. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι απλά άρχισαν να σκίζουν τα βιβλία και να κολλάνε τις σελίδες στα παράθυρα. Κάποια στιγμή τα ουρλιαχτά σταμάτησαν. Όπως και τα ψιθυρίσματα στα μικρόφωνα.
Αφότου πέρασαν 3 ακόμα μέρες, οι ερευνητές έλεγχαν τα μικρόφωνα κάθε ώρα για να βεβαιωθούν ότι λειτουργούσαν αφού δεν πίστευαν ότι δεν μπορούσαν να λαμβάνουν τίποτα με 5 άτομα μέσα στο δωμάτιο. Το πρωί της 14ης μέρας οι ερευνητές έκαναν κάτι που δεν ήθελαν να κάνουν μόλις σχεδίασαν το πείραμα:
Να χρησιμοποιήσουν την ενδοεπικοινωνία μέσα στο θάλαμο για να πάρουν κάποια αντίδραση από τους κρατουμένους αφού φοβόντουσαν για την κατάστασή τους. Ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν τον θάλαμο για να ελέγξουν τα μικρόφωνα και τους διέταξαν να ξαπλώσουν στο πάτωμα αλλιώς θα τους πυροβολούσαν. Αν συνεργάζονταν, θα απελευθέρωναν έναν (έτσι τους είπαν τουλάχιστον)
Προς έκπληξή τους άκουσαν από τα μικρόφωνα: «Δεν θέλουμε να μας ελευθερώσετε».
Οι ερευνητές και οι στρατιωτικοί που χρηματοδοτούσαν το πείραμα άρχισαν να συζητάνε για το αν θα ανοίξουν τον θάλαμο ή όχι. Τελικά αποφάσισαν να τον ανοίξουν τα μεσάνυχτα της 15ης μέρας.
Ο θάλαμος γέμισε αρχικά με καθαρό αέρα και το ειδικό αέριο έφυγε και αμέσως φωνές άρχισαν να ικετεύουν να βάλουν πάλι το αέριο. Ο θάλαμος ανοίχτηκε και στρατιώτες στάλθηκαν μέσα να φέρουν τους κρατουμένους. Κρατούμενοι και στρατιώτες άρχισαν να ουρλιάζουν. 4 από τους 5 κρατουμένους ζούσαν, αν και η κατάσταση τους μόνο ζωντανή δεν μπορούσε να θεωρηθεί.
Τα τρόφιμα μετά την 5η μέρα δεν είχαν αγγιχτεί. Υπήρχαν κομμάτια κρέατος από τα πόδια του νεκρού κρατουμένου χωμένα στη σχάρα στο πάτωμα που υπήρχε για να φεύγει το νερό, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί μια μικρή στάθμη νερού και αίματος κάτω. Οι 4 «επιζώντες» είχαν σκισμένο δέρμα και μύες παντού. Τα κατεστραμμένα τους δάχτυλα έδειχναν ότι τα τραύματα είχαν γίνει με τα χέρια και όχι με τα δόντια, ενώ κατάλαβαν ότι τα περισσότερα τα είχε κάνει ο καθένας στον εαυτό του και όχι μεταξύ τους.
Όλα τα όργανα στην κοιλιακή χώρα των κρατουμένων είχαν βγει. Τα πνευμόνια. η καρδιά και το διάφραγμα είχαν μείνει στη θέση τους το περισσότερο δέρμα στον θώρακα είχε βγει, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα πνευμόνια καθαρά. Τα όργανα που είχαν βγάλει ήταν ανέπαφα κάτω. Τα στομάχια τους έκαναν κανονικά πέψη, όχι φαγητό βέβαια, αλλά μέρη του ίδιου τους του σώματος που είχαν φάει πριν.
Οι περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες ήταν στις ειδικές δυνάμεις αλλά αρνιόντουσαν να ξαναμπούν μέσα να βγάλουν τους κρατουμένους. Ούρλιαζαν να κλείσουν το θάλαμο και να ξαναβάλουν το αέριο για να μην τους πάρει ο ύπνος.
Οι κρατούμενοι αντιστάθηκαν σθεναρά στους στρατιώτες που προσπάθησαν να τους βγάλουν από το θάλαμο. Ένας στρατιώτης πέθανε αφού του έσκισαν την καρωτίδα και ενός άλλου του έβγαλαν τους όρχεις με τα δόντια. Άλλοι 5 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τις επόμενες μέρες, όχι από τραύματα, αλλά επειδή αυτοκτόνησαν.
Μέσα στο χαμό ο σπλήνας ενός κρατουμένου έπαθε ρήξη και άρχισε να αιμορραγεί ακατάπαυστα. Οι ερευνητές προσπάθησαν να τον ναρκώσουν αλλά αυτό αποδείχτηκε αδύνατον. Του έδωσαν την δεκαπλάσια δόση μορφίνης από την κανονική αλλά αυτός ακόμα πάλευε σαν τρελός σπάζοντας τα πλευρά και το χέρι ενός γιατρού. Η καρδιά του δούλεψε για μερικά λεπτά, και σε όλη τη διάρκεια φώναζε συνέχεια «Και άλλο» ενώ σιγά-σιγά έμεινε σιωπηλός.
Οι υπόλοιποι 3 μεταφέρθηκαν σε ιατρική μονάδα, οι 2 εκ των οποίων που είχαν τις χορδές τους ανέπαφες, το μόνο που ζητούσαν ήταν και άλλο αέριο για να κρατηθούν ξύπνιοι.
Ένας κρατούμενος που βρισκόταν στη χειρότερη κατάσταση, εισήχθη στο χειρουργείο για να του βάλουν τα όργανα πίσω στη θέση τους. Δεν μπορούσαν όμως με τίποτα να του κάνουν αναισθησία όσο και αν προσπαθούσαν. Όταν προσπάθησαν να του δώσουν αναισθητικό αέριο πάλεψε σαν τρελός σκίζοντας τα δερμάτινα λουριά που τον κρατούσαν στο κρεβάτι και πέταξε κάτω τους στρατιώτες που τον κράταγαν.
Όταν του έδωσαν μεγαλύτερη δόση αναισθητικού, τα βλέφαρά του έκλεισαν σιγά-σιγά και η καρδιά του αμέσως σταμάτησε. Στη νεκροψία φάνηκε ότι το αίμα του είχε τριπλάσια συγκέντρωση οξυγόνου από το κανονικό. Είχε σπάσει 9 κόκκαλα στην προσπάθειά του να μην τον ναρκώσουν και είχε σκίσει τους περισσότερους μύς γύρω τους.
Ο άλλος κρατούμενος, ήταν ο πρώτος που είχε αρχίσει να ουρλιάζει. Οι χορδές του είχαν σκιστεί και όταν επιχείρησαν να τον ναρκώσουν, αρνείτο να δεχθεί το αναισθητικό. Όταν ένας γιατρός του πρότεινε να γίνει το χειρουργείο χωρίς αναισθησία συμφώνησε με ένα νεύμα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της 6ωρης επέμβασης για να βάλουν οι γιατροί τα όργανά του στη θέση τους δεν αντέδρασε καθόλου ενώ μία έντρομη νοσοκόμα ανέφερε ότι όταν τα μάτια της συναντιόντουσαν με του κρατούμενου, αυτός της χαμογελούσε.
Έγινε το ίδιο χειρουργείο στους υπόλοιπους 2 κρατουμένους χωρίς αναισθησία. Όμως αυτούς χρειάστηκε να τους παραλύσουν. Οι χειρούργοι αδυνατούσαν να κάνουν τη δουλεία τους αφού οι ασθενείς γελούσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και τους ακολουθούσαν με τα μάτια. Όταν μιλούσαν, απλά ζήταγαν και άλλο από το αέριο που τους κράταγε ξύπνιους. Όταν τους ρώταγαν γιατί έβγαλαν τα όργανά τους από μέσα τους, και γιατί ήθελαν και άλλο αέριο έπαιρναν μόνο μια απάντηση: «Πρέπει να μείνω ξύπνιος»
Οι 3 επιζήσαντες κρατούμενοι αποφασίστηκε να τοποθετηθούν πάλι σιγά-σιγά πίσω στο θάλαμο παρά τις αντιρρήσεις των ερευνητών που ήθελαν να προχωρήσουν σε ευθανασία. Όμως οι ανώτεροι αξιωματούχοι επέμεναν να συνεχιστεί το πείραμα για να δουν τη συνέχεια.
Πριν μπουν στο θάλαμο συνδέθηκαν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, μόλις τους είπαν ότι θα τους βάλουν στο θάλαμο, σταμάτησαν να παλεύουν. Ενώ ήταν έξω, προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να μείνουν ξύπνιοι. Ένας μουρμούραγε, ένας άλλος έσφιγγε συνέχεια τους μυς των ποδιών του ενώ ένας άλλος ανοιγόκλεινε τα μάτια του πολύ γρήγορα.
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα έδειχνε απίστευτα αποτελέσματα μόλις συνδέθηκε στον πρώτο κρατούμενο, καθώς τα κύματα του εγκεφάλου του ήταν κανονικά την περισσότερη ώρα, αλλά μετά από λίγη ώρα έσβηναν χωρίς λόγο και «ξαναζωντάνευαν» έτσι απλά. Σαν να νέκρωνε ο εγκέφαλος για λίγα δευτερόλεπτα και μετά να ξαναέμπαινε σε λειτουργία.
Τελικά, τα μάτια του έκλεισαν, τα κύματα άλλαξαν σε αυτά του βαθύ ύπνου, και η καρδιά του σταμάτησε.
Ο άλλος κρατούμενος ούρλιαζε να ξαναμπεί στον θάλαμο. Ο ανώτερος αξιωματούχος έδωσε εντολή να μπουν οι κρατούμενοι στο θάλαμο μαζί με 3 ερευνητές. Ένας από αυτούς τους 3, αμέσως τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εν ψυχρώ τον ανώτερό του, και μετά έστρεψε το όπλο στο μουγγό κρατούμενο και του φύτεψε και αυτού μία σφαίρα στο κεφάλι. Φώναξε στον τελευταίο κρατούμενο ότι δεν θα μπει στο δωμάτιο με αυτόν, σκοτώνοντας και αυτόν με μια σφαίρα στην καρδιά.
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σταμάτησε να λαμβάνει και ο κρατούμενος ψιθύρισε πριν πεθάνει: «Τόσο κοντά στην ελευθερία».

Το HOAX UNVEILED ερεύνησε την παραπάνω ιστορία.

43301

Η ιστορία μιλάει για ένα υποτιθέμενο πείραμα των Σοβιετικών στα τέλη της δεκαετίας του ’40, όπου κάποιοι αιχμάλωτοι πολέμου χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα και αναγκάστηκαν να μείνουν ξύπνιοι 15 μέρες, σε ένα φρικιαστικό πείραμα που κατέληξε σε παράνοια, αυτοτραυματισμούς, κανιβαλισμούς και άλλα τέτοια όμορφα.
Με ένα γρήγορο google-άρισμα, βλέπουμε ότι πηγή του κειμένου στα ελληνικά είναι το forum των φοιτητών του ΣΕΜΦΕ, όπου τον Μάιο του 2010, ο χρήστης Chris μετέφρασε ένα κείμενο από τα αγγλικά και το πόσταρε στην κοινότητα. Οι απαντήσεις τόσο του ιδίου, όσο και των υπόλοιπων χρηστών, είναι αποκαλυπτικές για την φύση της ιστορίας (για όποιον μπορεί να διακρίνει πίσω από τις λεπτομέρειες). Πρόκειται για ένα πετυχημένο αγγλικό creepypasta που απλά μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Τι είναι τα Creepypasta

Παράφραση του Copypasta (τα κείμενα που διαδίδονται στο ίντερνετ από site σε site μέσω της διαδικασίας copy/paste), τα creepypasta είναι τρομακτικές ιστορίες (συνήθως urban legends) που διαδίδονται με τον ίδιο τρόπο, συνήθως διανθισμένες με κάποιες σοκαριστικές/τρομακτικές φωτογραφίες, με σκοπό να τρομάξουν τον αναγνώστη. Πώς ήταν παλιά στα χωριά π.χ. που κάποιος το βράδυ έλεγε ιστορίες με φαντάσματα για να τρομάξει τους χωριανούς; ε, η «εξέλιξη» αυτού του πράγματος.

Το goοgle-άρισμα με λέξεις-κλειδιά «russian sleep experiment» αποδεικνύει αμέσως του λόγου το αληθές, μιας και η συγκεκριμένη ιστορία εμφανίζεται τόσο στο creepypasta wiki (το site-εγκυκλοπαίδεια του χώρου, που σταχυολογεί και ταξινομεί τα creepypastas), όσο και στα hoax slayer και snopes (τα δύο τελευταία, αποτελούν κορυφαία site αποκάλυψης διαδικτυακών απατών). Δεν υπήρξε λοιπόν ποτέ τέτοιο πείραμα, ενώ «διαμάχη» υπάρχει και σχετικά με το αν το «Orange Soda» που εμφανίζεται σε κάποιες version είναι το ψευδώνυμο του user που πρωτοανέβασε την ιστορία στο 4chan.

Aν πάντως επιμένετε για περαιτέρω ανάλυση της ιστορίας, μπορείτε να δείτε ή να επιχειρηματολογήσετε για τα ισχυρά και τα αδύναμα στοιχεία της, εδώ: http://www.debate.org/opinions/could-the-russian-sleep-experiment-possibly-be-real

Οι φωτογραφίες

43302

https://archive.is/H11te

Ως συνήθως, κάθε πετυχημένο creepypasta συνοδεύεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες για να πετύχει το σκοπό του. Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, επιλέχθηκαν πραγματικά σπάνιες (τουλάχιστον για τις αναδημοσιεύσεις του τα τελευταία 2 χρόνια) και δυσεύρετες φωτογραφίες (μου πήρε σχεδόν μία ολόκληρη μέρα ψαξίματος για να ανακαλύψω από πού προέρχονται).

43303

https://archive.is/EiAir

Η δεύτερη (και πιο εντυπωσιακή/σοκαριστική) φωτογραφία ήταν αυτή που με δυσκόλεψε περισσότερο, απαντάται κυρίως στις πιο πρόσφατες αναπαραγωγές της ιστορίας του «ρωσικού πειράματος» και στο tumblr χωρίς πηγές και σχόλια.
Στο Reddit, χρησιμοποιήθηκε αρκετά σαν βραδινή φάρσα, μέχρι που εδώ, βρέθηκε το κλειδί για τη λύση. Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι μια καλοστημένη φάρσα, το «πλάσμα» είναι ένα αρκετά μακάβριο «παιχνίδι» (prop πιο συγκεκριμένα) σχεδιασμένο για τις ανάγκες του Halloween.

43304

Δημιούργημα των διάσημων Schell Sculpture Studios (Tα συναντάμε στα credits διάσημων παραγωγών όπως “Avatar”, “300”, “Hellboy”, “Men in Black”, “Batman Returns”, “Predator II” και αμέτρητα άλλα), ο Spazm όπως είναι το όνομά του, είναι ένα ενοχλητικό halloween prop που όταν ανιχνεύει κίνηση μπροστά του, αρχίζει να τρέμει και να βγάζει ήχους και είχε κυκλοφορήσει παλιότερα στις ΗΠΑ.

43305

H ασπρόμαυρη φωτογραφία με την κατάλληλη διακριτική επεξεργασία στο photoshop είναι αυτή που δίνει ένα πραγματικά σοκαριστικό αποτέλεσμα στην επιτυχημένη αυτή φάρσα. Στο παρακάτω video, μπορείτε να δείτε τον Spazm όπως πραγματικά είναι.

Ενώ αν κάποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον δικό του Spazm και να οργανώνει αντίστοιχες φάρσες, μπορεί να τον παραγγείλει από εδώ.

HOAX UNVEILED

 • Giorgos Zoulis

  Την είχα ξαναδιαβάσει την ιστορία και φαινόταν απ’ευθείας οτι ήταν προϊόν φαντασίας, σχετικά καλογραμμένης. Τώρα για αυτούς που θα την πίστευαν τι να πω. Αν όμως κάποιος αρέσκεται σε τέτοιου είδους τρομακτικές fan based ιστορίες να προτείνω τη σελίδα http://www.scp-wiki.net. Ατελειώτες ώρες διασκέδασης και όχι τίποτα απο αυτά δεν είναι αληθινά.

 • John Smith

  Αυτό που μου τη σπάει στο συγκεκριμένο hoax είναι ότι κάθε φορά που το αναπαράγουν στα ελληνικά κόβουν το τέλος της ιστορίας -ναι, έχει τέλος στο οποίο εξηγεί στο περίπου τι συνέβη.

  Όσο για τη φωτογραφία, σιγά το τρομακτικό. Απ’ την αρχή φαίνεται ότι δεν πρόκειται για άνθρωπο. Να μίλαγε η ιστορία για τέρατα θα το καταλάβαινα, αλλά όχι έτσι.

  Άλλη δουλειά δεν έχουν στο ΣΕΜΦΕ; Πρέπει να προμηθεύουν το ελληνικό internet με βλακείες και να μας αναγκάζουν μετά να τις καταρρίπτουμε; Ορίστε μας, όλο δουλειές μας βγάζουν!