Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία με F-16 που πετάει δίπλα σε πολυκατοικία δεν είναι από τη ΘεσσαλονίκηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Φωτογραφία με F-16 που πετάει δίπλα σε πολυκατοικία δεν είναι από τη Θεσσαλονίκη

28 Οκτ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει μαχητικό F-16 να πετά δίπλα από πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη.

Συμπέρασμα:

Το αεροσκάφος είναι FA-18, και απαθανατίστηκε να πετά σε χαμηλό ύψος στο Detroit των ΗΠΑ, ενώ η εγγύτητα στην εικονιζόμενη πολυκατοικία είναι αποτέλεσμα ψευδαίσθησης που δημιουργείται από την χρήση ειδικού φωτογραφικού φακού.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ανά περιόδους φωτογραφία η οποία φαίνεται να δείχνει μαχητικό F-16 να πετά δίπλα από πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η εν λόγω φωτογραφία δεν είναι από τη Θεσσαλονίκη.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Στη πραγματικότητα, η φωτογραφία δεν είναι πρόσφατη αλλά από το 2009 και δεν τραβήχτηκε στην Θεσσαλονίκη αλλά στο Detroit των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα πρόκειται για λήψη που έγινε στο πλαίσιο επίδειξης πτήσης του ναυτικού των ΗΠΑ για την εκδήλωση “Chrysler Jeep Superstores APBA Detroit Gold Cup”. Το αεροσκάφος δεν είναι F-16 όπως αναφέρεται σε πολλές αναρτήσεις, αλλά FA-18 και την φωτογραφία έβγαλε ο Steve Perez του Associated Press. Ο λόγος που το αεροσκάφος φαίνεται τόσο κοντά στην πολυκατοικία είναι η χρήση ειδικού φακού η οποία δίνει την ψευδαίσθηση εγγύτητας. Ενώ λοιπόν το αεροσκάφος ήταν όντως κοντά στο κτίσμα, δεν ήταν τόσο κοντά όσο φαίνεται στην επίμαχη φωτογραφία.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν απεικονίζει μαχητικό F-16 να πετά δίπλα από πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη. Το αεροσκάφος είναι FA-18, και απαθανατίστηκε να πετά σε χαμηλό ύψος στο Detroit των ΗΠΑ, ενώ η εγγύτητα στην εικονιζόμενη πολυκατοικία είναι αποτέλεσμα ψευδαίσθησης που δημιουργείται από την χρήση ειδικού φωτογραφικού φακού.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.