Ποιοι είμαστε
Αρχική Ζώδια και δεισιδαιμονικές ανοησίες στον 21ο (;) αιώναHOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ζώδια και δεισιδαιμονικές ανοησίες στον 21ο (;) αιώνα

22 Οκτ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις και τα κατορθώματα της ανθρωπότητας, ειδικά τα τελευταία 100 χρόνια, μας έχουν προσφέρει μια άνευ προηγουμένου κατανόηση του σύμπαντος και των νόμων που το διέπουν. Οι Θεωρίες της Ειδικής και Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ή πρώτη σχάση ατόμου από τον Ernest Rutherford το 1917, έως τη πρώτη ατομική βόμβα στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρώτος δορυφόρος το 1957, η κατάκτηση της Σελήνης 12 χρόνια αργότερα, μέχρι πιο πρόσφατα παραδείγματα όπως η ανακάλυψη του πρώτου εξωηλιακού πλανήτη το 1995, η ανακάλυψη τρεχούμενου νερού στον Άρη το 2015 και η ανακάλυψη δυνητικά κατοικήσιμου εξωπλανήτη στη διαστημική μας ”πίσω αυλή” (Proxima b), αποτελούν μόνο μικρά δείγματα των επιτευγμάτων της δίψας του ανθρώπου για εξερεύνηση. Και όμως! Ακόμη και σήμερα, κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν πως οι θέσεις των άστρων και των πλανητών, την ημερομηνία που γεννηθήκαμε, παίζουν κάποιο ρόλο στη μετέπειτα ζωή μας! Καλωσορίσατε στον 21ο αιώνα (;).

https://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Rutherford

https://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_(nuclear_test)

http://www.space.com/33838-planet-proxima-b-full-coverage.html

terranovaincognita.gr/single-post/2016/08/29/Ένας-πλανήτης-σαν-τη-Γη-στον-Εγγύτατο-του-Κενταύρου

terranovaincognita.gr/single-post/2016/08/15/Το-νερό-του-πλανήτη-Άρη-ίσως-είναι-το-κλειδί-για-τη-μόνιμη-εγκατάσταση-ανθρώπων-στον-αφιλόξενο-πλανήτη

 Εν έτη 2016, οι στήλες των ζωδίων κοσμούν σχεδόν κάθε περιοδικό και εφημερίδα που ”σέβεται” τον αναγνώστη της. Οι αστρολόγοι εξακολουθούν να θησαυρίζουν πουλώντας γενικόλογες ασάφειες και ο μέσος Έλλην-Ελληνίδα, είναι τόσο ανασφαλής, που αντί να πετάξει όλους τους ανωτέρω στο κάλαθο των αχρήστων, διαβάζει, έστω από ”περιέργεια” τις καθημερινές προβλέψεις για το ζώδιό του. Οι γραμμές 090 με υψηλή χρέωση και τα διάφορα γραφεία αστρολόγων-μελλοντολόγων κτλ, βγάζουν κάθε χρόνο περισσότερα χρήματα απ΄όσα βγάζει ένας πυραυλικός επιστήμονας στη NASA. Οι αστρολόγοι των ΜΜΕ γίνονται «μιντιατικές» προσωπικότητες, κι αντί να χλευαστούν για αυτό που είναι, πλουτίζουν χάρη στην ευπιστία των αφελών.

Επειδή όμως εμείς μπορεί να είμαστε προκατειλλημένοι, ας δούμε τι λέει το σημερινό ωροσκόπιο (21/10/16) για 3 τυχαία ζώδια:

1

2

3

Εμπόδια, σκόπελοι, ανασφάλειες. Αυτά είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα 3 ζώδιά μας. Αυτοεκτίμηση, διπλωματία, διαχείριση θυμού, είναι οι αντίστοιχες λύσεις. Ας δεχτούμε τις προβλέψεις ως αληθινές και ας σκεφτούμε; Βγαίνοντας από το σπίτι σήμερα και μέχρι να επιστρέψουμε το βράδυ, πόσα από τα ανωτέρω θα συναντήσουμε; Από το να μη βρίσκουμε πάρκινγκ, έως το να μείνουμε από μπαταρία στο κινητό, ή ακόμη να φάμε χαλασμένη τυρόπιτα και να τρέχουμε στη τουαλέτα, η καθημερινότητα είναι γεμάτη μικροεμπόδια, για τα οποία η μαμά φύση, ή ο Θεός αν προτιμάτε, μας έχουν εξοπλίσει άψογα στο να τα διαχειριζόμαστε.

Πρόκειται για γενικόλογες ”διαπιστώσεις” που ισχύουν για κάθε άνθρωπο. Δεν θα συμβούν επειδή το πρόβλεψε κάποια κυρία με ξεπλυμένο ξανθό μαλλί διαβάζοντας αστρολογικούς χάρτες. Είναι απλά θέμα πιθανοτήτων και στατιστικής.

Το δίποδο ζώο που λέγεται άνθρωπος, είναι εκ φύσεως ανασφαλές, διότι οι μακρινοί του πρόγονοι που ζούσαν στη σαβάνα της Αφρικής, έπρεπε να έχουν τα μάτια τους 14 για τους θηρευτές που ορέγονταν κρέας ανθρωπιδών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, η όρθια στάση αναπτύχθηκε ως αμυντικός μηχανισμός για να μπορούν οι πρόγονοί μας να βλέπουν πάνω και πίσω από τα ψηλά χόρτα.

http://www.sscnet.ucla.edu/comm/haselton/webdocs/EMT.html

Επειδή όμως κάποια φαινόμενα δε μπορούσαν να εξηγηθούν, όπως οι κεραυνοί, οι εκλείψεις κτλ, ο άνθρωπος έπρεπε να αναζητήσει την απάντηση στο υπερπέραν. Κάπως έτσι προέκυψαν οι πρώτες θρησκείες και οι πρώτες δεισιδαιμονίες, για τη πρόβλεψη των μελλούμενων. Από τους σαμάνους και τους μάγους των πρώτων τροφοσυλλεκτικών και κυρίως αγροτικών κοινοτήτων, φτάσαμε σε πιο οργανωμένες θρησκείες, με το ιερατείο να έχει σημαντική δύναμη στην εκάστοτε κοινωνία. Οι μάντεις ομοίως ακολούθησαν το ρεύμα και εξελίχθηκαν. Από εκεί που διάβαζαν τα εντόσθια ψαριών για να προβλέψουν το μέλλον, φτάσαμε στο σήμερα και τους διάφορους αστρολόγους που διαβάζουν φαινομενικά περίπλοκους χάρτες. Ποια η διαφορά τους; Απολύτως καμία! Γενικόλογες αοριστίες έλεγαν και τότε, γενικόλογες αοριστίες λένε και τώρα.

Η εξέλιξη της νοοτροπίας των ανθρώπων δυστυχώς δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη της επιστήμης. Αν σήμερα το 52% πιστεύει στην Αστρολογία, τον Μεσαίωνα πρέπει να ήταν το 99%. Κι ίσως χρειασθούν ακόμα μερικοί αιώνες για να αποκτήσει ο μέσος άνθρωπος μία νοητική θωράκιση εναντίον όλων όσοι προσπαθούν να του υποβάλουν διάφορες παράλογες (αλλά χρήσιμες για τις ανάγκες του) ψευτοθεωρίες.

Η επιστήμη μπορεί να πέτυχε πολλά – αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα της ζωής: από την γνώση του μέλλοντος, μέχρι το μυστήριο του θανάτου.Εκεί λοιπόν εισχωρεί η παρα-επιστήμη που διατείνεται ότι συμπληρώνει τα κενά. Μερικοί μάλιστα έχουν τρομάξει με την ταχύτητα της εξέλιξης και τις αρνητικές της πλευρές. Έτσι γυρίζουν το βλέμμα προς τα πίσω, προς την αγνή και «φυσική» ζωή, τις αθώες και άδολες ρίζες. (Όλα αυτά ξεκινάνε από τον «ευγενή άγριο» του Ρουσσώ και τους Ρομαντικούς απογόνους του).

https://www.ellinikahoaxes.gr/2014/12/22/zoa-zodia/

Όμως υπάρχει ελπίς! Ένα σταθερά αυξανόμενο κύμα ορθολογιστών-σκεπτικιστών, ”τολμά” και αντιστέκεται στο σκοταδισμό, χρησιμοποιώντας ως σύμμαχο την επιστήμη. Τα μεγάλα ερωτήματα για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, άπτονται επιστημών όπως η Κβαντομηχανική που είναι αξιωματικά θεμελιωμένη θεωρία της Φυσικής, και που αναπτύχθηκε με σκοπό την ερμηνεία φαινομένων που η νευτώνεια μηχανική αδυνατούσε να περιγράψει.

Μπορεί να προβλεφθεί το μέλλον;

Το ταξίδι στο παρελθόν ή το μέλλον είναι θεωρητικά εφικτό, διότι, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Κβαντική Φυσική, κανένας νόμος δεν το απαγορεύει.

a-time-travel1

Η ιδέα του επιβραδυνόμενου χρόνου μας παρέχει κυριολεκτικά έναν τρόπο ταξιδιού στο μέλλον. Αν επρόκειτο να κάνετε το γύρο του Γαλαξία μας με έναν πύραυλο, με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός, ας πούμε για τέσσερα χρόνια, θα παθαίνατε μάλλον σοκ όταν θα γυρνούσατε στο σπίτι σας στη Γη. Αν το ημερολόγιό σας στον πύραυλο σάς πληροφορούσε ότι φύγατε τον Ιανουάριο του 2005 και επιστρέψατε τον Ιανουάριο του 2009, τότε, ανάλογα με την ακριβή σας ταχύτητα και το πόσο καμπύλη ήταν η διαστρική τροχιά σας, θα διαπιστώνατε ότι στη Γη το έτος θα ήταν το 2045 και όλοι θα είχαν γεράσει κατά 40 χρόνια. Αυτοί θα σοκάρονταν εξίσου βλέποντάς σας πόσο νέος/νέα φαίνεστε ακόμη έχοντας υπόψη πόσο πολύ λείψατε, σύμφωνα με αυτούς.

physics4u.gr/blog/2016/09/20/είναι-το-ταξίδι-στον-χρόνο-επιστημονι/

Επειδή όμως οι απανταχού αστρολόγοι-μελλοντολόγοι, δεν έχουν τη παραμικρή ιδέα περί εννοιών όπως η Θεωρία του Χάους, ταχυονίων και επιστήμης γενικότερα, οι ισχυρισμοί τους είναι εκνευριστικά αστείοι. Τη στιγμή που είναι πανεύκολο να προβλέψουμε τις ηλιακές εκλείψεις για τα επόμενα 1.000 χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε το καιρό για μετά από 10 ημέρες, ή το πότε και που θα χτυπήσει ο επόμενος σεισμός. Τέτοιου είδους προβλέψεις, υπάγονται στη λεγόμενη Θεωρία του Χάους που δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό της αδυναμίας πρόβλεψης της εξέλιξης ορισμένων φαινομένων όπως για παράδειγμα την εξέλιξη του καιρού ή την εξέλιξη οικονομικών συστημάτων και πολλά άλλα.

terranovaincognita.gr/single-post/2016/04/05/Η-περίφημη-Θεωρία-του-Χάους-με-απλά-λόγια-και-παραδείγματα

Ταχυόνια

Το ταχυόνιο, είναι ένα θεωρητικό υποατομικό σωματίδιο που πάντα ταξιδεύει γρηγορότερα από τη ταχύτητα του φωτός (299.792,458km/sec), αψηφώντας τους ισχύοντες νόμους της φυσικής.

ieowe

Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, όταν αναφερόμαστε στην μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινούνται τα σώματα, έχουμε στο νου μας την ταχύτητα του φωτός. Τον τελευταίο μισό αιώνα όμως, η υποθετική ύπαρξη σωματιδίων που μπορούν να ταξιδέψουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φωτός (τα λεγόμενα «ταχυόνια»), έχει φέρει τα πάνω κάτω στην επιστημονική κοινότητα. Φαίνεται πως οι ιδιότητες του σωματιδίου αυτού έρχονται σε αντίθεση με ότι ξέραμε μέχρι τώρα και παραβαίνουν τον νόμο της ειδικής σχετικότητας του Einstein: η ταχύτητα των σωματιδίων αυτών είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ενέργεια που εμπεριέχεται σε αυτά, οπότε ταχυόνια με ενέργεια που τείνει στο μηδέν, κινούνται με ταχύτητα που τείνει στο άπειρο. Θεωρητικά, η χαλιναγώγηση ενός τέτοιου σωματιδίου, θα μας επέτρεπε είτε να ταξιδέψουμε, είτε να ρίξουμε μία ματιά στο μέλλον.

time-curve-head-625x350

https://einstein.stanford.edu/content/relativity/q295.html

terranovaincognita.gr/single-post/2016/06/13/Ταχυόνια-Τα-μυστηριώδη-σωματίδια-που-αψηφούν-τους-νόμους-της-φυσικής-βίντεο

Επειδή όπως προείπαμε οι μελλοντολόγοι, βασίζονται στην ανθρώπινη ανασφάλεια, δίνοντας γενικόλογες προβλέψεις, που αγνοούν βασικούς νόμους της επιστήμης, η κοσμοθεωρία τους καταρρίπτεται.

astrology-610x466

SPOILER ALERT! Η NASA επανέλαβε την ύπαρξη ενός 13ου αστερισμού, του Οφιούχου. Το 13ο ζώδιο δεν ήταν μια νέα επιστημονική αποκάλυψη, ενώ ήταν γνωστό στους αστρονόμους ήδη από την αρχαιότητα.  Ήταν ένα αιχμηρό σχόλιο κατά της αστρολογίας, η οποία δε συνιστά επιστήμη. Οι αστρολόγοι δεν έχουν συμπεριλάβει τον Οφιούχο στις αστρολογικές ενδείξεις, διότι ο Ήλιος περνά μόνο δεκαεννέα ημέρες από αυτόν τον αστερισμό, που βρίσκεται μεταξύ Σκορπιού και Τοξότη. Οι αστρολόγοι βέβαια, επειδή ξέρουν περισσότερα από τη NASA και επειδή ο Οφιούχος χαλάει τη συνταγή, έσπευσαν να τον ”καταρρίψουν”!

98

Η NASA φυσικά, έχει διαφορετική άποψη:

99

55

http://spaceplace.nasa.gov/starfinder2/en/

ΥΓ. Δεν αναφερθήκαμε καν σε απλά ερωτήματα που αυτομάτως διαλύουν τις θεωρίες των αστρολόγων, όπως πχ, γιατί δε πρόβλεψαν την 9/11, διότι θέλουμε να κρατήσουμε τα προσχήματα…

Μία διάλεξη μέσα από την οποία αποδομείται η αστρολογία μέσα από επιστημονικά και ιστορικά επιχειρήματα.

 

Fact-check for the sake of Democracy