Ποιοι είμαστε
Αρχική 12+1 απαντήσεις σε σχόλια αναγνωστώνΧωρίς κατηγορία

12+1 απαντήσεις σε σχόλια αναγνωστών

23 Σεπ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Σε κάθε άρθρο σχετικό με την ιατρική που ανεβαίνει υπάρχουν αναγνώστες που σχολιάζουν με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο.

Συχνά διαβάζουμε αμφισβητήσεις, λιγότερο συχνά βρισιές, αλλά όλα αυτά είναι μέρος της ζωής, ειδικά όταν με κάθε τι που γράφουμε κλονίζουμε τα πιστεύω κάποιου.

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών και ίσως έτσι να μη χρειαστεί να τα ξαναδούμε στο μέλλον

1. Η επιστήμη δεν ξέρει τα πάντα

Ναι, η επιστήμη δεν ξέρει τα πάντα. Αν τα ήξερε θα σταματούσε κάθε έρευνα. Το ότι όμως η επιστήμη δεν ξέρει τα πάντα δεν σας δίνει το δικαίωμα να “γεμίσετε τα κενά” με κάθε παραμυθένια ιστορία σας έρχεται στο μυαλό.

2. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να γνωρίζεις.

Προφανώς και υπάρχουν. Υπάρχει η φαντασία, το προαίσθημα, τα όνειρα, η αποκάλυψη, οι προσωπικές εμπειρίες και πολλοί άλλοι. Όλοι οι παραπάνω τρόποι μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε “δυνατά πιστεύω” και την αυταπάτη της γνώσης, αλλά μέχρι να ελεγχθούν επιστημονικά σε εργαστήριο, δεν μπορούν να υποθέσουμε πως αντιπροσωπεύουν τη πραγματικότητα. Τέτοιου είδους γνώση, αυτή που μας επιτρέπει να πάμε στο φεγγάρι και να γιατρέψουμε τις αρρώστιες, μόνο η επιστήμη μπορεί να μας δώσει.

3. Η επιστήμη είναι ένα ακόμα πιστεύω, μια θρησκεία.

Η επιστήμη βασίζεται σε μόνο δύο πυλώνες, πως υπάρχει ένας υλικός κόσμος και πως μπορούμε να μάθουμε για αυτόν. Η επιστήμη δεν πιστεύει τίποτα, απλώς ρωτά και επαληθεύει.

4. Η επιστήμη αλλάζει συνεχώς γνώμη.

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτό θεωρείται μειονέκτημα. Η επιστήμη μαζεύει συνεχώς νέες πληροφορίες, όπως αυτές γίνονται διαθέσιμες, και προσαρμόζει τις θεωρίες της αναλόγως, σε αντίθεση με την εναλλακτική ιατρική η οποία διατηρεί δογματικά μια θέση και δεν την αλλάζει ότι νέο και αν προκύψει.

5. Σας πληρώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για να γράφετε αυτά τα ψέματα.

Αν και δεν ξέρω κανένα που να παίρνει λεφτά από τις φαρμακοβιομηχανίες για να γράψει οτιδήποτε, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Δυστυχώς, ο υπογράφων και οι συνεργάτες στο έγκλημα, δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ, αν και δεν θα μας χάλαγε καθόλου. Όχι μόνο δεν έχουμε πάρει λεφτά, αλλά ούτε ένα δωράκι, ένα ταξιδάκι στο μαγευτικό Βόλο, ούτε καν μια προσφορά για δωρεάν εμφύτευση μαλλιών. Γενικά, τίποτα, αν και άκουσα πως η Monsanto έδινε 10$ ανά ποστ, ενώ η Bayer μόνο 5$ και τώρα αρκετός κόσμος είναι τσαντισμένος…

6. Η ιατρική σκοτώνει ασθενείς

Οι υποστηρικτές της εναλλακτικής ιατρικής αρέσκονται να ψάχνουν για τους “νεκρούς της ιατρικής” και να μας δίνουν στατιστικά για τους θανάτους που έχουν προκληθεί είτε από φάρμακο, είτε από ιατρικό λάθος. Συνήθως τα νούμερα που δίνουν είναι λάθος, αλλά ακόμα και όταν είναι σωστά δεν υπολογίζουν το πόσο καλό έχει κάνει η ιατρική. Αν δεις μόνο τα λάθη τότε χάνεις τη συνολική εικόνα και έτσι δεν βλέπεις πόσους ανθρώπους έχει βοηθήσει η ιατρική είτε να ζήσουν περισσότερο, είτε καλύτερα.

7. Εσείς οι σκεπτικιστές (χρησιμοποιείται ως βρισιά) είστε προκατειλημμένοι εναντίον της εναλλακτικής ιατρικής

Εεεεμμ…ναι, είμαστε προκατειλημμένοι με οποιοδήποτε ισχυρισμό δεν συνοδεύεται από σοβαρές έρευνες, που έχουν γίνει από επιστήμονες, με επιστημονικά κριτήρια και έχουν ελεγχθεί από άλλους επιστήμονες σχετικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων τους. Το γεγονός πως η κα Μαρίκα στο χωριό χρησιμοποιεί βουβαλοβότανο να γιατρέψει τη ποδάγρα του άντρα της σε καμία περίπτωση δε μας γεμίζει με σιγουριά για την αποτελεσματικότητα της θεραπίας. Αν αυτό το λέτε προκατάληψη, ε, τότε ναι, είμαστε προκατειλημμένοι.

8. Οι γιατροί ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα.

Οι περισσότεροι γιατροί, όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν με την ιατρική, το κάνουν γιατί θέλουν να προσφέρουν. Για να γίνουν γιατροί και να βγάλουν “χρήμα” τους παίρνει πάρα πολλά χρόνια κόπου και διαβάσματος, καθώς και πρακτικής στα πιο απίθανα μέρη και με τους πιο απίθανους μισθούς. Κάποιοι, όχι όλοι, καταφέρνουν και βγάζουν πολλά λεφτά. Αλλά είναι παράλογο να ισχυριστεί κάποιος πως ένας γιατρός που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια και χιλιάδες ώρες στα θρανία, το κάνει προκειμένου να έχει τη μικρή πιθανότητα να γίνει πλούσιος. Aν θες να γίνεις πλούσιος, ο πιο εύκολος δρόμος δεν είναι να σπουδάσεις ιατρική, αλλά να πουλάς ματζούνια στο internet.

9. Το μυαλό σας είναι κλειστό

Δείξτε μας μια θεραπεία της εναλλακτικής ιατρικής που να συνοδεύεται από σοβαρές έρευνες και το μυαλό μας θα ανοίξει διάπλατα. αν η ομοιοπαθητική είχε τα ίδια αποτελέσματα με τη πενικιλίνη τότε όλοι θα την χρησιμοποιούσαν. Περιμένουμε λοιπόν με αγωνία να το νέο εναλλακτικό φάρμακο, και αν λειτουργεί, όλοι θα το θέλουμε.

10. Το χρησιμοποιούν χιλιάδες άτομα. Δεν μπορεί όλοι να κάνουν λάθος!

Κι όμως, μπορεί. Για εκατοντάδες χρόνια ο κόσμος, ιατρικός και μη, πίστευε πως η αφαίμαξη θεράπευε πολλές ασθένειες. Σήμερα ξέρουμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ποτέ μην υποτιμάτε την ικανότητα των ανθρώπων να πιστέψουν αυτό που ταιριάζει με τη κοσμοθεωρία τους.

11. Είναι φυσικό, άρα είναι καλό.

Τι πιο φυσικό από ένα μετεωρίτη που πέφτει στη γη; Τι πιο φυσικό από το δηλητήριο της box jellyfish, τι ποιο φυσικό από τη τσουκνίδα, τη ταραντούλα ή το νερό. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσικά, αλλά όλα αυτά μπορούν, στη κατάλληλη δόση, να μας κάνουν κακό, ή και να μας σκοτώσουν. Ακόμα και η υπερκατανάλωση νερού σκοτώνει. Τι πιο φυσικό από το νεράκι;

12. Υπάρχουν χ έρευνες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα

Η πλειοψηφία αυτών των ερευνών είναι είτε σε δισκία (petri dish) ή σε ζώα. Όλες αυτές μπορεί να μας δίνουν υποσχόμενα αποτελέσματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά τους στον άνθρωπο. Δεν θα αναφερθώ βέβαια σε περιπτώσεις όπου οι έρευνες ήταν για γέλια και δεν ακολούθησαν πιστά τους επιστημονικούς κανόνες.

13. Και με τον Γαλιλαίο γελούσαν.

Αν είχαμε ένα σεντ κάθε φορά που το ακούγαμε αυτό σήμερα θα είχαμε 2-3 ευρώ παραπάνω (ευτυχώς μας πληρώνουν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες). Στη πραγματικότητα όντως γέλασαν με τον Γαλιλαίο, με τον Αϊνστάιν, με τους αδερφούς Ράιτ. Γέλασαν όμως και με τον Μπόζο τον Κλόουν.

Για να το κλείσουμε το θέμα, η επιστήμη δουλεύει. Μπορείτε να την αρνείστε και να ελπίζετε στα ματζούνια και τις θετικές ενέργειες, αν αυτό θέλετε, κανείς δεν σας εμπδίζει. Στη τελική όμως, ξέρετε πως λένε την εναλλακτική ιατρική που έχει αποδειχθεί πως έχει αποτέλεσμα; Ιατρική.

science-vs-pseudo

Αρθρογράφος - Ερευνητής