Βιοσυντονισμός: Μια ακόμη ψευδοεπιστημονική μέθοδος θεραπείας

In Hoax, Διατροφή - υγεία, Εναλλακτικές θεραπείες, Επιστήμη, Συμβουλές, Ψευτοθεραπείες by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης27 Comments

Ο Βιοσυντονισμός, αγγλιστί Bioresonance therapy, είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, που υποστηρίζει πως η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές του Βιοσυντονισμού, διατείνονται πως  »με το συντονισμό μπορεί ένα ποτήρι να σπάσει σε χίλια κομμάτια, το ίδιο μπορεί να συμβεί με την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην κατάλληλη συχνότητα και σε ένα ιό, ένα μικρόβιο, ένα μικροοργανισμό ή ένα παράσιτο ή να βοηθηθεί ένα όργανο του σώματος να επιστρέψει στην υγιή του συχνότητα και κατ’ επέκταση να θεραπευτεί».

Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου ή να επισκεφθεί (παρα)ιατρικά κέντρα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

55

Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «MORA-Θεραπεία», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν (Πηγές: Wikipediaabi-ev.de)

Οι βιοσυντονιστές υποστηρίζουν πως η επιστήμη τους είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ιατρική μέθοδος. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

56

Τι λέει η συμβατική επιστήμη για τον Βιοσυντονισμό

Κατά τη συμβατική επιστημονική θεώρηση, ο Βιοσυντονισμός είναι μια ακόμη ψευδοεπιστήμη που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών (Πηγη: ncbi.nlm.nih.gov)

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ας πούμε ότι οι ανθρώπινοι πνεύμονες »δονούνται» με συχνότητα 70 Hertz. Εφοσον ο πνέυμονας ασθενήσει, θα αλλάξει και η συχνότητα δόνησης, κατί που ο Βιοσυντονισμός εντοπίζει και μπορεί να θεραπεύσει.

Κάποιοι βιοσυντονιστές υποστηρίζουν (ορθώς) πως στα χρωμοσώματα των κυττάρων, υπάρχει το γονίδιο Ρ53 που έχει την ιδιότητα να εμποδίζει καρκινικούς σχηματισμούς, οδηγώντας το κύτταρο σε αυτοκαταστροφή όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη ζημιά. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Βιοσυντονισμού, σε περίπτωση καρκίνου, με τα ειδικά τους μηχανήματα, το Ρ53 επανενεργοποιείται και ενδυναμώνεται.

Στη πραγματικότητα, η καρκινική μετάλλαξη των γονιδίων, ειναι μια χημική διεργασία κατα την οποία και το γονίδιο Ρ53 μεταλλάσσεται, μη μπορώντας να προκαλέσει τη διαδικασία αυτοκαταστροφής των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση). Επομένως, δε μπορεί να »βιοσυντονιστεί» για να αποτρέψει το καρκίνο, διότι έχει πάψει να βρίσκεται στην αρχική μορφή, όπου θεωρητικά θα μπορούσε να εντοπιστεί και να ενεργοποιηθεί από τις συσκευές βιοσυντονισμού.

 

Οι βιοσυντονιστές υποστήρίζουν πως το γονίδιο Ρ53, δε μπορεί να υποστεί καρκινικές μεταλλάξεις, αλλά ουσιαστικά βρισκεται εν υπνώσει και με τις ειδικές συσκευες μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Οι μελέτες σε καρκινικούς όγκους όμως, δείχνουν ότι το Ρ53, σε κάθε περίπτωση έχει υποστεί μετάλλαξη.(Πηγη: nature.com)

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά:

http://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/biosyntonismos.pdf

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προτρέπει τους ασθενείς να μην κάνουν χρήση συσκευών και θεραπειών Βιοσυντονισμού (Πηγη: mskcc.org)

Δελτίο τύπου Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΙΣΠ:

 1. Ο βιοσυντονισμός δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική.
 2. Ο βιοσυντονισμός αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.
 3. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
 4. Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE.
 5. Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.

66

Δελτίο τύπου: Ατεκμηρίωτη επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου του βιοσυντονισμού

Εν κατακλείδι, ο Βιοσυντονισμός δεν είναι αποδεκτή πρακτική θεραπείας από τη mainstream ιατρική και για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν την επιλέξετε. Πάντα να συμβουλευεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας.

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/bioresonance.html

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/bioresonance-therapy

https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2002/10/bogus-cancer-cure-guru-settles-ftc-charges

 via TNI

 • Tasos Lounis

  Εγώ προσωπικά θεραπευτικά απο τον Βιοσυντονισμός κ δεν με ενδιαφέρει τι λέει κ γράφει ο καθένας…. Αν είναι να βγάλω καρκίνο απο αυτό δεν θα χάσω τίποτα γιατί πλέων έχουν παρα πολλοί κ πολύ πιθανόν να φύγουμε οι περισότεροι απο αυτόν…. Έχασα τους γονείς μου απο αυτόν κ η επιστήμη απλά τους έκανε να υποφέρουν για περισσότερο διάστημα κ τους ξεφτιλισε σαν ανθρώπους…άντε γεια

 • Lefteris Atzanos

  Xαιρετίζω όλους σας και λυπάμαι πραγματικά για την ατυχή προσπάθεια που κάνετε μέσα από τέτιοα άρθρα να κατηγορήσετε και να αποδομήσετε μια μέθοδο που έχει μια ιστορία 100 και πλέον ετών στον πλανήτη.
  Ρίξτε μια προσεκτική ματιά σας παρακαλώ στον κ. Royal Reymond Rife και στη βιοσυντονιστική του συσκευή, με την οποία, ΝΑΙ το 1934 αυτός θεράπευσε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου εντελώς, μέσα σε ένα διάστημα 120 ημερών μέσω μόνο συχνοτήτων!
  Υπάρχουν σχετικά άρθρα του τύπου της εποχής. Αντί όμως να τον αναδείξουν ως τον άνθρωπο που έκανε την ανακάλυψη του αιώνα, αντιθέτως, του έκαψαν το εργαστήριο και το συνέλαβαν 150 φορές, μέχρι που τον εκμηδένισαν! Γιατί άραγε?
  Στις μέρες μας Αμερικάνικη εταιρεία, η NOVOCURE, παρ΄όλο που όπως λέτε στην Αμερική δεν αναγνωρίζουν τον Βιοσντονισμό ως επιστήμη, κατασκεύασε και κυκλοφορησε μια αμιγώς βιοσυντονιστική φορητή συσκευή, με φορητή μπαταρια και καλώδια συνδεδεμάνα στον εγκέφαλο του χρήστη, η οποία έχει και την έγκριση του FDA και η οποία θεραπεύει κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο! Στην Ελλάδα ελληνικό νοσοκομείο προτίμησε την ίδια συσκευή, να την νοικιάζει με το μήνα έναντι 20.000 €/μήνα!
  Όσο αφορά στην εταιρεία στην οποία αναφέρεστε, ποτέ κανείς μέχρι τώρα δεν έχει πει ή υποστηρίξει ότι θεραπεύει καρκίνους, παρ΄όλο που ο 5ος Κύκλος εκπαίδευσης Βιοσυντονιστών, (ακόμη δεν έχει διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος) αφορά στο θέμα της Ογκολογίας, κάτι που οι Ρώσοι γιατροί Βιοσυντονιστές έχουν εξελίξει σε θεαμτικό βαθμό!
  Προσωπικά ασχολούμαι με τον Βιοσυντονισμό εδώ και 17 μήνες και μέχρι τώρα έχω συνεργαστεί με 2 γιατρούς
  (ο ένας Γενικός Ιατρός και Ομοιοπαθητικός και ο άλλος Πυρηνικός Ιατρός) και μια οδοντίατρος , οι οποίοι μετά από εκπαίδευση του 1ου, 2ου και 3ου Κύκλου, έχουν πιστοποιηθεί και ως Βιοσυντονιστές και διενεργούν Βιοσυντονιστικά Τests σε εκατοντάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί από αυτούς επέλεξαν να μπουν σε Βιοσυντονιστική Θεραπεία.
  Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και τα 2 μου παιδιά, η σύζυγός μου, οι γονείς μου, οι πεθεροί μου και πολλοί φίλοι και γνωστοί. Κάθε 2-3 μήνες παρακολουθούνται μέσω επαναληπτικού τεστ για την πρόοδο των θεμάτων που αντιμετωπίζουν και όλοι διαπιστώνουν ότι έχουν θετικά αποτελέσματα, πέρα από το ότι αυτό είναι κάτι που το βιώνουν και στη καθημερινότητά τους, αφού όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη μέθοδο. Και φυσικά αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις βιοσυντονιστικές συκευές.
  Και αυτό συμβαίνει την ώρα που κάποιοι από εσάς συλλέγετε άρθρα και πληροφορίες για το αν ο Βιοσυντονισμός είναι ή όχι επιστήμη. Εγώ κοιτάω και όλοι σας κατ’ εμ’ε θα έπρεπε να κοιτάτε, τα αποτελέσματα και αυτά είναι αδιαμφισβήτητα.
  Επιστήμη θα γίνει μόνοπ με τη συμμετοχή των ανθρώπων της υγείας και των σχολών Ιατρικής, όταν θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο σοβαρά. Και εδώ υπάρχει το ερώτημα: «Γιατί δεν το κάνουν?» Η Κύπρος άνοιξε την αγορά της, ακολούθησε το Ισραήλ, μετά η Αϊγυπτος και τώρα η Αλβανία. Λέτε να μην εξαπλωθεί παγκόσμια?
  Η συγκεκριμένη ετιαρεία είναι ανοιχτή και προτείνει εδώ και 4 χρόνια συνεργασία με όλα τα πανεπιστήμια των Ιατρικών Σχολών και είναι διατεθειμένη να παρέχει 40 φορητές συσκευές ΔΩΡΕΑΝ για να πραγματοποιηθούν οι μελέτες που αναζητάτε. Εκτός αυτή των Ιωαννίνων καμία άλλη δεν έχει δείξει μέχρι τώρα κάποιο ανάλογο ενδφιαφέρον!
  Τώρα γιατί κάποιους από εσάς δεν σας καλύπτουν οι 150 μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα σε 48 νοσοκομεία και πανεπιστήμια της Ρωσίας, με συμμετοχή χιλιάδων ατόμων από το 1992 ως σήμερα, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω! Αυτές οι μελέτες έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά και αποτελούν το επιστημονικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο βασίζονται και οι Έλληνες ιατροί, για αυτό άλλωστε ξεκινάνε και συνεργασία με την εταιρεία. Λέτε να ξέρουν λιγώτερα από εσάς που διεξάγετε έρευνα ή έχουν πέσει όλοι θύματα πλάνης και απάτης?
  Πριν 1 μήνα γιατροί από Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία ήρθαν και εκαπιδεύτηκαν στο 1ο Κύκλο Βιοσυντονιστών στην εταιρεία και μετέφεραν την μέθοδο στις χώρες τους! Αυτοί μάλλον το έχουν ψάξει περισσότερο από κάποιους από εσάς, που δεν έχετε το θάρρος, ούτε το ονοματεπώνυμό σας να αναφέρετε και κρύβεστε πίσω από διάφορα blogικά ψευδώνυμα!
  Την ίδια στιγμή που εσείς ψάχνετε ακόμη τον Βιοσυντονισμό, στη Γερμανία εργάζονται στο χώρο αυτό από το 1977 ως σήμερα, πάνω από 6.000 Βιοσυντονιστές και οι βιοσυντονιστικές θεραπείες γράφονται από τις ιδιωτικές ασφάλειες, όπως οι φυσιοθεραπείες!
  Συγχρόνως όλες οι βιοσυντονιστικές συσκευές της εταιρείας που ανφέρετε, διαγνωστικές και φορητές ιδιωτών, έχουν πιστοποίηση CE από τον πιο αυστηρό οργανισμό που πιστοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές, τον SGS και για αυτό κυκλοφορούν σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελβετία και Ηνωμενο Βασίλειο!
  Ακόμη, στα 4 χρόνια που η ετιαρεία της οποίας τις τιμές αναφέρατε, από τους εκατοντάδες πελάτες της που προχώρησαν στην αγορά συσκευών, κανείς από αυτούς δεν τις επέστρεψε, παρ΄όλο που ο καθένας έχει το διακαίωμα να το κάνει σε ένα εύλογο διάστημα 30 ημερών και έτσι να πάρει όλα τα χρήματά του πίσω! Σε ποιά απάτη επομένως αναφέρεστε?
  Κάτι που είναι θεμελιακό (οι συχνότητες είναι η αρχή των πάντων ,από το άτομο ως ολόκληρο το Σϋμπαν), φέρνει αποτελέσματα, αντέχει στο χρόνο, εξελίσσεται και δεν προκαλεί παρενέργειες ,θα αποδείξει και σε όσους τώρα έχουν τις επιφυλάξεις τους, ότι είναι αξιόλογο και μπορεί να δώσει προσθετική αξία στην υγεία όλων μας.
  Όπως κάποιος σας έχει αναφέρει ήδη, ο κάθε θεραπευόμενος έχει δικαίωμα να επιλέξει τη μέθοδο θεραπείας του και ο Βιοσυντονισμος, είτε το θελετε είτε όχι υπήρχε στο παρελθόν, αλλά τώρα έρχεται από το μέλλον!
  Όταν θα μπεί σε όλα τα σπίτια και σε όλα τα νοσοκομεία, κανείς από εσάς που φέρεστε τώρα εναντίον. δεν θα γυρίσει πίσω για να ζητηστε συγνώμη από τους ανθρωπους που ίσως τώρα επηρρεάζεται ατυχώς αρνητικά και τους αποκλείετε από τα οφέλη που μπορούν να απκτήσουν στην υγεία τους. Στον αντίποδα τέλος πάντων τι προτείνετε χημεία και γεννόσημα?
  Με όλα όμως έτσι γίνεται δυστυχώς σε αυτόν τον πλανήτη για κάθε τι καινούργιο, πρώτα οι άνθρωποι το φοβούνται, ύστερα το κοροϊδεύουν, μετά το αμφισβητούν και τέλος γίνονται υπέρμαχοι και υποστηρικτές του και μάλιστα παρουσιάζονται σαν να ήταν τέτοιοι και από την αρχή ! (Το ίδιο συνέβη με τους υπολογιστές, με τα κινητά, με τα social media κλπ.). Ευτυχώς που υπάρχουν πάντα οι οραματιστές και οι πρωτοπόροι οι οποίοι κλείνουν τα αυτιά σε ανείδεες φωνές σαν τις δικές σας, εργάζονται και παράγουν, γιατί αλλιώς θα κατοικούσαμε ακόμη σε σπηλιές, θα επικοινωνούσαμε με σήματα καπνού και θα κινούμασταν με κάρα!
  Δεν αποτελείτε απειλή για τον Βιοσυντονισμό και αυτό που σας προτείνω από καρδιάς είναι να μπείτε στη διαδικασία και να βιώσετε στον εαυτό σας τον Βιοσυντονισμό (μέσω της εταιρείας που αναφερθήκατε γιατί αυτή γνωρίζω) και εύχομαι για την αφύπνιση και την αύξηση της συνειδητότητας όλου του ανθρώπινου είδους (άρα συμπεριλαμβανομένων και υμάς) για να μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε κάποια στιγμή σε αυτή την ταλαίπωρη Γη σαν Άνθρωποι και όχι σαν «χαπακωμένα ζόμπι».
  Σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε να αναγνώσετε τις σκέψεις μου και εύχομαι να αφιερώνετε τον χρόνο σας ουσιστικά, έτσι ώστε να βοηθάτε πραγματικά η αλήθεια πάντα να βγαίνει στο φως και όχι το αντίθετο, ενδεχομένως κάποιες φορές άθελά σας.

 • Παναγιώτης

  «Το μόνο που μπορώ σύντομα, γιατί δεν πρόκειται να γράψω και επιστημονική έκθεση τεκμηρίωσης της επιστήμης, να σας πω είναι πως μετά απο 5 χρόνια δικαστικών αγώνων στην Γερμανία αναγνωρίστηκε ως επιστήμη ο Βιοσυντονισμός.»
  Πηγή γι αυτό υπάρχει;

 • Remon_Kewl

  Κι αυτό γερμανική ανακάλυψη είναι, όπως και η ομοιοπαθητική;

 • Δηλαδή αν σας πως πως ένα φεγγάρι σχετιζόμουν με μία βιοσυντονίστρια και στα πλαίσια του «να σου δείξω τέλος πάντων πως βιοπορίζομαι», με έβαζε στο μηχάνημα βιοσυντονισμού, όπου δεν παρατήρησα ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ στα συμπτώματα, ΚΑΜΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ, θα βοηθήσει την κουβέντα, ή θα συνεχίσουν οι υπέρ του βιοσυντονισμού να λένε για «άπειρα βάθη»;

 • John Smith

  Κανείς δεν αρνείται την επιστημονική έρευνα, αλλά όταν κάτι πάσχει από τη ρίζα του -πχ βασίζεται σε μεταφυσικές ερμηνείες και όχι επιστημονικές παρατηρήσεις-, έχει επί σειρά ερευνών αποτύχει να δώσει αποτελέσματα και το μόνο που βρίσκουν κάποιοι να πουν είναι «μα σε εμένα δούλεψε», «είναι φυσικό», «το χρησιμοποιούν και γιατροί», «και η ιατρική κάνει κακό» ή κάτι ανάλογο, τότε είναι απόλυτα λογικό να απορρίπτει κάποιος τη συγκεκριμένη μέθοδο. Και η άποψη «η ιατρική εξελίσσεται» είναι μάλλον ατυχής όταν η μέχρι στιγμής εξέλιξή της απορρίπτει τη συγκεκριμένη μέθοδο όπως και οι προηγούμενες.

 • Κανένα πρόβλημα. Καλημέρα.

 • Rafa Beniteth

  Δεν θα πω πολλά και θα το λήξω με αυτό το ποστ καθώτι δεν ενδιαφέρομαι να πείσω κάποιον που θέλει να μείνει στην άγνοια του μέσα όπως φαίνεται πως κάνετε εσείς. Κάποια πράγματα θα γράψω και στο τέλος παραθέτω βιβλιογραφία αφού τόσο πολύ με πιέζετε να αποδείξω την άγνοια σας. Προσπάθησα να μην σας εξεφτελίσω αλλά με πιέσατε…. Παρακαλώ να αποδεχτήτε δημόσια και με ανάρτηση στο site, ή έστω με διόρθωση του άρθρου, το λάθος σας αν σκοπεύετε να το ψάξετε κάποτε…

  Μην πάτε μακριά αφήστε τη Ρωσία (αν και προφανώς δεν έχετε ιδέα τι γίνεται εκεί αν λέτε πως οι έρευνες είναι ανεπιβεβαίωτες, προφανώς και δεν έχετε διαβάσει τίποτα από ότι φαίνεται και κρίνετε πράγματα έχοντας δει μια πολύ μικρή όψη του νομίσματος) και δείτε τι έχει γίνει στα Γιάννενα στο πανεπιστήμιο εδώ στην Ελλάδα. Αλλά ούτε αυτό το ξέρετε φαντάζομαι έτσι;

  Δεν θα μπω άλλη φορά να απαντήσω σε αυτό το post γιατί έχουμε και άλλες δουλειές.

  Βιβλιογραφία υπάρχει. Από σοβαρούς επιστήμονες που έχουν δει στην πράξη τα αποτελέσματα της επιστήμης αυτής.

  Τώρα αν εσείς δεν θέλετε να ψάξετε καν να διαβάσετε την βιβλιογραφία του βιοσυντονισμού αυτό είναι άλλο θέμα. Γίνεστε όπως τα sites που κράζετε. Η λασπολογία πουλάει προφανώς. Και ότι πουλάει φέρνει clicks. Οπότε ή ηλίθιοι σαν αυτούς που γράφουν στο pronews είστε ή πουλημένοι.

  Εκτός αν βολεύει το να πάρουμε το μέρος της νόρμας και του κονφορμισμού που είμαστε βολεμένοι και να πούμε «α εντάξει γιατροί μιλάνε κατά της εναλλακτικής ιατρικής κάτι πρέπει να ξέρουν».

  Έχω νέα…. και γιατροί είναι πολλοί από αυτούς που εξελίσσουν την επιστήμη αυτή την στιγμή αυτή που μιλάμε και άρχισαν να την εξελίσσουν πριν πολλά πολλά χρονιά που δεν υπήρχαμε καν εμείς. Διχασμένη η ιατρική κοινότητα κάποιες φορές. Καθότι υπάρχουν οι βολεμένοι που μένουν σε ότι έμαθαν στο πανεπιστήμιο και σε εκείνους που ψάχνουν ότι καινούριο.

  Εξελίσσεται όπως μιλάμε τώρα. Αυτό μόνο μπορώ να καταλογίσω ότι τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο καθώς είναι νέα επιστήμη και οι ερευνητές τώρα ανακαλύπτουν πως ακριβώς λειτουργεί. Το σύστημα που βάλλεται κάτα της ηλεκτροιατρικής μόνο λόγω συμφερόντων το κάνει. Ψευδοεπιστήμη η ηλεκτροιατρική πάντως δεν είναι.

  Και 10 χρόνια να πάρει ακόμα, και 50 να πάρει, κάποια στιγμή ελπίζω τα συμφέροντα των γιατρών που θα μείνουν χωρίς δουλειά να μην την χαντακώσουν μπας και βοηθηθεί ο κόσμος.

  Ανοίξτε τα μάτια σας. Η υγεία είναι από τις επιχειρήσεις (γιατί από λειτούργημα επιχείρηση έχει γίνει) με υψηλότερο τζίρο στον κόσμο.

  Καλά μυαλά και καλή συνέχεια.

  (Υ.Σ. Αν ενδιαφέρεστε να βγάλετε το κεφάλι σας κάτω από την πέτρα στην οποία το έχετε χώσει παραθέτω 4 μόνο βιβλία από αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά για ηλεκτροιατρική και βιοσυντονισμό, υπάρχουν πολλά περισσότερα, επίσης παραθέτω και ένα link από το scientific american το αρχαιότερο περιοδικό στις ΗΠΑ στο οποίο έχει γράψει και ο Einstein ακόμα και φυσικά είναι έγκυρα εκτός αν θέλετε να το βγάλετε και αυτό στα hoaxes, εκτός αν και αυτοί είναι τσαρλτάνοι και εσείς ξέρετε καλύτερα, ας γελάσω….)

  http://www.integrityresearchinstitute.org/electricures.pdf

  The Body Electric, Electromagnetism and the Foundation of Life, Robert O. Becker, M.D., And Gary Selden (Υποψήφιος για ΝΟΜΠΕΛ)

  Cross Currents, The perils of Electropollution, The promise of electromedicine, Robert O. Becker, M.D., with a new foreword by Louis Slesin

  Healing is Voltage, Cancer’s On/Off Switches: Polarity, An Atlas, Jerry Tennant, MD, MD(H), PScD

  The Rife Handbook of Frequency Therapy and Holistic Health, Nenah Sylver, Phd

  • Θανος Επαχτιτης

   Νταξ, με επεισες τωρα! Γυρνα τωρα στο μαντρι σου μη σου φυγουν τα προβατα. Αληθεια, εισαι βιοσυντονθστης?

  • Παναγιώτης

   Δέκα μέτρα σεντόνι έγραψε ο άλλος και ΟΥΤΕ ΜΙΑ αναφορά σε σοβαρή μελέτη…

  • Παναγιώτης

   Δέκα μέτρα σεντόνι έγραψε ο άλλος και ΟΥΤΕ ΜΙΑ αναφορά σε σοβαρή μελέτη…

  • Nukelouke

   «δείτε τι έχει γίνει στα Γιάννενα στο πανεπιστήμιο εδώ στην Ελλάδα.»

   Τίποτα (τουλάχιστον που να αφορά την επιβεβαίωση του βιοσυντονισμού).

 • Stratos B

  Οι «επιστήμες» δεν αναγνωρίζονται σε δικαστήρια.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Διαβάστε το βιβλίο Bad Science του Ben Goldacre, για να καταλάβετε πώς λειτουργούν αυτά τα θέματα.

 • tromokratio

  Κόπηκε σχόλιό μου ή μου φαίνεται;…

  • Όχι αγαπητέ, δεν κόπηκε.
   Τα σχόλια εγκρίνονταν 3-4 φορές την ημέρα, οπότε μπορεί να πάρει λίγη ώρα μέχρι να εγκριθεί κάποιο σχόλιο.

 • paraxenos

  Εκτιμώ ότι στην προσπάθειά σας να αποδομήσετε κάτι που δεν γνωρίζετε καλά, διαπράττετε σοβαρά ολισθήματα. Κατ’αρχάς, μία ανακοίνωση του ΙΣΠ και ένα άρθρο κάποιου συγγραφέα ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι ο βιοσυντονισμός δεν λειτουργεί ως μέθοδος θεραπείας. Αν διατείνεστε κάτι τέτοιο, τότε μάλλον έχετε κι εσείς μια θέση στα hoaxes. Περαιτέρω, θα έπρεπε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε όρους όπως «ψευδοεπιστημονικός», καθώς ο βιοσυντονισμός βασίζεται σε μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες από διαφορετικούς κλάδους. Θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρετε με ποια κριτήρια δεν θεωρείται επιστημονικός γιατί μέχρι στιγμής δεν το κάνετε. Σημείο αναφοράς της κριτικής σας είναι η γνωστή καραμέλα της θεραπείας του καρκίνου. Πόσα κέντρα βιοσυντονισμού επισκεφτήκατε όπου σας είπαν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο; Όσο για τον τιμοκατάλογο, μήπως να παραθέτατε και τον αντίστοιχο τιμοκατάλογο για εξετάσεις και θεραπείες της – αποδεκτής – κλασσικής ιατρικής; Τι ακριβώς αποδεικνύει αυτό; Για να σας προλάβω, δεν είμαι πολέμιος της κλασσικής ιατρικής, ούτε ασχολούμαι ενεργά με τον βιοσυντονισμό, όμως σε κάθε έρευνα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και άλλον έναν βασικό παράγοντα, το αποτέλεσμα, κάτι που δεν σας απασχόλησε καθόλου στην ελλιπή και προκατειλημμένη «έρευνά» σας. Επειδή εκτιμώ γενικότερα τον χώρο που μας φιλοξενεί, θα σας παρακαλούσα να είστε πιο προσεκτικός και να μην υπονομεύετε με τέτοια άρθρα την προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το site.

  • ANDREAS NICOLAOU

   Αγαπητέ παράξενε συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
   Εγώ προσωπικά ως καθηγητής Κολλεγίου φυσιοπαθητικών επιστημών(Ομοιοπαθητικής/Βελονισμού/οστεοπαθητικής..) με (PhD) 35 χρόνια εμπειρία στις φυσικές αφάρμακες/ εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας θα ήθελα τους υπευθύνους της ιατρικής και τους αρθρογράφους ενάντια στις εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας αντι να κατηγορούν αυτές τις εναλλακτικές επιλογές που δικαιούται να έχει ο άρρωστος,χωρίς να γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικές είναι, να μελετήσουν πρώτα προσεκτικά και επισταμένα και να συγκρίνουν με αυτά που κάνουν. Θα ήθελα κάποιους να καθήσουν μαζί μας και να εξηγήσουν στον κόσμο τα αίτια της αρρώστιας, και να μας πούν πως δουλεύουν τα φάρμακα και οι πρακτικές τους. Είναι πολλά τα ερωτήματα που θέλουμε να τους κάνουμε. Και αν μας πείσουν να τους ακολουθήσουμε.
   Λυπηρή η διαπίστωση μου. Το μόνο μέσον που διαθέτει η νόμιμη ιατροτεχνική σήμερα είναι κάμποσα χάπια, εγχειρήσεις, ενέσεις και τίποτε άλλο. Και να σας πως και κάτι περίεργο. Συστήνουν στον κόσμο ΥΠΟΜΟΝΗ απεριόριστο. Μεγάλη υπομονή. Κάποτε λέγει θα βρούν το ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΤΑΝΙ που θα θεραπεύει όλες τις αρρώστιες. Βλακείες και ασυναρτησίες. Και αυτά που βρήκαν τι τα έκαναν; Τι πέτυχαν; Mε το τσουβάλλι ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ρευματισμοί, πόνοι, ψυχοπάθειες και τρέλλα..
   Βέβαια πάντα υπάρχει λόγος για κάθε οξεία κραυγή. Οι εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι πρόληψης και θεραπευτικής προσέγγισης έρχοντα ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα κάποιων. Και πιστεύω το κάνουν απο ζηλοφθονία και εγωϊσμό, διότι δεν προτιμούνται πλέον απο το κοινό. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι κύριοι κατήγοροι των φυσικών μεθόδων στα της υγείας προσεγγίσεις ότι ο κόσμος έπαψε να πιστεύει στις πολύπλοκες διαγνώσεις, ιατροπρακτικές , ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες, και χάπια χρυσοπληρωμένα.
   Αγαπητοί μου αναγνώστες, ο άρρωστος σήμερα θέλει φυσική, ακίνδυνη λύση στα προβλήματα του ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΤΟΞΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Και πιστεύω το δικαιούται. Είναι δική του επιλογή και στον Βελονισμό, και στην ομοιοπαθητική και Βιοσυντονισμό…κλπ. Είναι δικαίωμα του αναφέρετο.
   Τις εναλλακτικές επιλογές τις έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι αυτοί που τις καταπολεμούν,διότι δεν ικανοποιούν πλέον το κοινό όσον αφορά τα προβλήματα υγείας.
   Και εφόσον δεν θέλουν αγαπητοί μου το κόσμο που υποφέρει απο ημικρανίες, πονοκεφάλους, αλλεργίες.. πόνους .κλπ και οι ίδιοι δεν μπορούν να βοηθήσουν με τα πενιχρά μέσα και γνώσεις που κατέχουν, τότε σε ποιόν τον θέλουν να αποταθεί-στον διάβολο η τον νεκροθάφτη;
   Αν πραγματικά τα συμφέροντα τους απειλούνται απο την αυξητική τάση του κόσμου πρός τις φυσικές αφάρμακες, εναλλακτικές προσεγγίσεις , αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να επανεξετάσουν την αιτία που ωθεί τον κόσμο στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών.
   Τα τετελεσμένα απαιτούν ΟΧΙ διάλυση των Εναλλακτικών θεραπειών αλλά αύξηση τους στον μέγιστο βαθμό. Και τούτο είναι απαίτηση του κοινού, η απάιτηση του αρρώστου που δεν βρίσεκι βοήθεια απο τα καθιερωμένα νόμιμα ιατροπρακτικά.
   ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ( Dr. PhD) Naturopathic Sciences

 • MakisP

  Το μόνο ψευδοεπιστημονικό που βλέπω εδώ, είναι η προσπάθεια λασπολόγησης των πάντων με επιχειρήματα της πλάκας. Έχουμε κάποια μελέτη πάνω στη μη αποτελεσματικότητα του βιοσυντονισμού; Τι έγινε ρε παλικάρια, σας πέταξε καμιά χορηγία ο ΙΣΠ;

  • Dionysios Fontoulis

   Μελέτη; Ναι. Και όχι μόνο μία. Τις παραθέτει στο άρθρο του ο Επαχτίτης, είναι οι σύνδεσμοι με τα κόκκινα γράμματα, όπως π.χ. ο σύνδεσμος του quackwatch.
   Δεν μπήκες στον κόπο να ρίξεις μια ματιά, ε;

   • MakisP

    Φυσικά και τις διάβασα, δεν «έριξα μόνο μια ματιά». Μια ματιά φαίνεται πως ρίχνετε εσείς, ο «Επαχιτης», ο «Θάνος» και οι άλλοι ημιμαθείς ακόλουθοί τους. Που η όλη επιστημονική σας «τεκμηρίωση» είναι ένα googling στο ίντερνετ και στη συνέχεια η παράθεση συνδέσμων του τύπου «ό,τι να ‘ναι» ή «ό,τι ψάρεψα». Φυσικά ο ψευδοεπιστήμονας βρίσκει έναν λανθασμένο ισχυρισμό, στη συνέχεια βρίσκει τον αντιλόγο (που μπορεί να είναι και ορθός) και στη συνέχεια κάνει αναγωγή. Εφόσον ένας ισχυρισμός του βιοσυντονισμού είναι ψευδής, άρα είναι όλη η θεωρία του βιοσυντονισμού είναι λανθασμένη.

    Τώρα ειλικρινά βαριέμαι να σου βρω 10 μελέτες κατάρριψης της δράσης των πιο γνωστών φαρμακευτικών ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αναφέρομαι σε αυτές που συνταγογραφούν γιατροί και νοσοκομεία. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάτσεις/ετε να τα διαβάσετε. Η ψευτοσκεπτικισμός που στηρίζεται σε ψευδοεπιστήμη είναι η νέα μορφή θρησκείας, και γνωρίζω καλά ότι απευθύνομαι σε «οπαδούς» και τίποτε άλλο. Ότι δεν μας συμφέρει ή δεν μας βολεύει για κατάρριψη, δεν ασχολούμαστε. Κλασική περίπτωση παπαγάλων ημιμαθών δηλαδή.

    • Kerx

     Μπήκες για να την πεις και στα ελληνικά hoaxes ρε τρολ ξύστη δάσκαλε; Πες τους και τις απόψεις σου περί δραχμής.

     • Captain Kerx

      Τι έγινε ρε τυπάκο; Είσαι πολύ ξήγα που μου σβήνεις τα μηνύματά μου, ενώ αφήνεις το τρολάκι παραπάνω να μου την λέει, έτσι…

 • Rafa Beniteth

  Είστε τραγικοί. Από έναν σύλλογο στην Πάτρα και 2-3 πηγές βγάλατε συμπέρασμα για μία επιστήμη άπειρου επιστημονικού βάθους που έχει διαδοθεί πολύ γρήγορα στο εξωτερικό λόγω του χαμηλού κόστους του και της αποτελεσματικότητας του σε αντίθεση με το εμπόριο της κλασικής ιατρικής που έχει γίνει μαγαζάκι για να τρώει τα λεφτά του κόσμου και να τον πετσοκόβει.

  • tromokratio

   Επιστήμη, και μάλιστα «απείρου» επιστημονικού βάθους!
   Μάλιστα…
   Μπορείτε σας παρακαλώ να μας παραθέσετε λιγες -δεν σας ζητώ πολλές, λίγες απο τις επιστημονικές μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του βιοσυντονισμού, να περιλαμβάνουν πείραμα με επαναληψιμότητα, επιδημιολογική ανάλυση, και να έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές;
   Μη απάντηση θα θεωρηθεί ως όχι, και ως εκ τούτου θα θεωρήσω οτι δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τη μέθοδο την οποία με τόσο σθένος στηρίζετε.

   • Rafa Beniteth

    Ορίστε και οι πηγές σας….

    Μάλλον πρέπει να ξέρετε καλύτερα εσείς να αποκαλείτε μια επιστήμη «ψευδοεπιστήμη» ενώ το Scientific American έγραψε άρθρο πάνω στην βιοηλεκτρική ιατρική….

    Εννοείται φυσικά πως γνωρίζετε παραπάνω πράγματα από τον υποψήφιο για Nobel, Robert O. Becker…..

    http://www.integrityresearchinstitute.org/electricures.pdf

    The Body Electric, Electromagnetism and the Foundation of Life, Robert O. Becker, M.D., And Gary Selden

    Cross Currents, The perils of Electropollution, The promise of electromedicine, Robert O. Becker, M.D., with a new foreword by Louis Slesin

    Healing is Voltage, Cancer’s On/Off Switches: Polarity, An Atlas, Jerry Tennant, MD, MD(H), PScD

    The Rife Handbook of Frequency Therapy and Holistic Health, Nenah Sylver, Phd

  • tromokratio

   Μπορείτε σας παρακαλώ να παραθέτετε επιστημονικές μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου;

   Ευχαριστώ