Ποιοι είμαστε
Αρχική Είπε ο Αριστοτέλης “…δημιουργώντας να δημιουργείσαι…” ;ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Είπε ο Αριστοτέλης “…δημιουργώντας να δημιουργείσαι…” ;

12 Οκτ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

13895202_180428482371350_5006167723891947947_n

Δεν έχει πολύ καιρό που έπεσε στην αντίληψή μας το παραπάνω ρητό – γλωσσοδέτης που αποδίδεται στον Αριστοτέλη . Ισχύει;

ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ

Στα περισσότερα “αποφθεγματάδικα” το βρίσκουμε κάπως έτσι:

«Να δημιουργείς, και δημιουργώντας να δημιουργείσαι και μην είσαι τίποτε άλλο από την δημιουργία σου»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το ρητό αποτέλεσε σύνθημα καμπάνιας σε γνωστό ΙΕΚ  αλλά και γνωστής ασφαλιστικής.

Κάποια “quotes” (ρητά, ανάλεκτα) φαίνονται συνήθως από μακρυά ότι είναι “μαιμού” μόνο και μόνο από τη σύγχρονη γλώσσα και τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν πχ ηθικοπλαστικές παροτρύνσεις, χριστιανο-βουδιστικές προσεγγίσεις, ανατολικογκουρού νοήματα και κοελικά τσιτσάτα.

Ο κίνδυνος που ελοχεύει (εκτός του να μην το έχουμε εντοπίσει) είναι μήπως αποτελεί μια πολύ ελεύθερη μετάφραση ή παράφραση κάποιου αποσπάσματος .

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae031

Η γνώμη της Αθηνάς από το ιστολόγιο grethexis, για το συγκεκριμένο ήταν η εξής:

Δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο πράγμα, και αν το βρει κανείς θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση, κυρίως επειδή ο Αριστοτέλης παραθέτει στοιχεία και διατυπώνει συμπεράσματα, δεν παροτρύνει. Σκέφτηκα πως μπορεί να είναι παράφραση από τα “Μεταφυσικά” ( Ζ, Η, Θ) που αναλύει την διαδικασία δημιουργίας ενός έργου από την ακατέργαστη ύλη (εντελέχεια), αλλά δεν βρήκα κάτι που να μοιάζει.

Κάπως μου θύμισε το 1097b20 απ’τα Ηθικά Νικομάχεια και ίσως κάποιος να βασίστηκε σε αυτό και του άλλαξε τα φώτα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, δεν φαίνεται να ταιριάζει πουθενά.

Παρεμπιπτόντως το βρίσκουμε ως δήθεν ρήση του Γκάντι σε μια δημοσίευση ενός ιστότοπου μαζί με άλλα ανυπόστατα, αλλά το παραθέτουμε γιατί είναι ανάρτηση από το 2010, που αποτελεί και την παλαιότερη χρονολογικά που βρήκαμε

Ένα απόσταγμα ζωής από το Γκάντι

7 “…ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΟΥ…”

Τέλος, μοιάζει επίσης με αναδιατύπωση αυτού εδώ:

A man is the sum of his actions, of what he has done, of what he can do, Nothing else.
(τώρα ποιος το πε κι αυτό είναι θέμα κάποιας μελλοντικής ανάρτησης…  ο Mahatma Gandhi ή ο  John Galsworthy ή ο Andre Malraux ή ο Jean-Paul Sartre)

Φυσικά, όπως σας λέμε πάντα, αν κάποιος φίλος γνωρίζει κάτι περισσότερο, ή ακόμη κι αν υποψιάζεται κάτι που μπορεί να βοηθήσει, ας μας ενημερώσει.