Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται: ΤΟΝ ΣΑΠΙΣΑΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ – 28 χρονος σκότωσε αδέσποτο σκυλάκι με αεροβόλο και δειτε τι επαθεHOAXES FAKE NEWS SCAMS LIKE FARMING

Καταρρίπτεται: ΤΟΝ ΣΑΠΙΣΑΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ – 28 χρονος σκότωσε αδέσποτο σκυλάκι με αεροβόλο και δειτε τι επαθε

13 Σεπ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Η παρακάτω είναι μια από τις κλασικότερες περιπτώσεις click-farming που κυκλοφορεί αυτό το διάστημα στο διαδίκτυο.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο xaftas.com, διαβάζουμε:

ΤΟΝ ΣΑΠΙΣΑΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ – 28 χρονος σκότωσε αδέσποτο σκυλάκι με αεροβόλο και δειτε τι επαθε

Ο δράστης πυροβόλησε δίχως κανέναν λόγο ξανά και ξανά το μικρό σκυλάκι μέχρι που αυτό πέθανε από αιμορραγία

Συνελήφθη χθες αργά το απόγευμα, στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, ένας 28χρονος Έλληνας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για θανάτωση ζώου.

Ειδικότερα, ο 28χρονος χρησιμοποιώντας αεροβόλο όπλο έπληξε αρκετές φορές αδέσποτο μικρόσωμο σκύλο, με αποτέλεσμα το θάνατο του. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, ενώ το αεροβόλο όπλο κατασχέθηκε.

Παράλληλα, “στα πλαίσια της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων περιστατικών γνωρίζουμε προς τους πολίτες ότι :

Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα.

 

Ανοίγοντας το άρθρο, θα διαπιστώσετε πως η φωτογραφία του δαρμένου νεαρού που εμφανίζεται στο facebook, δεν υπάρχει.

 

Αντιθέτως, υπάρχουν διαφημίσεις. Υπάρχει επίσης και το κλασικό disclaimer, αποποίησης ευθύνης.

 

Θα διαπιστώσετε επίσης, πως στο κείμενο του άρθρου, δεν αναφέρεται πουθενά ο ξυλοδαρμός. Το κείμενο είναι αληθινό και είναι παρμένο (κλεμμένο) από άλλες ιστοσελίδες όπως το ethnos.gr, που μεταδώσανε την είδηση πριν από 2 εβδομάδες. Φυσικά ούτε εδώ γίνεται λόγος για ξυλοδαρμό διότι δε συνέβη ποτέ.

 Εάν αναρωτιέστε ποιος είναι ο νεαρός που έχει φάει το ξύλο της χρονιάς του, η απάντηση είναι πως δεν είναι Έλληνας και δεν έχει σχέση με οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ζώου. Ο νεαρός, έπεσε από το ποδήλατό του και σκέφτηκε να ανεβάσει φωτογραφίες σε ένα φόρουμ.

Για ποιο λόγο εξαπατηθήκατε;

Ο λόγος είναι εξοργιστικά απλός: Εξαπατηθήκατε διότι κάποιος θέλησε να αυξήσει την επισκεψιμότητα και τα κέρδη της σελίδας του και πρόσθεσε σε μια πραγματική είδηση ένα ψευδή ισχυρισμό για να την κάνει πιο εντυπωσιακή.. Το συγκεκριμένο άρθρο αποκόμισε εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες ”κλικς”, αναπαράχθηκε και κοινοποιήθηκε αμέτρητες φορές στο facebook. Απόδειξη αποτελούν τα σχόλια που αλιεύσαμε από φιλοζωική ομάδα, στην οποία κοινοποιήθηκε το ”άρθρο”:

 Η είδηση της σύλληψης 28χρονου που σκότωσε σκύλο είναι αληθής, αλλά το ξυλοφόρτωμα ανήκει στη φαντασία και προστέθηκε για λόγους clickbait.

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy