Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Μαστογραφία σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από αυτές που σώζει;!HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Μαστογραφία σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από αυτές που σώζει;!

15 Σεπ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Εδώ και αρκετά χρόνια, κυκλοφορεί η φήμη πως η μαστογραφία σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από αυτές που σώζει. Το έχουμε δει να γράφεται σε άρθρα, στο facebook και να αναπαράγεται μανιωδώς.

1418036299823000082

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρακάτω ανάρτηση που έχει κυκλοφορήσει και ως δημοσίευση σε διάφορα ”εναλλακτικά” σάιτ.

Η Μαστογραφία σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από αυτές που σώζει;!

 Αγαπητοί μας φίλοι,
Δημοσιευμένο σε ένα απο τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά το Scientific American το άρθρο καταγγέλλει το γεγονός ότι για κάθε μια γυναίκα που υποτιθέμενα «σώζεται » μέσω της έγκαιρης πρόληψης(περι διαγνωστικής πρόκειται και οχι περι πρόληψης..), 10 άλλες γυναίκες πεθαίνουν απο την λεγόμενη «υπερδιαγνωση» της μαστογραφίας..
Βσισμενο το αρθρο στην ερευνα του “Harms from breast cancer screening outweigh benefits if death caused by treatment is included,” που δημοσιευτηκε το 2013 στηνΒρετανικη Ιατρικη επικαιροτητα BMJ (British Medical Journal). Η ερευνα εγινε απο τον καθηγητή Michael Baum, professor emeritus of surgery, Division of Surgery and Interventional Science, University College London.
Μπορειτε να διαβασετε ολοκληρο το αρθρο παρακατω στα Αγγλικα..

Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι φυσικό να προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό και πιθανότατα κάποιες γυναίκες που τον διάβασαν, αποφάσισαν να μην κάνουν την εξέταση.

Ας αναλύσουμε το άρθρο του Scientific American που επικαλείται ο συντάκτης, για να δούμε κατά πόσο ισχύουν οι ισχυρισμοί του.

http://blogs.scientificamerican.com/cross-check/do-mammograms-kill-more-women-than-they-save/

Το 2013, ο καθηγητής Michael Baum, δημοσίευσε στο British Medical Journal, ένα άρθρο με τίτλο: Harms from breast cancer screening outweigh benefits if death caused by treatment is included (Μτφ: Τα μειονεκτήματα του ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, υπερτερούν των οφελών, εάν συμπεριληφθεί ο θάνατος που προκαλείται από τη θεραπεία).

http://www.bmj.com/content/346/bmj.f385

Διαβάζοντας πιο προσεκτικά, διαπιστώνουμε πως το BMJ, χαρακτήρισε το άρθρο ως ”προσωπική άποψη”, θέλοντας με αυτό το τρόπο να τονίσει πως η διαπίστωσή του, δεν είναι ευρέως αποδεκτή από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας.

Στη πραγματικότητα, η μαστογραφία είναι ο πιο αποτελεσματικός και ενδεδειγμένος τρόπος για τη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.

http://msc.sagepub.com/content/19/suppl_1/1.full

http://www.cancer.gov/types/breast/mammograms-fact-sheet

http://www.mastologia.gr/simvoules/98-xreiazetai-mastografia

http://www.onmed.gr/ygeia/story/327404/mastografia-kathe-pote-prepei-na-ginetai-%E2%80%93-ti-isxyei-gia-tis-nees-gynaikes

Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο Καταρρίπτεται: Η Ελβετία αποφάσισε να καταργήσει την Μαστογραφία, είχαμε απευθυνθεί στη Κα Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, ε.Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Γυναικολόγου-Χειρουργό-Ειδικό Μαστολόγο και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, η οποία και μας ανέφερε τα κάτωθι:

Θα πρέπει ευθύς εξ αρχής να διευκρινίσουμε ότι στη διαγνωστική προσέγγιση των παθήσεων του μαστού καμία εξέταση -όποια κι αν είναι αυτή- μόνη της δεν μπορεί να θέσει τη σωστή διάγνωση. Χρειάζεται ο συνδυασμός περισσότερων από δύο εξετάσεων για να υπάρχουν αξιόπιστα αποτελέσματα.

Το άλλο που θα πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι ο πληθυσμιακός έλεγχος με μαστογραφία δεν είναι διαγνωστική προσέγγιση. Στον πληθυσμιακό έλεγχο με μαστογραφία, -που εφαρμόζεται σε φαινομενικά υγιείς γυναίκες-, γίνεται προσπάθεια να απομονωθούν εκείνες οι γυναίκες που τυχόν φέρουν κάποια μαστογραφική ανωμαλία για να προωθηθούν στη συνέχεια για διαγνωστική προσέγγιση. Άρα ο πληθυσμιακός έλεγχος δεν βάζει διάγνωση, απομονώνει όμως εκείνη τη γυναικά που εμφανίζει μαστογραφική ανωμαλία για να προχωρήσει στη διερεύνηση της ανωμαλίας”.

Συμπέρασμα

Η αξία της μαστογραφίας ως εργαλείο πρόληψης του καρκίνου είναι αναμφισβήτητη, σύμφωνα με την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ιατρικής κοινότητας. Οι ισχυρισμοί πως μπορεί να σκοτώνει περισσότερες γυναίκες από αυτές που σώζει, ακυρώνονται από τις σχετικές μελέτες και τη διεθνή βιβλιογραφία.
Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι διάφορες δημοσιεύσεις και άρθρα αμφιβόλου αξιοπιστίας που διαβάσατε στο ίντερνετ.

Fact-check for the sake of Democracy