d6ad0d_1cf8c90c512e4e92982218365b7b5d4d-mv2

Βιοσυντονισμός: Μια ακόμη ψευδοεπιστημονική μέθοδος θεραπείας

In Hoax, Διατροφή - υγεία, Εναλλακτικές θεραπείες, Επιστήμη, Συμβουλές, Ψευτοθεραπείες by Θάνος Επαχτίτης17 Comments

 

Ο Βιοσυντονισμός, αγγλιστί Bioresonance therapy, είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, που υποστηρίζει πως η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές του Βιοσυντονισμού, διατείνονται πως  »με το συντονισμό μπορεί ένα ποτήρι να σπάσει σε χίλια κομμάτια, το ίδιο μπορεί να συμβεί με την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην κατάλληλη συχνότητα και σε ένα ιό, ένα μικρόβιο, ένα μικροοργανισμό ή ένα παράσιτο ή να βοηθηθεί ένα όργανο του σώματος να επιστρέψει στην υγιή του συχνότητα και κατ’ επέκταση να θεραπευτεί».

Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου ή να επισκεφθεί (παρα)ιατρικά κέντρα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

55

Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «MORA-Θεραπεία», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν (Πηγές: Wikipediaabi-ev.de)

Οι βιοσυντονιστές υποστηρίζουν πως η επιστήμη τους είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ιατρική μέθοδος. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

56

Τι λέει η συμβατική επιστήμη για τον Βιοσυντονισμό

Κατά τη συμβατική επιστημονική θεώρηση, ο Βιοσυντονισμός είναι μια ακόμη ψευδοεπιστήμη που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών (Πηγη: ncbi.nlm.nih.gov)

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ας πούμε ότι οι ανθρώπινοι πνεύμονες »δονούνται» με συχνότητα 70 Hertz. Εφοσον ο πνέυμονας ασθενήσει, θα αλλάξει και η συχνότητα δόνησης, κατί που ο Βιοσυντονισμός εντοπίζει και μπορεί να θεραπεύσει.

Κάποιοι βιοσυντονιστές υποστηρίζουν (ορθώς) πως στα χρωμοσώματα των κυττάρων, υπάρχει το γονίδιο Ρ53 που έχει την ιδιότητα να εμποδίζει καρκινικούς σχηματισμούς, οδηγώντας το κύτταρο σε αυτοκαταστροφή όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη ζημιά. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Βιοσυντονισμού, σε περίπτωση καρκίνου, με τα ειδικά τους μηχανήματα, το Ρ53 επανενεργοποιείται και ενδυναμώνεται.

Στη πραγματικότητα, η καρκινική μετάλλαξη των γονιδίων, ειναι μια χημική διεργασία κατα την οποία και το γονίδιο Ρ53 μεταλλάσσεται, μη μπορώντας να προκαλέσει τη διαδικασία αυτοκαταστροφής των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση). Επομένως, δε μπορεί να »βιοσυντονιστεί» για να αποτρέψει το καρκίνο, διότι έχει πάψει να βρίσκεται στην αρχική μορφή, όπου θεωρητικά θα μπορούσε να εντοπιστεί και να ενεργοποιηθεί από τις συσκευές βιοσυντονισμού.

 

Οι βιοσυντονιστές υποστήρίζουν πως το γονίδιο Ρ53, δε μπορεί να υποστεί καρκινικές μεταλλάξεις, αλλά ουσιαστικά βρισκεται εν υπνώσει και με τις ειδικές συσκευες μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Οι μελέτες σε καρκινικούς όγκους όμως, δείχνουν ότι το Ρ53, σε κάθε περίπτωση έχει υποστεί μετάλλαξη.(Πηγη: nature.com)

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά:

http://www.ed-de.gr/images/diafora/test_dysanexias/biosyntonismos.pdf

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προτρέπει τους ασθενείς να μην κάνουν χρήση συσκευών και θεραπειών Βιοσυντονισμού (Πηγη: mskcc.org)

Δελτίο τύπου Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΙΣΠ:

 1. Ο βιοσυντονισμός δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική.
 2. Ο βιοσυντονισμός αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.
 3. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
 4. Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE.
 5. Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.

66

Δελτίο τύπου: Ατεκμηρίωτη επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου του βιοσυντονισμού

Εν κατακλείδι, ο Βιοσυντονισμός δεν είναι αποδεκτή πρακτική θεραπείας από τη mainstream ιατρική και για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν την επιλέξετε. Πάντα να συμβουλευεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας.

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/bioresonance.html

https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/bioresonance-therapy

https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2002/10/bogus-cancer-cure-guru-settles-ftc-charges

 via TNI

 • Remon_Kewl

  Κι αυτό γερμανική ανακάλυψη είναι, όπως και η ομοιοπαθητική;

 • Δηλαδή αν σας πως πως ένα φεγγάρι σχετιζόμουν με μία βιοσυντονίστρια και στα πλαίσια του «να σου δείξω τέλος πάντων πως βιοπορίζομαι», με έβαζε στο μηχάνημα βιοσυντονισμού, όπου δεν παρατήρησα ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ στα συμπτώματα, ΚΑΜΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ, θα βοηθήσει την κουβέντα, ή θα συνεχίσουν οι υπέρ του βιοσυντονισμού να λένε για «άπειρα βάθη»;

 • John Smith

  Κανείς δεν αρνείται την επιστημονική έρευνα, αλλά όταν κάτι πάσχει από τη ρίζα του -πχ βασίζεται σε μεταφυσικές ερμηνείες και όχι επιστημονικές παρατηρήσεις-, έχει επί σειρά ερευνών αποτύχει να δώσει αποτελέσματα και το μόνο που βρίσκουν κάποιοι να πουν είναι «μα σε εμένα δούλεψε», «είναι φυσικό», «το χρησιμοποιούν και γιατροί», «και η ιατρική κάνει κακό» ή κάτι ανάλογο, τότε είναι απόλυτα λογικό να απορρίπτει κάποιος τη συγκεκριμένη μέθοδο. Και η άποψη «η ιατρική εξελίσσεται» είναι μάλλον ατυχής όταν η μέχρι στιγμής εξέλιξή της απορρίπτει τη συγκεκριμένη μέθοδο όπως και οι προηγούμενες.

 • Κανένα πρόβλημα. Καλημέρα.

 • Rafa Beniteth

  Δεν θα πω πολλά και θα το λήξω με αυτό το ποστ καθώτι δεν ενδιαφέρομαι να πείσω κάποιον που θέλει να μείνει στην άγνοια του μέσα όπως φαίνεται πως κάνετε εσείς. Κάποια πράγματα θα γράψω και στο τέλος παραθέτω βιβλιογραφία αφού τόσο πολύ με πιέζετε να αποδείξω την άγνοια σας. Προσπάθησα να μην σας εξεφτελίσω αλλά με πιέσατε…. Παρακαλώ να αποδεχτήτε δημόσια και με ανάρτηση στο site, ή έστω με διόρθωση του άρθρου, το λάθος σας αν σκοπεύετε να το ψάξετε κάποτε…

  Μην πάτε μακριά αφήστε τη Ρωσία (αν και προφανώς δεν έχετε ιδέα τι γίνεται εκεί αν λέτε πως οι έρευνες είναι ανεπιβεβαίωτες, προφανώς και δεν έχετε διαβάσει τίποτα από ότι φαίνεται και κρίνετε πράγματα έχοντας δει μια πολύ μικρή όψη του νομίσματος) και δείτε τι έχει γίνει στα Γιάννενα στο πανεπιστήμιο εδώ στην Ελλάδα. Αλλά ούτε αυτό το ξέρετε φαντάζομαι έτσι;

  Δεν θα μπω άλλη φορά να απαντήσω σε αυτό το post γιατί έχουμε και άλλες δουλειές.

  Βιβλιογραφία υπάρχει. Από σοβαρούς επιστήμονες που έχουν δει στην πράξη τα αποτελέσματα της επιστήμης αυτής.

  Τώρα αν εσείς δεν θέλετε να ψάξετε καν να διαβάσετε την βιβλιογραφία του βιοσυντονισμού αυτό είναι άλλο θέμα. Γίνεστε όπως τα sites που κράζετε. Η λασπολογία πουλάει προφανώς. Και ότι πουλάει φέρνει clicks. Οπότε ή ηλίθιοι σαν αυτούς που γράφουν στο pronews είστε ή πουλημένοι.

  Εκτός αν βολεύει το να πάρουμε το μέρος της νόρμας και του κονφορμισμού που είμαστε βολεμένοι και να πούμε «α εντάξει γιατροί μιλάνε κατά της εναλλακτικής ιατρικής κάτι πρέπει να ξέρουν».

  Έχω νέα…. και γιατροί είναι πολλοί από αυτούς που εξελίσσουν την επιστήμη αυτή την στιγμή αυτή που μιλάμε και άρχισαν να την εξελίσσουν πριν πολλά πολλά χρονιά που δεν υπήρχαμε καν εμείς. Διχασμένη η ιατρική κοινότητα κάποιες φορές. Καθότι υπάρχουν οι βολεμένοι που μένουν σε ότι έμαθαν στο πανεπιστήμιο και σε εκείνους που ψάχνουν ότι καινούριο.

  Εξελίσσεται όπως μιλάμε τώρα. Αυτό μόνο μπορώ να καταλογίσω ότι τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο καθώς είναι νέα επιστήμη και οι ερευνητές τώρα ανακαλύπτουν πως ακριβώς λειτουργεί. Το σύστημα που βάλλεται κάτα της ηλεκτροιατρικής μόνο λόγω συμφερόντων το κάνει. Ψευδοεπιστήμη η ηλεκτροιατρική πάντως δεν είναι.

  Και 10 χρόνια να πάρει ακόμα, και 50 να πάρει, κάποια στιγμή ελπίζω τα συμφέροντα των γιατρών που θα μείνουν χωρίς δουλειά να μην την χαντακώσουν μπας και βοηθηθεί ο κόσμος.

  Ανοίξτε τα μάτια σας. Η υγεία είναι από τις επιχειρήσεις (γιατί από λειτούργημα επιχείρηση έχει γίνει) με υψηλότερο τζίρο στον κόσμο.

  Καλά μυαλά και καλή συνέχεια.

  (Υ.Σ. Αν ενδιαφέρεστε να βγάλετε το κεφάλι σας κάτω από την πέτρα στην οποία το έχετε χώσει παραθέτω 4 μόνο βιβλία από αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά για ηλεκτροιατρική και βιοσυντονισμό, υπάρχουν πολλά περισσότερα, επίσης παραθέτω και ένα link από το scientific american το αρχαιότερο περιοδικό στις ΗΠΑ στο οποίο έχει γράψει και ο Einstein ακόμα και φυσικά είναι έγκυρα εκτός αν θέλετε να το βγάλετε και αυτό στα hoaxes, εκτός αν και αυτοί είναι τσαρλτάνοι και εσείς ξέρετε καλύτερα, ας γελάσω….)

  http://www.integrityresearchinstitute.org/electricures.pdf

  The Body Electric, Electromagnetism and the Foundation of Life, Robert O. Becker, M.D., And Gary Selden (Υποψήφιος για ΝΟΜΠΕΛ)

  Cross Currents, The perils of Electropollution, The promise of electromedicine, Robert O. Becker, M.D., with a new foreword by Louis Slesin

  Healing is Voltage, Cancer’s On/Off Switches: Polarity, An Atlas, Jerry Tennant, MD, MD(H), PScD

  The Rife Handbook of Frequency Therapy and Holistic Health, Nenah Sylver, Phd

  • Θανος Επαχτιτης

   Νταξ, με επεισες τωρα! Γυρνα τωρα στο μαντρι σου μη σου φυγουν τα προβατα. Αληθεια, εισαι βιοσυντονθστης?

 • Stratos B

  Οι «επιστήμες» δεν αναγνωρίζονται σε δικαστήρια.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Διαβάστε το βιβλίο Bad Science του Ben Goldacre, για να καταλάβετε πώς λειτουργούν αυτά τα θέματα.

 • tromokratio

  Κόπηκε σχόλιό μου ή μου φαίνεται;…

  • Όχι αγαπητέ, δεν κόπηκε.
   Τα σχόλια εγκρίνονταν 3-4 φορές την ημέρα, οπότε μπορεί να πάρει λίγη ώρα μέχρι να εγκριθεί κάποιο σχόλιο.

 • paraxenos

  Εκτιμώ ότι στην προσπάθειά σας να αποδομήσετε κάτι που δεν γνωρίζετε καλά, διαπράττετε σοβαρά ολισθήματα. Κατ’αρχάς, μία ανακοίνωση του ΙΣΠ και ένα άρθρο κάποιου συγγραφέα ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι ο βιοσυντονισμός δεν λειτουργεί ως μέθοδος θεραπείας. Αν διατείνεστε κάτι τέτοιο, τότε μάλλον έχετε κι εσείς μια θέση στα hoaxes. Περαιτέρω, θα έπρεπε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε όρους όπως «ψευδοεπιστημονικός», καθώς ο βιοσυντονισμός βασίζεται σε μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες από διαφορετικούς κλάδους. Θα είχε ενδιαφέρον να αναφέρετε με ποια κριτήρια δεν θεωρείται επιστημονικός γιατί μέχρι στιγμής δεν το κάνετε. Σημείο αναφοράς της κριτικής σας είναι η γνωστή καραμέλα της θεραπείας του καρκίνου. Πόσα κέντρα βιοσυντονισμού επισκεφτήκατε όπου σας είπαν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο; Όσο για τον τιμοκατάλογο, μήπως να παραθέτατε και τον αντίστοιχο τιμοκατάλογο για εξετάσεις και θεραπείες της – αποδεκτής – κλασσικής ιατρικής; Τι ακριβώς αποδεικνύει αυτό; Για να σας προλάβω, δεν είμαι πολέμιος της κλασσικής ιατρικής, ούτε ασχολούμαι ενεργά με τον βιοσυντονισμό, όμως σε κάθε έρευνα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και άλλον έναν βασικό παράγοντα, το αποτέλεσμα, κάτι που δεν σας απασχόλησε καθόλου στην ελλιπή και προκατειλημμένη «έρευνά» σας. Επειδή εκτιμώ γενικότερα τον χώρο που μας φιλοξενεί, θα σας παρακαλούσα να είστε πιο προσεκτικός και να μην υπονομεύετε με τέτοια άρθρα την προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το site.

 • MakisP

  Το μόνο ψευδοεπιστημονικό που βλέπω εδώ, είναι η προσπάθεια λασπολόγησης των πάντων με επιχειρήματα της πλάκας. Έχουμε κάποια μελέτη πάνω στη μη αποτελεσματικότητα του βιοσυντονισμού; Τι έγινε ρε παλικάρια, σας πέταξε καμιά χορηγία ο ΙΣΠ;

  • Dionysios Fontoulis

   Μελέτη; Ναι. Και όχι μόνο μία. Τις παραθέτει στο άρθρο του ο Επαχτίτης, είναι οι σύνδεσμοι με τα κόκκινα γράμματα, όπως π.χ. ο σύνδεσμος του quackwatch.
   Δεν μπήκες στον κόπο να ρίξεις μια ματιά, ε;

 • Rafa Beniteth

  Είστε τραγικοί. Από έναν σύλλογο στην Πάτρα και 2-3 πηγές βγάλατε συμπέρασμα για μία επιστήμη άπειρου επιστημονικού βάθους που έχει διαδοθεί πολύ γρήγορα στο εξωτερικό λόγω του χαμηλού κόστους του και της αποτελεσματικότητας του σε αντίθεση με το εμπόριο της κλασικής ιατρικής που έχει γίνει μαγαζάκι για να τρώει τα λεφτά του κόσμου και να τον πετσοκόβει.

  • tromokratio

   Επιστήμη, και μάλιστα «απείρου» επιστημονικού βάθους!
   Μάλιστα…
   Μπορείτε σας παρακαλώ να μας παραθέσετε λιγες -δεν σας ζητώ πολλές, λίγες απο τις επιστημονικές μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του βιοσυντονισμού, να περιλαμβάνουν πείραμα με επαναληψιμότητα, επιδημιολογική ανάλυση, και να έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές;
   Μη απάντηση θα θεωρηθεί ως όχι, και ως εκ τούτου θα θεωρήσω οτι δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τη μέθοδο την οποία με τόσο σθένος στηρίζετε.

   • Rafa Beniteth

    Ορίστε και οι πηγές σας….

    Μάλλον πρέπει να ξέρετε καλύτερα εσείς να αποκαλείτε μια επιστήμη «ψευδοεπιστήμη» ενώ το Scientific American έγραψε άρθρο πάνω στην βιοηλεκτρική ιατρική….

    Εννοείται φυσικά πως γνωρίζετε παραπάνω πράγματα από τον υποψήφιο για Nobel, Robert O. Becker…..

    http://www.integrityresearchinstitute.org/electricures.pdf

    The Body Electric, Electromagnetism and the Foundation of Life, Robert O. Becker, M.D., And Gary Selden

    Cross Currents, The perils of Electropollution, The promise of electromedicine, Robert O. Becker, M.D., with a new foreword by Louis Slesin

    Healing is Voltage, Cancer’s On/Off Switches: Polarity, An Atlas, Jerry Tennant, MD, MD(H), PScD

    The Rife Handbook of Frequency Therapy and Holistic Health, Nenah Sylver, Phd

  • tromokratio

   Μπορείτε σας παρακαλώ να παραθέτετε επιστημονικές μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου;

   Ευχαριστώ