Ποιοι είμαστε
Αρχική Δίδασκε ο Σωκράτης σεμινάρια life coaching στο υπουργείο οικονομικών;ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Δίδασκε ο Σωκράτης σεμινάρια life coaching στο υπουργείο οικονομικών;

26 Οκτ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

socrates_mufenΣύμφωνα με τα περισσότερα ελληνικά “αποφθεγματάδικα”, αλλά και το υπουργείο οικονομικών της χώρας μας, ο Σωκράτης φέρεται να είπε την εξής ατάκα:

“Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώσεις όλη την ενέργειά σου, όχι στο πως να πολεμήσεις το παλιό, αλλά στην κατασκευή του νέου” 

Αλήθεια ή ψέματα;

ΨΕΥΔΕΣ

Το δήθεν ρητό του Σωκράτη μπορείτε να το βρείτε εδώ ή εδώ και σε πολλά ακόμη παρόμοια site . Εντύπωση μας έκανε πάντως ότι το είδαμε να συνοδεύει και κάποιο κείμενο του υπουργείου οικονομικών:

ipurgio_ikonomikon

(το οποίο μπορείτε να το βρείτε σε Pdf εδώ)

Ανάλυση:

Το ρητό δεν αντιγράφτηκε από κάποιο κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (που θα ήταν πιο επίπονο προφανώς), αλλά κατευθείαν από ένα αντίστοιχο αγγλικό “quot-άδικο”, που το βρίσκουμε ως εξής:

12540719_10153871895385561_848569591859979768_n

The Secret of Change Is to Focus All of Your Energy, Not on Fighting the Old, But on Building the New

Το αστείο του πράγματος στην συγκεκριμένη αντιγραφή-εισαγωγή-μετάφραση είναι ότι και πάλι αναφερόταν σε κάποιον άλλο Σωκράτη!

warrior

Το συγκεκριμένο ρητό προέρχεται από το βιβλίο του Dan Millman “Way of the Peaceful Warrior”. Η πρώτη έκδοσή του, το 1980, έγινε επιτυχία κι ακολούθησαν κι άλλες. Το συγκεκριμένο απόσπασμα το βρίσκουμε στη σελίδα 125 , σε μια έκδοσή του το 1984 , και γράφει τα εξής:

Back in the office, Socrates drew some water from the spring water dispenser and put on the evening’s tea specialty, rose hips, as he continued. “You have many habits that weaken you. The secret of change is to focus all your energy not on fighting the old, but on building the new.”

Σε μια άλλη έκδοση του 1986 βλέπουμε να τροποποιήθηκε λίγο, αλλά δεν άλλαξε το νόημα:

Back in the office, Socrates drew some water from the springwater dispenser and put on the evening’s tea specialty, rose hips, as he continued. “To rid yourself of old patterns, focus all your energy not on struggling with the old, but on building the new.”

Το βιβλίο έγινε ταινία το 2006 με τίτλο Peaceful Warrior (Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή)

Ένας από τους κεντρικούς ήρωες της ταινίας λεγόταν … Σωκράτης (Nick Nolte)

peaceful01

Η υπόθεση της ταινίας (αν παίζει κανένα ρόλο) έχει ως εξής: Ο Νταν είναι ένας ταλαντούχος νέος με όνειρο να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα έχει όλα: επιτυχίες, φίλους, γρήγορες μοτοσυκλέτες, κορίτσια, πάρτυ.  Ο κόσμος του, όμως αναποδογυρίζει, όταν γνωρίζει ένα μυστηριώδη ξένο, που ακούει στο όνομα Σωκράτης, ένα σοφό άνδρα με υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά και μεγάλη κατανόηση.  Ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση με την βοήθεια του Σωκράτη και της Τζόυ, ο Νταν ανακαλύπτει πως έχει πολλά ακόμα να μάθει, αλλά και ακόμα περισσότερα να αφήσει πίσω πριν γίνει ο ειρηνικός πολεμιστής και βρει το πεπρωμένο του…

Εν κατακλείδι, το ρητό είναι κάποιου Σωκράτη αλλά όχι αυτού που φανταζόμαστε…

Προβληματίζομαι ειλικρινά για το τι θ αφήσουμε πίσω μας, και πως θα βγάζουν άκρη οι ιστορικοί του μέλλοντος, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των αναζητήσεων (και των δευτερογενών πηγών) θα οδηγούν στις λάθος ιστορίες.