pertussis

Βρέφος 50 ημερών πεθαίνει στην Ελλάδα του 2016 από κοκκύτη

In Critical Thinking, Facebook, Διατροφή - υγεία, Εναλλακτικές θεραπείες, Επιστήμη, Θέματα για προβληματισμό by Θάνος Επαχτίτης17 Comments

Μετά τους θανάτους των τριών βρεφών στη Ρουμανία από ιλαρά, έχουμε ένα θάνατο βρέφους 50 ημερών από κοκκύτη.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Αντώνη Δαρζέντα, ένα βρέφος που νοσηλευόταν στο Παιδιατρικό Κέντρο στην Αθήνα, πέθανε από κοκκύτη. Σχετική ανάρτηση ανέβασε και ο κλινικός φαρμακοποιός Διαμαντής Κλημεντίδης, στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Το πρώτο εμβόλιο κατά του κοκκύτη, χορηγείται σε ηλικία 2 μηνών και προφανώς, το βρέφος δε πρόλαβε να εμβολιαστεί για να αποκτήσει τη κατάλληλη ανοσία. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα, έχει σίγουρα επηρεάσει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, τη συνολική δηλαδή ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού. Γνωρίζουμε πως περίπου το 25% των Ελλήνων, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια, χωρίς κάποιο προφανή λόγο, πέραν ίσως των ανυπόστατων φημών που κυκλοφορούν συγκεκριμένοι αντιεμβολιαστικοί κύκλοι.

Η ουσία του τραγικού θανάτου του βρέφους, συμπυκνώνεται στο γεγονός πως αφενός δε πρόλαβε να εμβολιαστεί λόγω νεαρής ηλικίας (κάτι που αποδεικνύει την επικινδυνότητα του κοκκύτη) και αφετέρου, πως πιθανότητα λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, είχαμε την επανεμφάνιση της νόσου που βρήκε »γόνιμο» έδαφος σε ένα απροστάτευτο παιδί και εκδηλώθηκε με ολέθριες συνέπειες. Εδώ πρέπει να τονιστεί με σαφήνεια ή σημασία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης, που λόγω του αντιεμβολιαστικού παροξυσμού, έχει πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Και όμως, ενώ ο συναγερμός για το κίνδυνο του αντιεμβολιασμού είχε ηχήσει εδώ και χρόνια, οι ντόπιοι υποστηρικτές του, συνεχίζουν ασταμάτητα τη ρητορική τους. Φέτος στη Ρουμανία, εκδηλώθηκε επιδημία ιλαράς, με 675 κρούσματα και 3 νεκρά παιδιά.

Οι επιπτώσεις του αντιεμβολιασμού – Ένα σοβαρό θέμα για προβληματισμό

Η χαλκευμένη μελέτη του Wakefield για το εμβόλιο MMR που αποτέλεσε το έναυσμα της φρενίτιδας το 1998, οδήγησε σε μειωμένη χρήση του εμβολίου και έτσι οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν δραματικά: το 2007 παρουσιάστηκαν 971 περιπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία (η μεγαλύτερη άνοδος που παρουσιάστηκε ποτέ σε περιστατικά ιλαράς, δεδομένου ότι άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1995), ενώ το 2005 το ξέσπασμα ιλαράς στην Ιντιάνα (πολιτεία των ΗΠΑ) αποδόθηκε σε παιδιά των οποίων οι γονείς αρνήθηκαν τον εμβολιασμό. Από τα 1.416 κρούσματα ιλαράς που αναφέρθηκαν από το 2000 στις ΗΠΑ, σχεδόν το 60 τοις εκατό των ατόμων που μολύνθηκαν δεν είχαν κάνει ποτέ το εμβόλιο ιλαράς. Ακόμα χειρότερα, το 70 τοις εκατό από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν, το έκαναν χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος.

Οι αριθμοί για τον κοκκύτη ήταν εξίσου ολέθριοι, τα μη εμβολιασμένα άτομα που φτάνουν το 24-45 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται από πέντε μεγάλες επιδημίες μεταξύ 2010 και 2014. Στα 8 από τα 12 κρούσματα κοκκύτη από όπου συλλέχθηκαν τα δεδομένα, το 59-93% των ασθενών δεν είχαν εμβολιαστεί από επιλογή.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε όλα αυτά τα δεδομένα είναι ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν είναι τα μόνα που αρρωσταίνουν. Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη ρητορική του αντιεμβολιασμού, τότε γνωρίζετε ήδη ότι οι αντιεμβολιαστές τι λένε γι ‘αυτό: αν τα εμβόλια είναι τόσο αποτελεσματικά, γιατί αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αρρωσταίνουν; Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί και τα εμβόλια λειτουργούν τόσο καλά, γιατί ανησυχείτε αν τα παιδιά κάποιου άλλου είναι μη εμβολιασμένα;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι πραγματικά αρκετά απλή. Σύμφωνα με το CDC, το 3 τοις εκατό των ανθρώπων που λαμβάνουν το εμβόλιο της ιλαράς και το 2 τοις εκατό των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη μπορεί να αρρωστήσουν. Η ανοσία στην ιλαρά και τον κοκκύτη τείνει επίσης να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που παίρνουν τα εμβόλια τους μπορεί να είναι ευάλωτοι σε ασθένειες. Οι ειδικοί συνιστούν επαναληπτικές δόσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αυτό που τους προστατεύει είναι η πληθυσμιακή ανοσία – μια γενική ανοσία σε ένα πληθυσμό, χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όταν περισσότεροι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται, περισσότεροι άνθρωποι να εκτίθενται σε ασθένειες.

Ξεσπάσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Κατά την περίοδο 2004-2014 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, 838 κρούσματα ιλαράς. Η ετήσια δηλούμενη επίπτωση κυμάνθηκε από 0,01 κρούσματα/100000 πληθυσμού ως 4,64/100000 πληθυσμού το έτος 2006, που συμπίπτει με την επιδημία ιλαράς.

Από τα 838 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου για την περίοδο 2004-2014, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 596 (71,1%). Από αυτά, 527 (88,4%) ήταν ανεμβολίαστα, ενώ τα υπόλοιπα 69 (11,6%) ήταν εμβολιασμένα κυρίως με μία δόση εμβολίου (91,3%), ενώ σε έξι (8,7%)περιστατικά αναφέρεται εμβολιασμός με δύο δόσεις εμβολίου.

Θέμα χρόνου

Προφανώς ήταν θέμα χρόνου η τρομολαγνικη φημολογία που κάποιοι διασπείρουν, εξυπηρετώντας ιδία συμφέροντα, θα στοίχιζε ζωές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη περίοδο 2004-2014. Από τα 320 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου, το 61% αφορούσε ανεμβολίαστα άτομα, 13% είχαν λάνβει 3 δόσεις, 5% 4 δόσεις και 6%, 5 δόσεις του εμβολίου. Ας ελπίσουμε ο θάνατος του 50 ημερών βρέφους να είναι ο τελευταίος.

keelpno.gr/Portals/0/Αρχεία/Προλαμβάνονται%20με%20εμβολιασμό/Κοκκύτης/ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ%20Kοκκύτης_2004-2014_gr.pdf

 

 • John Smith

  Το «50 ημερών» με το «2 μηνών» τι διαφορά έχει; Απλά το ένα είναι λίγο πιο γενικό.

 • Κυρία Μυράτ, την είδηση την έχουμε επιβεβαιώσει από δυο γιατρούς που εργάζονται στο ιατρικό κέντρο. Πιστεύουμε πως θα γνωρίσετε πως υπάρχει το ιατρικό απόρρητο και δεν γίνεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ζητάτε.

  • yanmyrat

   Το απόρρητο δεν ίσχυε στην περίπτωση της Μαιρούλας που πέθανε από καρκίνο μετά από εμβολιασμό; Ποια είναι τα ονόματα των ιατρών που δουλεύουν στο κέντρο γιατί εδώ αναφέρατε κάποιον που κάτι άκουσε. Που είναι η ιατροδικαστική εξέταση έστω και με κρυμμένο το όνομα και γιατί η κλινική αρνείται να την επιβεβαιώσει; Ποια είναι η ακριβής ηλικία του βρέφους και ποιο το ιστορικό με ντοκουμέντα. Επίσης που λέει ότι επιβάλλεται το εμβόλιο κοκίτη στις εγκύους που δεν το κάνουν ακόμα κι αν κάνουν όλα τα άλλα μετά στα παιδιά τους; Κατηγορείτε «το κίνημα» ενώ καμιά έγκυος δεν κάνει το εν λόγω εμβόλιο; Ξεκινάει ο άλλος πετίσιον κατά εναλλακτικών ιατρών για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ότι ισχύει και ότι ευθύνονται οι ίδιοι; Επίσης ρίχνετε λάδι στη φωτιά εναντίον των προσφυγόπουλων που κατηγορούνται ως ανεμβολίαστα και μπορεί να φορτωθούν και την ευθύνη για τον κοκίτη του βρέφους. Το θέμα μάλλον πρέπει να πάει σε εισαγγελέα!

    • yanmyrat

     Ενώ αυτό είναι υπαρκτό. Επειδή το λέτε εσείς. Και πρέπει να το πιστέψουμε. Νέου τύπου ορθολογισμός: Πίστευε τα Ελληνικά Hoaxes και μη ερεύνα! Που είναι η «απόδειξη» ότι η μητέρα είχε σύσταση από γιατρό να εμβολιαστεί αλλά δεν το έκανε γιατί παρασύρθηκε από το αντιεμβολιαστικό κίνημα; Ή από κάποιον εναλλακτικό; Όσες νέες μάνες ρώτησα ΚΑΜΙΑ δεν το έχει κάνει και δεν είναι κατά των εμβολίων. Και σε ποια ιατρική μελέτη αναφέρεται ότι αν το κάνει η έγκυος αποκτά ανοσία και το έμβρυο;

     • george

      τουλαχιστον να διαβαζατε και λιγο το αρθρο. ισως να γραφατε κατι που μοιαζει με επιχειρημα.

     • John Smith

      Επιχείρημα; Μιλάς με γρίφους, γέροντα, πώς περιμένεις μετά να σε καταλάβουν;

     • Arra1

      Πού γράφει το άρθρο ότι δεν εκανε το εμβόλιο γιατί παρασύρθηκε; Το διαβάσατε σωστά;

      Αναφέρει ότι λόγω της αντιεμβολιαστικής μανίας, αρρώστιες που θα έπρεπε να είναι περιορισμένες στο ελάχιστο , εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό και προφανώς το παιδάκι που δεν πρόλαβε να το κάνει, κόλλησε .

      Έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σωστά σε δημόσιους χώρους λόγω της επίπτωσης στην υγεία των υπολοίπων, και αφήνουμε τα άτομα του αντι-εμβολιαστικού κινήματος ελεύθερους να αποφασίζουν και για τα παιδιά τους και για την υπόλοιπη κοινωνία.

     • yanmyrat

      Αυτό λέω κι εγώ. Που αποδεικνύεται ότι η οικογένεια ή ο περίγυρος ανήκει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα; Οι ίδιοι των hoaxes σήμερα λένε ότι δεν ανήκει. Άρα το ότι φταίει το αντιεμβολιαστικό κίνημα ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει στη σελίδα του επί λέξη: «Τα τελευταία χρόνια όμως, ακόμη και σε κράτη που εφαρμόζεται συστηματικός εμβολιασμός παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη». Οπότε προς τι όλη η ανθρωποφαγία, γιατί περί τέτοιας πρόκειται κι εδώ και ιδιαίτερα στη σελίδα του φέις με τη γνωστή αποσπασματική αντιγραφή συζητήσεων και ΠΟΤΕ όλης της συζήτησης και όλων των επιχειρημάτων. Εδώ που μιλάμε, οι συντάκτες του Hoaxes είναι εμβολιασμένοι για κοκκύτη; Εσείς όλοι που σχολιάζετε, πότε κάνατε εμβόλιο κοκκύτη πρόσφατα; Η «αγέλη» των φίλων σας στο φέις; Ένα εμβόλιο που δεν προσφέρει μόνιμη ανοσία; Μόνο η ίδια η αρρώστια προσφέρει καλύτερη ανοσία. Το μόνο που βλέπουμε όλοι ξεκάθαρα είναι ένα μένος κατά των ανθρώπων που θέλουν να επιλέγουν αν και ποια εμβόλια θα κάνουν και πότε. Κάτι το οποίο είναι συνταγματικό δικαίωμα, τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά μόνο σε περίπτωση πανδημίας. Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους, για απειλές και στέρηση δικαιωμάτων κι αν είχαν νόμιμο δικαίωμα θα πήγαιναν και σε βιαιοπραγίες. Και ο λόγος; Εσείς οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο από τους ανεμβολίαστους. Και ακόμα περιμένουμε τη συγγνώμη του ιστολογίου που έστειλε σε μια μάνα πέντε παιδιών την αστυνομία χωρίς λόγο. Έχετε φτιάξει κλαμπ κανιβαλισμού και στοχοποίησης κοινωνικών ομάδων που δεν ανήκουν «στην αγέλη» με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν κάποιοι. Λυπάμαι. Γίνεται παγκόσμια και λέγεται αφύπνιση.
      Και να το ξαναλέω και ξαναβάλτε το στη σελίδα σας: ΓΙΑ ΑΥΤΉ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΉ ΜΊΣΟΥΣ, ΤΗ ΔΙΧΌΝΟΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΣΕ ΤΌΣΟ ΚΡΊΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΌΔΟΥς, ΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΊΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΟΜΆΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΌΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΎΛΙΝΓΚ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΊ ΕΙΣΑΓΓΕΛΈΑΣ! Χώρια τη στοχοποίηση των προσφύγων. Έχουν κάνει όλοι εμβόλιο κοκκύτη;

     • John Smith

      Το αντιεμβολιαστικό κίνημα μπορεί να μη φταίει για το αν το παιδί είχε κάνει εμβόλιο, φταίει όμως σίγουρα για το γεγονός ότι αρρώστιες που παλαιότερα ήταν περιορισμένες σήμερα εμφανίζονται ξανά λόγω ελλιπούς προστασίας. Άρα φταίει έμμεσα, αφού λόγω της κατάστασης που δημιουργεί κινδυνεύουν άτομα που για κάποιο λόγο δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν.

 • Imperator Delta

  Γιατί δεν το κάνουμε υποχρεωτικό? Με την έννοια αν δεν το κάνεις στο παιδι σου θα στο πάρει η πρόνοια και θα στο κάνει εκείνη?

  • Phoenix

   Γιατί η ηλιθιότητα δεν είναι παράνομη

 • Dmath

  Αυτο σιγουρα θα το πιστεψουν πολυ πιο ευκολα απο την πραγματικη αληθεια!!

 • Λεωνιδας

  Σωστά! Γιατί ως γνωστόν: 1 μπούρδα + 1 μπούρδα = 0 μπούρδες.

  • John Smith

   Με τα μαθηματικά του μέσου συνωμοσιολόγου όντως τόσο κάνει.

 • William Duncan McAvoy

  Δεν υπάρχει ούτε ελπίδα, ούτε πάτος.

  • leon06010

   Υπάρχει μόνο απόπατος, με όλους αυτούς τους ηλίθιους γύρω-τριγύρω.