Ποιοι είμαστε
Αρχική Το πρωτόκολλο του πρωτόκολλου.ΔΙΑΦΟΡΑ

Το πρωτόκολλο του πρωτόκολλου.

22 Σεπ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Μεγάλος θόρυβος γίνεται στο διαδίκτυο για τις φωτογραφίες από τη συνάντηση του Τσίπρα με τον Ερντογάν με φόντο δύο τουρκικές σημαίες.

Ετοιμαστείτε για ένα άρθρο που δεν θα καταρρίψει κάτι, ίσως μπερδέψει, ίσως όμως και βοηθήσει.

tsipras

 

erdogan

 

Το άρθρο του News247 αναφέρει σχετικά.

Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο συνάντησης ενός πρωθυπουργού με έναν πρόεδρο δημοκρατίας και πως οι “θεωρίες συνωμοσίας” αποδεικνύουν πως ορισμένοι έχουν μαύρα μεσάνυχτα από διεθνείς σχέσεις.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσετ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, έρχεται σε μια ιδιαίτερα καθοριστική περίοδο, όπου εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για τη λύση του κυπριακού. Επιπλέον, όπως μετέφερε το NEWS 247, η επί δύο ώρες συνάντηση των δύο αρχηγών, επικεντρώθηκε στο φλέγον θέμα του προσφυγικού. Δεν ήταν λίγοι όμως εκείνοι σε διαδίκτυο και τηλεοπτικούς σταθμούς που έσπευσαν να εγείρουν ερωτηματικά για την δήθεν απουσία ελληνικής σημαίας κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.

AdTech Ad

Στην πραγματικότητα το πρωτόκολλο προβλέπει πως σε περίπτωση συνάντησης ενός προέδρου Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό άλλης χώρας τοποθετούνται δύο σημαίες της χώρας προέλευσης του προέδρου. Η τοποθέτηση δύο σημαιών, μία για κάθε χώρα, είθισται μόνο όταν οι εκπρόσωποι κρατών είναι ομότιμοι. Η χρήση με πιο απλά λόγια μιας ελληνικής και μιας τουρκικής σημαίας θα επιβαλλόταν από το εθιμοτυπικό, σε περίπτωση συνάντησης Ερντογάν με τον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί μια από τις επισκέψεις της Καγκελαρίου Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την οποία στο φόντο φαίνονται και σε αυτή την περίπτωση δύο σημαίες της τουρκικής Δημοκρατίας.

Αντίστοιχα, σε περίπτωση συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τότε προβλέπεται η τοποθέτηση μιας εκάστου σημαίας από κάθε χώρα. Όπως άλλωστε και η συνάντηση Γιλντιρίμ – Παυλόπουλου θα γινόταν στο φόντο δύο ελληνικών σημαιών. Επιπλέον, στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπήρχα μικρότερες σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας στο τραπέζι της συνάντησης  

 

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το πρωτόκολλο προβλέπει την ύπαρξη και των δύο σημαιών μόνο στη περίπτωση ομότιμων προέδρων.

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε μία περίπτωση ομότιμων προέδρων όπου εμφανίζονται και οι δύο σημαίες των χωρών.

543892

 

Ας δούμε όμως μία  τρανταχτή περίπτωση μη ομότιμων, που έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του άρθρου, ας ξαναθυμηθούμε τον ισχυρισμό… ” Στην πραγματικότητα το πρωτόκολλο προβλέπει πως σε περίπτωση συνάντησης ενός προέδρου Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό άλλης χώρας τοποθετούνται δύο σημαίες της χώρας προέλευσης του προέδρου. Η τοποθέτηση δύο σημαιών, μία για κάθε χώρα, είθισται μόνο όταν οι εκπρόσωποι κρατών είναι ομότιμοι”…

Ο πρόεδρος Πούτιν συναντάται με τον πρωθυπουργό Τσίπρα το 2015 στη Ρωσία, οι δύο σημαίες κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Πούτιν έχει το αξίωμα του προέδρου από το 2012. Αρα δεν είναι ομότιμοι. Αν υποθέσουμε ότι υφίσταται το πρωτόκολλο, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο σημαίες της Ρωσίας;

http://uk.reuters.com/article/uk-eurozone-greece-putin-idUKKBN0OL0ZO20150605

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

 

Ο Eρντογάν είχε υποδεχτεί  τον Πούτιν στη Τουρκία, οι δύο σημαίες έκαναν την εμφάνισή τους και σε αυτή τη περίπτωση έχουμε δύο ομότιμους προέδρους.

thumbs_b_c_cd0f5389c7e2aeb7d970f6b7e461a60e-1

 

To ίδιο έκανε και ο Πούτιν στη Ρωσία.

https://eadaily.com/en/news/2015/09/21/erdogan-in-moscow-why-the-united-states-has-decided-to-resume-its-military-cooperation-with-russia

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

 

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι μάλλον δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που ακολουθούν όλα τα κράτη, ίσως το κάθε κράτος τηρεί το δικό του πρωτόκολλο ή αν υπάρχει κάποιο ενιαίο πρωτόκολλο, μάλλον, θα είναι διαλλακτικό στη χρησιμοποίηση των σημαιών.

Η επίμαχη φωτογραφία, Τσίπρα-Ερντογάν, τραβήχτηκε στη Νέα Υόρκη στα Ηνωμένα Εθνη, τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση;

Πάλι δεν έχω κάποια σαφή απάντηση. Η παρακάτω φωτογραφία είναι και πάλι από την επίσκεψη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη όπου συναντήθηκε με τον ιρανό πρόεδρο. Οι δύο σημαίες είναι εκεί.

82239766-71036276

 

Οπως είπα, δεν έχω σαφή απάντηση, ίσως έχει να κάνει με το ποιος υποδέχεται ποιον και να εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που ακολουθούν στη χώρα τους, έστω και αν είναι σε ουδέτερο έδαφος και στη προκειμένη περίπτωση στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη.

Η μάχη των φωτογραφιών έχει και συνέχεια, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από παλαιότερη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στη Τουρκία και συγκεκριμένα του Σαμαρά. Η φωτογραφία χρησιμοποιείται σαν απάντηση στην επίμαχη φωτογραφία Τσίπρα-Ερντογάν.

ΚΑΤΑΡ Α. ΣΑΜΑΡΑΣ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ομως υπάρχει ένα πρόβλημα, η φωτογραφία μας έρχεται από το 2013. Ο Ερντογάν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου το 2014, οπότε ο συσχετισμός, μάλλον, είναι άκυρος καθώς έχουμε δύο ομότιμους πρωθυπουργούς και όχι έναν πρόεδρο με έναν πρωθυπουργό.

Στο παρακάτω σύνδεσμο βλέπουμε την φωτό Σαμαρά-Ερντογάν σε άρθρο από το 2013.

http://archive.is/baQ

Σε συνάντησή του όμως με τον Αμπτουλάχ Γκιούλ υπάρχουν μόνο δύο τουρκικές σημαίες. Σε άρθρο του 2013  από το Πρώτο Θέμα φαίνονται και οι δύο φωτογραφίες, Γκιουλ-Σαμαρά και Ερντογάν-Σαμαρά. Το άρθρο δείτε το στο παρακάτω σύνδεσμο.

http://archive.is/k3bXx

12382235

 

Υπάρχουν και παλαιότερες φωτογραφίες ελλήνων πρωθυπουργών σε συναντήσεις με τον Ερντογάν, πάλι εμφανίζονται και οι δύο σημαίες, αλλά και πάλι πρόκειται για επισκέψεις σε επίπεδο ομότιμων πρωθυπουργών.

papaerdogan

 

 

Από όλα τα παραπάνω οδηγούμαστε στα εξής ερωτήματα.

Α. Η κάθε χώρα τηρεί το δικό της πρωτόκολλο;

Β. Η Τουρκία έχει γραμένα τα πρωτόκολλα και τα εφαρμόζει όπως θέλει;

Γ. Υπάρχει ενιαίο πρωτόκολλο διαλλακτικό στη χρησιμοποίηση σημαιών;

Διαλέξτε απάντηση από τη δική σας οπτική γωνία.

Δεν μπορώ να πω με σαφήνεια τι ακριβώς συμβαίνει, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν έπεφταν στα χέρια μας τα πρωτόκολλα με τα εθιμοτυπικά των επισκέψεων. Δυστυχώς δεν τα βρήκαμε δημοσιευμένα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

images-1

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής