Ποιοι είμαστε
Αρχική Το χρυσό πιάτο με τον Ηρακλή που δεν έφερε ο Κολόμβος από την ΑμερικήHOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το χρυσό πιάτο με τον Ηρακλή που δεν έφερε ο Κολόμβος από την Αμερική

24 Σεπ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Πάει καιρός που πρωτοπαίχτηκε το συγκεκριμένο hoax (περίπου 5-6 μήνες) και τελικά μετά από απίστευτο ψάξιμο καταφέραμε να βρούμε την αλήθεια.

golden-plate2

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε για την είδηση ότι ο Κολόμβος έφερε από την Αμερική ένα χρυσό πιάτο στο οποίο εικονίζονταν ο Ηρακλής, ο Όμηρος κι ο Ποσειδώνας κάτι που μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει την Αμερική, πολύ πριν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στον E-RODIOS , στην Ελλάνια Πύλη και στο dionios.

 


Αρχικά η συγκεκριμένη κακοκομμένη εικόνα του πιάτου πάρθηκε από μία συνωμοσιολογική εκπομπή με όνομα Αέναον του καναλιού Εγνατία. Σ’ ένα επεισόδιο αυτής της εκπομπής λοιπόν η “επιστήμων”  Χριστίνα Χρηστίδου – Πριάμου, αναφέρει πως το συγκεκριμένο “πιάτο” το έφερε ο Κολόμβος από την Αμερική και δείχνει τα ταξίδια των Αρχαίων Ελλήνων στην Αμερική και τις σχέσεις τους με τους Ιθαγενείς. Επίσης βλέπει κάπου και τον Οδυσσέα που τον στεφανώνουν αλλά και την αλήθεια αυτής της υπερατλαντικής γνώσης που κάποιος δεν την αφήνει να βγει προς τα έξω… Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ στο 34:54.

Ποιά είναι όμως η αλήθεια; Το πρώτο στοιχείο που βρήκαμε είναι πως η φωτογραφία πάρθηκε από το βιβλίο της ίδιας της κυρίας Πριάμου με τίτλο Έλληνες η αληθινή προϊστορία : Λάπιθες,Περραιβοί .

108115838

Τι κι αν ψάξαμε να βρούμε κάτι παραπάνω τι κι αν βάλαμε τις μηχανές του Google search στο τέρμα, δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα. Η λύση μετά από ένα σημείο ήταν σχεδόν μονόδρομος , δηλαδή ο μονόδρομος να αγοράσουμε το βιβλίο, μήπως και βρούμε την αρχική πηγή της φωτογραφίας.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτούς τους 5 μήνες που ψάχναμε για το τι είναι, το πότε φτιάχτηκε και το ποιος το έφτιαξε, πέσαμε πάνω σε Ασπίδες Παρελάσεων του 16ου αιώνα που έμοιαζαν σε μεγάλο βαθμό τεχνοτροπικά με το “πιάτο” μας. Αναζητώντας και πάλι ακόμα πιο επιλεκτικά πέσαμε τελικά στο πραγματικό έργο , που ονομάζεται «Η Αποθέωση του Καρόλου Ε’». power_apotheosis

Στο National Gallery of Art διαβάζουμε ότι ” Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Ζωγράφο Giulio Romano , όπου αναπαριστά, μέσω συμβολισμών, όλους τους Θριάμβους του Κάρολου του Ε’ (αυτουνού που κατέκτησε την Λατινική Αμερική). Ο Κάρολος λοιπόν στέκεται πάνω στο πλοίο (και όχι ο Οδυσσέας) με το λάβαρό του και τον δικέφαλο αετό (σύμβολο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τότε είχαν ενωθεί με την Ισπανική Αυτοκρατορία). Η Φήμη (δεξιά όπως το βλέπουμε) κρατά μια ασπίδα η οποία αναγράφει το μότο του Αυτοκράτορα «Plus Ultra» που σημαίνει «Ακόμα Παραπέρα», ενώ από πάνω του μία Φτερωτή Νίκη τον στεφανώνει με ένα στεφάνι από δάφνη. Ο Ποσειδώνας και ο Ηρακλης με τις στήλες του, συμβολίζουν τις κατακτημένες περιοχές πέρα από τα στενά του Γιβραλτάρ και στο κάτω μέρος ο Θεός – Ποταμός Quadalquivir βρίσκεται ξαπλωμένος δίπλα σε μία αιχμάλωτη γυναίκα που προσωποποιεί την Αφρική. Εκεί η κοντινή στήλη φέρει ένα Οθωμανικό τουρμπάνι συμβολίζοντας τις νίκες του Καρόλου επί των Τούρκων. Το συγκεκριμένο έργο όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι ανάγλυφη ασπίδα παρελάσεων (δηλαδή διακοσμητικού χαρακτήρα)  από ασήμι και χρυσό, δημιουργήθηκε στα τέλη του πρώτου με αρχές δευτέρου τετάρτου του 16ου αιώνα και βρίσκεται στο μουσείο Real Armería στη Μαδρίτη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ισπανίας και από το Patrimonio Nacional .

Η εικόνα με λίγα λόγια που μας παρουσίασε η “συγγραφέας”, αποτελεί μία φθηνή ρέπλικα ενός πραγματικά αξιόλογου έργου. Ενός έργου που ούτε έφερε ο Κολόμβος από την Αμερική και ούτε καν δημιουργήθηκε όσο ήταν εν ζωή. Βέβαια πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί ασχοληθήκαμε τόσο καιρό με ένα τόσο “γελοίο” θέμα. Η αλήθεια είναι πως αντλήσαμε την “είδηση” αυτή από  σχόλιο ενός αναγνώστη σε άρθρο μας που εξηγούσαμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ανακαλύψει την Αμερική, με σκοπό να μας δώσει αρχαιολογικές αποδείξεις.

Έτσι λοιπόν αυτό το άρθρο αποτελεί μία ακόμα διάψευση των υπερατλαντικών ταξιδιών που δήθεν έκαναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι αλλά και των ατόμων που ακόμα πιστεύουν σε αυτές τις ιστορίες.

Αρθρογράφος - Ερευνητής