Ανυπόστατο άρθρο: Μην αγκαλιάζετε και μη φιλάτε τις γάτες – Μπορεί να σας σκοτώσει

In Fake, Fake news, Hoax, Διατροφή - υγεία, Επιστήμη, Μύθοι, Χωρίς κατηγορία by Θάνος Επαχτίτης0 Comments

Κυκλοφορεί άρθρο που μας πληροφορεί πως η στενή επαφή με τις γάτες μπορεί να αποβεί μοιραία.

  • ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Στο iefimerida.gr, διαβάζουμε:

Μην αγκαλιάζετε και μη φιλάτε τις γάτες – Μπορεί να σας σκοτώσει

 

Τους σοβαρούς κινδύνους που… εγκυμονούν οι γάτες για τους ιδιοκτήτες τους αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Μια καινούργια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να αγκαλιάζει κάποιος μια γάτα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας βακτηριακής ασθένειας.

Πυρετός, ερεθισμένο δέρμα, ακόμα και θάνατος -σε ακραίες περιπτώσεις- μπορεί να είναι οι συνέπειες μιας «σφιχτής» αγκαλιάς σε γάτα, όπως προκύπτει.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο ότι μια ασθένεια, γνωστή ως «νόσος από αμυχή γάτας», έχει σοβαρότερες συνέπειες από ό,τι μέχρι σήμερα είχε εκτιμηθεί.

Η εν λόγω ασθένεια μπορεί να προκληθεί όταν μια γάτα σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει, ακόμα και αν κάποια σας ακουμπήσει στο στόμα, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το πλύσιμο των χεριών.

Οι ψύλλοι είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για την εξάπλωση της νόσου -λένε οι ειδικοί- η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε αδέσποτα.

Η δρ Christina Nelson από το Κέντρο Ελέγχου είπε στην Telegraph: «Η έκταση και οι επιπτώσεις της νόσου είναι μεγαλύτερες από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα».

Και πρόσθεσε: «Η «νόσος από αμυχή γάτας» μπορεί να προβλεφθεί. Αν εντοπίσουμε τους πληθυσμούς που είναι σε κίνδυνο και τα πρότυπα της νόσου, μπορούμε να επικεντρωθούμε στις προσπάθεις πρόληψης».

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τη ζωή σας χωρίς τη γάτα σας, καλύτερα να αρχίσετε να πλένετε τα χέρια σας αφότου παίζετε μαζί της και να αποφεύγετε να τη φιλάτε.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών, οδηγώντας τους ειδικούς σε συστάσεις προς όσους έχουν γάτα στην οικογένειά τους.

Πηγή: Daily Mirror

 

Οι ισχυρισμοί είναι το λιγότερο υπερβολικοί και οδηγούν σε παραπληροφόρηση. Προφανέστατα, τέτοιοι τίτλοι μπαίνουν για να τρομάζουν το κόσμο και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα.

Στο medlook.net, διαβάζουμε:

Η νόσος από αμυχή γάτας (cat-scratch disease), προκαλείται από βακτηρίδια που βρίσκονται στο σάλιο της γάτας. Τα βακτηρίδια μεταδίδονται από τη γάτα στον άνθρωπο. Προσβάλλονται συχνότερα τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες.

Το βακτηρίδιο που ευθύνεται για τη νόσο, ονομάζεται Bartonella henselae.Υπάρχουν υποψίες ότι οι γάτοι παίρνουν το βακτηρίδιο από τους ψύλλους αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται από γρατσούνισμα ή δάγκωμα γάτας. Εάν η γάτα έχει το μικρόβιο, όταν γλύφει τα πόδια και τα νύχια της, εναποθέτει το μικρόβιο εκεί. Έτσι όταν δαγκώσει ή γρατσουνίσει κάποιον, μεταδίδει το βακτηρίδιο.

Η νόσος από αμυχή γάτας, συνήθως δεν είναι σοβαρή πάθηση σε ανθρώπους που είναι υγιείς. Σε άτομα με εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρότερο πρόβλημα.

Μεταξύ αυτών που έχουν μειωμένη άμυνα, συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, οι διαβητικοί, ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση οργάνων και οι ασθενείς με μόλυνση από τον ιό HIV ή AIDS.

Η συνιστώμενη θεραπεία γίνεται με αντιβίωση αζυθρομυκίνης.

Επιδημιολογία της ασθένειας 

Συναντάται αρκετά συχνά σε εύκρατα κλίματα, κυρίως κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα κολλήσουν το μικρόβιο, θα θεραπευτούν από μόνοι τους. Σε τουλάχιστον μία μεγάλη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως η συχνότητα εμφάνισης σε ανθρώπους κυμαίνεται μεταξύ 0,77 εως 0,86 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Είναι δηλαδή εξαιρετικά σπάνια. Το 55% αφορούσε άτομα κάτω των 18 με τους άνδρες να αποτελούν το 60% των περιπτώσεων. Επειδή όπως προείπαμε η συντριπτική πλειοψηφία των »ασθενών» είναι ασυμπτωματικοί, η συνολική εκτίμηση επιδημιολογίας στον γενικό πληθυσμό, δε ξεπερνά τις 9,3 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11440202

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8259799

Η μελέτη που επικαλείται το άρθρο του iefimerida.gr εκτιμά επιδημιολογία 6,4 περιστατικών ανά 100.000 άτομα. Μας ενημερώνει επίσης πως η καταπολέμηση των ψύλλων, είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης για τη αποφυγή της μετάδοσης από γάτα σε γάτα. Πουθενά δεν αναφέρει πως η στενή επαφή με γάτες είναι θανατηφόρα. Επισημαίνει ωστόσο την ανάγκη προσοχής σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Cat-Scratch Disease in the United States, 2005–2013

Με βάση τα ανωτέρω, ο τρομολαγνικός τίτλος πως η στενή επαφή με γάτες μπορεί να σας σκοτώσει, κρίνεται τουλάχιστον υπερβολικός.

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.