Ποιοι είμαστε
Αρχική Είναι το Δόγμα Οζάλ κάτι υπαρκτό;HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Είναι το Δόγμα Οζάλ κάτι υπαρκτό;

11 Οκτ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Τις τελευταίες μέρες παίζεται στο διαδίκτυο, από γνωστές εφημερίδες, το περίφημο “Δόγμα Οζάλ” , όπου όπως θα δείτε παρακάτω, αποτελεί το “διαβόητο Σατανικό σχέδιο της Τουρκίας για την άλωση της Ελλάδας”.

Το Δόγμα Οζάλ το συναντάμε σε 2 εκδοχές. Η μία είναι η πιο μετριοπαθής εκδοχή όπου παίζεται από το 2011 και αναφέρει ως λόγια του πρώην Προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, τα εξής «Δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αφού οι πληθυσμιακές εξελίξεις των δύο λαών θα επιλύσουν το Κυπριακό και το Αιγαίο». Η αναπαραγωγή της συγκεκριμένης φράσης έχει γίνει από το Taxydromos.gr , Zougla.gr και από την Εφημερίδα Εστία .%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84-%ce%bf%ce%b6%ce%b1%ce%bb

Αρχικά, το ψάξαμε στα ελληνικά και βρήκαμε το συγκεκριμένο “απόφθεγμα” λίγο αλλαγμένο και προφανώς αρκετά πιο εριστικό. Έκπληξη μας προκάλεσε πως τόσο η αγγλική Wikipedia όσο και πολλές γνωστές εφημερίδες όπως Το Θέμα και η Capital.gr παραθέτουν ως αληθινά τα υποτιθέμενα εριστικά λόγια του Οζάλ «Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από την εδώ μεριά και να τελειώνουμε μ’ αυτούς».

Όσο και να ψάξαμε ακόμα και σε Αγγλόφωνα sites, όλες οι πηγές (πραγματικά όλες, ακόμα και το βιβλίο The European Migrant Crisis του Riley M.Townsend  ) κατέληγαν σε άρθρο του Κυρίου Θεόδωρου Κατσανέβα στην εφημερίδα Παρόν της Κυριακής και ποτέ δεν μας παρείχαν μία πρωτογενή πηγή. Το άρθρο γράφτηκε το 2009 και είχε ως τίτλο «ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!» . Πραγματικά ψάξαμε να βρούμε την οποιαδήποτε αναφορά στη συγκεκριμένη φράση πριν το 2009, αλλά μάταια! Δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα.

Δύο ενδεχόμενα λοιπόν υπάρχουν (έχουμε μάθει το μάθημά μας)

1ον Το συγκεκριμένο γνωμικό να μην ειπώθηκε ποτέ από τον Τουργκούτ Οζάλ, κάτι ιδιαίτερα πιθανό, καθώς ο Τουργκούτ Οζάλ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήδη από το 1988 και τη γνωστή συνάντησή τους στο Νταβός προσπαθούσαν με ιδιαίτερη μετριοπάθεια να εξομαλύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών (σχετικό ρεπορτάζ του 1988). Είναι αρκετά περίεργο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος να εκφράζει τέτοιες εριστικές απόψεις

2ον Ένα από τα 2 αυτά “γνωμικά” (πιθανότατα το πιο μετριοπαθές που είναι και το πιο πρόσφατο) να μην ειπώθηκε ποτέ και απλά με τον καιρό να “μεταλλάχτηκε” (ναι η αλλαγή στο νόημα είναι τεράστια) για δημοσιογραφικούς σκοπούς.

Παρόλα αυτά θα πούμε ότι η συγκεκριμένη φράση χαρακτηρίζεται Ανεπιβεβαίωτη (για να μην πούμε ότι είναι εντελώς ανυπόστατη), καθώς πουθενά, τουλάχιστον στα όσα άρθρα καταφέραμε να βρούμε, δεν μας παρουσιάζεται η πρωτότυπη πηγή.

Αρθρογράφος - Ερευνητής