Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν μας μόλυναν εσκεμμένα με ιό που προκαλεί καρκίνοHOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όχι, δεν μας μόλυναν εσκεμμένα με ιό που προκαλεί καρκίνο

14 Οκτ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Πολλές ψευδείς δημοσιεύσεις υποστηρίζουν πως “μας μολύνουν οι φαρμακευτικές με ασθένειες μέσω εμβολίων”.

ΨΕΥΔΕΣ

Ένα δημοσίευμα που κυκλοφορεί πολλά χρόνια και αναπαράγεται τακτικά, μας ενημερώνει πως 2.000.000 Ελληνες, έχουν μολυνθεί μέσω εμβολίων, με ιό που προκαλεί καρκίνο.

Το είδαμε στο katohika.gr, olastofora.gr, athensmagazine.gr κτλ.

 Τι ισχύει

Το άρθρο μας πληροφορεί μέσα σε περίπου 100 λέξεις, πως 2.000.000 ‘Έλληνες μολύνθηκαν από τον ιό SV40, που προκαλεί καρκίνο, μέσω του εμβολίου της πολιομυελίτιδας.

Η πολιομυελίτιδα, συχνά ονομάζεται και παιδική παράλυση, είναι οξεία ιογενής μολυσματική  ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του στόματος και των κοπράνων. Ο όρος προέρχεται από τα ελληνικά πολιός, που σημαίνει “γκρίζος”, καιμυελός, αναφερόμενος στο “νωτιαίο μυελό”, και την κατάληξη -ίτις, η οποία υποδηλώνει φλεγμονή.

Η χώρα μας ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, σαν αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού και της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της πολιομυελίτιδας.

Ο αριθμός κρουσμάτων πολιομυελίτιδας μειώθηκε >99% κατά τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή από 350.000 το 1988 σε 416 κρούσματα το 2013 και 74 το 2015.

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs114/en/

Το 2014, μόνο 3  χώρες παραμένουν ενδημικές για πολιομυελίτιδα : Πακιστάν, Αφγανιστάν και Νιγηρία. Από τα 3 στελέχη του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας (τύπου 1, τύπου 2 και τύπου 3), ο άγριος πολιοϊός τύπου 2 έχει εκριζωθεί από το 1999 ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα άγριου πολιοϊού τύπου 3 από τον Νοέμβριο 2012.

Στο τέλος του 2013, το 60% των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας ήταν το αποτέλεσμα μίας διεθνούς εξάπλωσης του άγριου πολιοϊού, και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ενήλικες ταξιδιώτες συνέβαλαν σε αυτή την εξάπλωση.

Πάντως, σε οποιοδήποτε σημείο υπήρξε δυσχέρεια στη παροχή εμβολίων, η πολιομυελίτιδα επέστρεφε δυναμικά. Κλασική περίπτωση αποτελεί το Πακιστάν, όπου ο εντοπισμός του Μπιν Λάντεν από τους Αμερικανούς, έβαλε σε μπελάδες τη τοπική ιατρική κοινότητα.

keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/νοσήματαπουπρολαμβάνονταιμεεμβολιασμό/πολιομυελίτιδα.aspx

Στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων. Η συρροή αυτή συνέβη στο πλαίσιο επιδημίας πολιομυελίτιδας σε γειτονικές χώρες (Αλβανία και Γιουγκοσλαβία).

Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας οφειλόμενο σε άγριο ιό στη χώρα μας. Η εξάλειψη αυτή οφείλεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. Ωστόσο στη χώρα μας υπολείπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως αθίγγανοι, νομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες. Στη χώρα μας από το 1998 μέχρι το 2002 έχουν εμφανισθεί 4 συνολικά κρούσματα που σχετίζονταν με ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας (εκ των οποίων ένα κρούσμα από ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας σε ενήλικα γυναίκα που το παιδί της είχε εμβολιαστεί με εμβόλιο Sabin πριν τη νόσησή της).

keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/νοσήματαπουπρολαμβάνονταιμεεμβολιασμό/πολιομυελίτιδα.aspx#21

Υπάρχουν δυο ειδών εμβόλια, το SABIN το οποίο περιέχει ζωντανούς εξασθενημένους ιούς και το IPV που περιέχει νεκρούς ιούς πολιομυελίτιδας. Στην Ελλάδα και την Κύπρο γίνεται συνήθως το IPV. Το OPV δίνεται σε χώρες στις οποίες εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την πολιομυελίτιδα.

Το CDC, ουδεποτε έκρυψε την αλήθεια
Τα άρθρα αναφέρουν πως το CDC κατέβασε τη σελίδα στην οποία παραδέχεται τη μόλυνση των εμβολίων με SV40. Αυτή η φανταστική ιστορία, προέρχεται από το Νο.1 ”εναλλακτικό” σάιτ του πλανήτη που δεν είναι άλλο από το Natural News, σε σχετικό άρθρο του 2011.
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως μπορούμε να δούμε στη παρακάτω ανακοίνωση του CDC, από το 1997.

Τι σχέση έχει ο ιός SV40 με το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας;

Το 1960, διαπιστώθηκε πως τα νεφρικά κύτταρα του πιθήκου μακάκου που χρησιμοποιούνταν για τη διαδικασία παρασκευής του εμβολίου, ήταν μολυσμένα με τον ιό SV40. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες και το 1961, διαπιστώθηκε πως ο ιός προκαλούσε καρκινογενέσεις σε ποντίκια.

http://ebm.sagepub.com/content/107/1/191

Μετέπειτα έρευνες ανακάλυψαν τον ιό σε όγκους διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του εγκεφάλου και των οστών. Ουδέποτε όμως κατάφεραν να συσχετίσουν τον ιό με τη πρόκληση ογκογένεσης.

http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(03)00087-1/abstract

Αμέσως δόθηκε εντολή στις κατασκευάστριες εταιρίες, όπως εξαλείψουν το πρόβλημα με τις τυχόν επιμολύνσεις στις νέες παρτίδες εμβολίων κάτι που έγινε άμεσα.Έως το 1963, το ζήτημα είχε επιλυθεί οριστικά.

https://www.sciencebasedmedicine.org/another-antivaccine-zombie-meme-sv40-and-cancer-and-polio-oh-my/

Εντέλει, ο ιός υπήρξε στο ενέσιμο και πόσιμο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το 1955 έως το 1963. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα, περίπου 98 εκατομμύρια Αμερικανοί, έλαβαν μία ή περισσότερες δόσεις από τις συγκεκριμένες παρτίδες εμβολίων. Στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΣΔ και της Κίνας, τα μολυσμένα από SV40 εμβόλια, ενδέχεται να διατείθονταν μέχρι τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με δημοσιεύματα όπως τα ανωτέρω, 2.000.000 Έλληνες έλαβαν το μολυσμένο εμβόλιο. Πουθενά όμως δε γίνεται αναφορά στη πηγή αυτής της πληροφορίας.

https://web.archive.org/web/20130522091608/http://www.cdc.gov/vaccinesafety/updates/archive/polio_and_cancer_factsheet.htm

https://web.archive.org/web/20040720074452/http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99996116

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ιατρική κοινότητα τέθηκε σε συναγερμό, πολύ πριν τα συνωμοσιολογικά δημοσιεύματα ”ανακαλύψουν” τη ”πλεκτάνη”.

Υπάρχει τουλάχιστον μια μελέτη (1999) που υποστηρίζει πιθανή σχέση των συγκεκριμένων εμβολίων με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων. Καταλήγει ωστόσο, πως απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Το National Cancer Institute, διεξήγαγε το 1998 μια τεράστια έρευνα, μελετώντας δεδομένα από το 1947 έως το 1993 και διαπίστωσε πως όσοι έλαβαν το επίμαχο εμβόλιο, δεν εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/187182

Ομοίως, μια άλλη μεγάλη έρευνα στη Σουηδία που εξέτασε στοιχεία από 700.000 άτομα, δεν ανακάλυψε συσχετισμό του εμβολίου με αυξημένα ποσοστά καρκίνων.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9776244

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, κάποιοι πήγαν το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας τον SV40 με μια ανυπόστατη συνωμοσιολογία περί τεχνητής κατασκευής του AIDS.

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/07/26/robert-gallo-aids/

Η αρχική πηγή του άρθρου σχετικά με τα εκατομμύρια των μολυσμένων Αμερικανών, ήταν ένας Αμερικανός ”φυσίατρος” ονόματι Dave Mihalovic, που δήλωνε μεταξύ άλλων, ερευνητής των εμβολίων. Εννοείται πως ποτέ και πουθενά δεν έχει δημοσιεύσει κάποια σχετική έρευνα, αν εξαιρέσουμε φυσικά κάποια ”αφυπνισμένα” ιστολόγια. (Edit: Η ”ειδικότητα” του φυσίατρου έχει γίνει δημοφιλής και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια).

http://americanloons.blogspot.gr/2014/03/945-david-mihalovic.html

http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/quashing-hollow-polio-vaccine-cancer-myth/

Συμπεράσματα

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, βρέθηκαν ίχνη του ιού SV40 στα εμβόλια της πολιομυελίτιδας. Μέχρι τη πλήρη επίλυση του ζητήματος το 1963, εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν τα συγκεκριμένα εμβόλια. Η ιατρική κοινότητα θορυβημένη από τα ευρήματα, διεξήγαγε εκτεταμένες και πολύχρονες έρευνες για να διαπιστώσει εάν ο ιός προκαλεί καρκινογενέσεις σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα ήταν σαφώς αρνητικά. Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν το περιστατικό για να προωθήσουν την αντιεμβολιαστική τους φρενίτιδα.

Ο αριθμός κρουσμάτων πολιομυελίτιδας μειώθηκε >99% κατά τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή από 350.000 το 1988 σε 416 κρούσματα το 2013 και 74 το 2015.

Για το τέλος, σας παραθέτουμε 2 γραφήματα που απεικονίζουν την επιδημιολογία (1937-2011) και τους θανάτους (1950-2011) από πολιομυελίτιδα στις ΗΠΑ. Το 1955 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη χώρα. Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία…

Fact-check for the sake of Democracy