Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ελβετία Αναγνωρίζει & Νομιμοποιεί 5 Εναλλακτικές Θεραπείες;HOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Ελβετία Αναγνωρίζει & Νομιμοποιεί 5 Εναλλακτικές Θεραπείες;

8 Οκτ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί η είδηση πως η Ελβετία θα αναγνωρίσει 5 εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, την Ομοιοπαθητική, την Ολιστική Ιατρική, την Ιατρική των Βοτάνων, τον Βελονισμό και τη Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

 

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα συντάρασσε τα θεμέλια της συμβατικής ιατρικής και θα πέταγε στο κάλαθο των αχρήστων, χιλιάδες δημοσιευμένες έρευνες που έχουν επανειλημμένα αποδομήσει τη λεγόμενη εναλλακτική ιατρική.

Η είδηση κυκλοφόρησε στην Ελλάδα μέσα από τα γνωστά ”αφυπνισμένα” σάιτ, όπως το katohika.grκαι  pharmajoy.gr.

 Τι ισχύει

Η πηγή των ελληνικών αναρτήσεων, είναι άρθρο του swissinfo.ch.

http://www.swissinfo.ch/eng/complementary-therapies_swiss-to-recognise-homeopathy-as-legitimate-medicine/42053830

Σε μία παράγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά:” Ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (2009), αυτές οι θεραπείες καλύπτονται από τη βασική ασφάλιση, ως μέρος της 6χρονης δοκιμαστικής περιόδου από 2012 έως 2017. Ωστόσο, θα πρέπει όλες (οι θεραπείες), να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα, οικονομική αποδοτικότητα και καταλληλότητα τους μέχρι το 2017”.

 Το 2011, η κυβέρνηση της Ελβετίας, δημοσίευσε μια έρευνα που υποστήριζε πως η ομοιοπαθητική έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.

http://www.homeovet.cl/Libros/Homeopathy%20in%20Healthcare%20Effectiveness,%20Appropriateness,%20Safety,%20Costs.pdf

Η έρευνα έγινε σημαία στα χέρια όχι μόνο των ομοιοπαθητικών, αλλά και όλων των εναλλακτικών θεραπευτών. Υπήρξε όμως σφοδρότατη κριτική τόσο για τη μεθοδολογία, όσο και για τους (δόλιους) σκοπούς της. Οι συντάκτες της έρευνας είναι ο καθηγητής Peter Matthiessen, θεωρητικός με εξειδίκευση στις εναλλακτικές θεραπείες και η Gudrun Bornhöft.   Αυτοί οι 2 ήταν επικεφαλείς μιας ομάδας 13 ερευνητών, 6 εκ των οποίων ασκούν την ομοιοπαθητική. Επομένως, τίθεται θέμα προκατάληψης.

http://www.swissinfo.ch/eng/alternative-therapies-are-put-to-the-test/29242484

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5448/rr/666700

https://www.sciencebasedmedicine.org/the-swiss-report-on-homeopathy/

http://www.quackometer.net/blog/2012/05/the-swizz-report-on-homeopathy.html

Η έρευνα ισχυρίζεται ευθέως, πως η αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ΔΕΝ μπορεί να μετρηθεί επιστημονικά. Επιπλέον, λόγω εκτεταμένης διύλισης της φαρμακευτικής ουσία σε διάλυμα νερού ή αλκοόλ, στο τέλος δεν απομένει ούτε ένα μόριο της ενεργής ουσίας. Συμφωνα με την έρευνα, για αν εξηγηθεί η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, χρειάζεται μια ”ομοιοπαθητική εξήγηση” (!).

Τι ισχύει σήμερα στην Ελβετία

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, οι 5 προαναφερόμενες, εναλλακτικές θεραπείες, προσφέρονται δοκιμαστικά έως το 2017. Το περασμένο Μάρτιο, οι Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Υγείας της Ελβετίας, εξέδωσαν ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ” Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι εναλλακτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ομοιοπαθητικής, πληρούν τα κριτήρια αποτελεσματικότητας, καταλληλότητας και κόστους”.

https://www.admin.ch/gov/de/start/dokumentation/medienmitteilungen.msg-id-61140.html

http://edzardernst.com/2016/09/more-on-the-situation-of-homeopathy-in-switzerland/

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική, αποτελούν ψευδοεπιστήμη για τη κλασική ιατρική, διότι τα αποτελέσματά τους, ΔΕΝ αποδεικνύονται επιστημονικά.

Το Μάρτιο του 2015, το National Health and Medical Research Council (NHMRC), δηλαδή το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Αυστραλία, εξέδωσε μια αναλυτική μελέτη που απεδείκνυε πως η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει. Θα πει κάποιος, ”ΟΚ, άλλη μια μελέτη που καταρρίπτει την ομοιοπαθητική”. Στη πραγματικότητα όμως, οι Αυστραλοί συγκέντρωσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1.800 παλαιότερες (δημοσιευμένες) μελέτες, εκ των οποίων, χρησιμοποιήθηκαν οι 225 πιο εμπεριστατωμένες, για να δείξουν με απόλυτη σαφήνεια, πως η ομοιοπαθητική, ΔΕΝ δουλεύει!

http://www.smithsonianmag.com/smart-news/1800-studies-later-scientists-conclude-homeopathy-doesnt-work-180954534/?no-ist

https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/cam02a_information_paper.pdf

Πρέπει να αναφερθεί επίσης πως όταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσέφερε μεταπτυχιακό στην ομοιοπαθητική, έγινε διεθνώς περίγελος.

terranovaincognita.gr/single-post/2016/09/22/Παγκόσμια-πρωτοτυπία-Κάνοντας-μεταπτυχιακό-σε-ψευδοεπιστήμες-στην-Ελλάδα-του-21ου-αιώνα

Από τα ανωτέρω, προκύπτει πως η Ελβετία ΔΕΝ αναγνώρισε καμία εναλλακτική μέθοδο. Η 6ετής δοκιμαστική περίοδός τους λήγει το 2017, αλλά ακόμη και τότε, είναι εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει κάτι.

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy