Ποιοι είμαστε
Αρχική Αντε τώρα δώσε τιτλο….HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Αντε τώρα δώσε τιτλο….

13 Σεπ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Ενα, τουλάχιστον αστείο, άρθρο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο και κάνει λόγο για κεραυνούς του Δία εναντίον αποστατικών σκαφών στο Ιόνιο, στο άρθρο ο φανταστικός αρθογράφος παρουσιάζει και φωτογραφία-ντοκουμέντο από τους Παξούς.

catatumbo-g

Δεν θα αναπαράγω όλο το άρθρο, δείτε το αν θέλετε στο katohika.gr, το οποίο το αντέγραψε από το diadrastika.com.

Στο άρθρο του diadrastika.com παρατηρούμε την εξής σημείωση.

Σημ. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο δεν έχει σχέση με το θέμα ή την περιοχή -απλά έπρεπε να υπάρχει μία φωτογραφία.

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

 

Στην αρχική όμως εμφάνιση του άρθρου δεν υπήρχε αυτή η σημείωση αλλά η βεβαιότητα ότι η φωτογραφία είναι ντοκουμέντο από τους Παξούς και δείχνει τα αποστατικά σκάφη να κατακεραυνώνονται από το Δία.

facepalm

Η αποθηκευμένη σελίδα στη google μας δείχνει ότι το άρθρο άλλαξε και αναγραφόταν ότι η επίμαχη φωτό είναι από τους Παξούς. Δείτε την ΕΔΩ.

 

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

Τώρα με το δίκιο σας θα αναρωτιέστε τι είναι αυτά τα αποστατικά σκάφη που γίνεται λόγος στο άρθρο. Σύμφωνα με τη φαντασία ορισμένων, οι οποίοι ζουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας , πρόκειται για ερπετοειδείς που μας κυβερνούν και τρέχουν τώρα να κρυφτούν από το μένος των Ολύμπιων Θεών.

Ωιμέ! Τι κάθομαι και γράφω.

zeus-is-a-badass_o_2202537

Η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με τους Παξούς και κεραυνούς του Δία αλλά δείχνει ένα φυσικό φαινόμενο και αυτό ήταν ο λόγος που έκατσα να ασχοληθώ.

Την φωτογραφία τη συναντάμε σε παλαιότερα άρθρα του 2014, του 2015 αλλά και του 2012   που λένε για την προέλευσή της και την τοποθετούν στη Βενεζουέλα, η περιοχή μπήκε και στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως η περιοχή με την υψηλότερη συγκέντρωση κεραυνών στο κόσμο και η Nasa την ανακήρυξε ως την παγκόσμια πρωτεύουσα των κεραυνών.

http://runrun.es/nacional/inbox/162636/el-catatumbo-es-el-rincon-de-venezuela-donde-caen-16-millones-de-rayos-por-ano.html

http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-concentration-of-lightning-

http://www.elconfidencial.com/multimedia/album/alma-corazon-vida/2016-08-07/8-impresionantes-fenomenos-naturales-que-ver-antes-de-morir_1241188#1

http://www.panorama.com.ve/ciudad/Relampago-del-Catatumbo-incluido-en-el-Libro-de-Record-Guinness–de-2016-20150910-0038.html

http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/05/160503_relampago_catatumbo_lago_maracaibo_venezuela_nasa_ps

Το φαινόμενο με τους ισχυρούς κεραυνούς συμβαίνει στη Βενεζουέλα πάνω από το ποταμό Κατατούμπο (Catatumbo) στις εκβολές του στη λίμνη Μαρακαΐμπο και μπορεί να εμφανιστεί από 140 εως 260 φορές το χρόνο. Η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν ηλεκτρικά φορτία και οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από τους πολλούς και συνεχείς κεραυνούς.

https://en.wikipedia.org/wiki/Catatumbo_lightning

catatumbo-g

 

 

Η φωτογραφία όμως υπάρχει και από το 2011, είναι το πιο παλιό άρθρο που βρήκα, η φωτό τραβήχτηκε στην Ικαρία από τον φωτογράφο Χρήστο Κωτσιόπουλο και είναι μια σύνθεση πολλών φωτογραφιών (70 λήψεις). Δείτε την ΕΔΩ

Η συνταγή είναι γνωστή, παίρνεις μια ωραία φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και πλάθεις μια φανταστική ιστορία, τα κλικ είναι εξασφαλισμένα από τους «αφυπνισμένους» χρήστες του διαδικτύου.

Και αν ήμουν πιο προσεκτικός στο μάθημα, θα θυμόμουν ότι είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα (Μάη του 2015) με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, έτσι θα γλίτωνα από το κόπο να ψάχνω την προέλευση της. Το άρθρο μας είχε τίτλο Αστραπές στη Βενεζουέλα; Η φωτό είχε εμφανιστεί με τον ισχυρισμό ότι τραβήχτηκε στη Βενεζουέλα.

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής