Ποιοι είμαστε
Αρχική Δίαιτα Gerson, made in Greece – Μια επικίνδυνη “θεραπευτική” μέθοδοςHOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Δίαιτα Gerson, made in Greece – Μια επικίνδυνη “θεραπευτική” μέθοδος

31 Οκτ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η δίαιτα του Max Gerson είναι μια ακόμη ψευδοεπιστημονική θεραπευτική μέθοδος που έχει στοιχίσει ζωές στο εξωτερικό και εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Για παράδειγμα, γνωρίζεται ότι υπάρχει αντικαρκινικός χυμός καρότου, μήλου, παντζαριού και σπιρουλίνας που προλαμβάνει το καρκίνο και έχει πάρει το όνομά του από τα στρουμφάκια;

Στο enikos.gr, διαβάζουμε:

H θεραπευτική σούπα του Ιπποκράτη

590_aa9f038e20f74a0dcd9631816dd282eb

Η περίφημη βιολογική σούπα με αποτοξινωτική δράση του πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη, εξακολουθεί να θεωρείται στις μέρες μας φάρμακο για πλήθος ασθενών που πάσχουν από αρθρίτιδες, έλκη, αλλεργίες, αλλά ακόμα και από καρκίνο, φυματίωση, ψυχικές νόσους, διαβήτη και σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η σούπα του Ιπποκράτη με σελινόριζα, ντομάτες και κρεμμύδια, “ανακαλύφθηκε” ξανά από τον γεννημένο στη Γερμανία Αμερικανό γιατρό Μαξ Γκέρσον (1881-1959) και ακόμη και σήμερα η λεγόμενη δίαιτα Γκέρσον είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.
Ο Γκέρσον τροποποίησε ελαφρώς τη σούπα του Ιπποκράτη προσθέτωντας πατάτα.
(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):
Πηγή: Δημοκρατία

Σε άλλο ιστολόγιο, διαβάζουμε:

Αντικαρκινικός Χυμός “Δρακουμέλ”

Ο χυμός καρότου έγινε διάσημος μέσα από την θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου από τον μέγιστο και αλησμόνητο Γερμανό ιατρό Max Gerson.

Ο χυμός παντζαριού χρησιμοποιήθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1970 στην Ουγγαρία από αρκετούς συνειδητοποιημένους ογκολόγους ιατρούς.

Το μήλο κάνει τα δύο προηγούμενα συστατικά πιο ανεκτά και ήπια στη γεύση και διευκολύνει τη διέλευση τους μέσα από τον πεπτικό σωλήνα λόγω της πηκτίνης και του μηλικού οξέος.

Προσθέστε στα 3 προηγούμενα κλασσικά συστατικά και τη δική μου πρόσφατη έκδοση με την εκπληκτική τροφή σπιρουλίνα (μόνο σε σκόνη).

Ο χυμός “Δρακουμέλ” υπόσχεται τα εξής:

• Μέγιστη προστασία και πρόληψη ασθενειών
• Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
• Διαρκή ενέργεια
• Απίστευτη νοητική διαύγεια
• Άμεση τόνωση και ευεξία
• Ανάσα ζωής για ασθενείς και «οδοιπόρους»

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

400γρ. καρότα
400 – 500γρ. κόκκινα μήλα (2 μεγάλα)
1 – 2 βολβούς παντζαριών
10γρ. σπιρουλίνα σε σκόνη (1 κ.γ. γεμάτο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίστε τους βολβούς παντζαριών και τα καρότα (εάν επιθυμείτε γλυκύτερο χυμό).
Περάστε στον αποχυμωτή όλα τα συστατικά.

Αφαιρέστε τον επιφανειακό αφρό (με ένα κουτάλι).

Ρίξτε το χυμό σε ένα μπλέντερ και προσθέστε τη σπιρουλίνα σε σκόνη. Το ρόφημα είναι έτοιμο…

Απολαύστε!!!

Ο Αντικαρκινικός χυμός “Δρακουμέλ” προσφέρει τα εξής:

Θερμίδες: 297 kcal
Πρωτεΐνη: 10 γρ.
Υδατάνθρακες: 62 γρ.
Λίπος: 1 γρ.

Αλκαλικά μέταλλα

Ασβέστιο: 98 mg (10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Μαγνήσιο: 112 mg (27% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Κάλιο: (33% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Νάτριο: (32% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)

Σίδηρος: (326% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Φώσφορος: (23% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Μαγγάνιο: (92% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Φολικό οξύ: 57 μg (14% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Βιταμίνη Α: 94894 IU (3163% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Βιταμίνη C: 131mg (145% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Βιταμίνη Ε: (24% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
Βιταμίνη Κ: (248% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)

Και πολλά ακόμη…

Τι ισχύει

 Ο Max Gerson, γεννήθηκε στη Γερμανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου άσκησε την ιατρική από το 1936 έως το θάνατό του το 1959. Από το 1977 και μετά, η κόρη του Charlotte, συνεχίζει το ”έργο” του. Η περίφημη σούπα του Ιπποκράτη, στην έκδοση του Gerson, αποτελεί μέρος της θεραπείας ασθενειών όπως ο καρκίνος. Ουδέποτε όμως αποδείχθηκε η θεραπευτική της αξία. Μάλιστα, έχουν αναφερθεί θάνατοι, ειδικά ασθενών που διέκοψαν τη συμβατική τους θεραπεία, έναντι της μεθόδου Gerson.

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/cancer.html

Αναφορά στη μέθοδο γίνεται και στο web.randi.org του James Randi, όπου εξιστορείται η περίπτωση της καρκινοπαθούς Jessica Ainscough, που έγινε ιδιαιτέρως γνωστή πριν λίγα χρόνια για τη λανθασμένη επιλογή της να ακολουθήσει τη Δίαιτα Γκέρσον, αντί της προτεινόμενης από τους γιατρούς της θεραπεία, με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Οι θεράποντες γιατροί της της συνέστησαν ψυχραιμία και της έδιναν πολλές πιθανότητες επιβίωσης, αν ξεκινούσε άμεσα χημειοθεραπείες. Σύμμαχος της ήταν και οι ιατρικές έρευνες που δίνουν στους ασθενείς με σάρκωμα πιθανότητες επιβίωσης της τάξεως του 68% στα επόμενα πέντε και 61% στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ωστόσο, η νεαρή καρκινοπαθής επέλεξε τον εναλλακτικό δρόμο, κι όχι αυτόν της παραδοσιακής ιατρικής. Διάλεξε να κάνει την αμφιλεγόμενη θεραπεία Γκέρσον, κατά την οποία ο ασθενής πρέπει αφενός να καταναλώνει βιολογικούς φρέσκους χυμούς σε καθημερινή βάση κι αφετέρου να υποβάλλεται σε κλύσματα με καφέ, ώστε να βοηθηθεί το έντερο στο να αποβάλλει τις τοξίνες.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η ίδια δήλωνε «ανίκανη να κάνει κάτι άλλο για τον καρκίνο», ενώ τόνιζε πως «αποφάσισα να παραδοθώ [στην αρρώστια]». Στις 26 Φεβρουάριου, η Τζέσικα πέθανε σε ηλικία 29 ετών.

http://web.randi.org/swift/charlotte-gerson-promoter-of-cancer-therapy-that-failed-the-wellness-warrior1

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=681797

5657954_orig

Jessica Ainscough

Αν και το άρθρο γράφει ότι πατάτες δεν είχαν οι αρχαίοι Έλληνες, (αυτό το γνώριζε) ο αρθρογράφος δεν ήξερε ότι ούτε ντομάτες είχαν.

 

Οι πατάτες και ντομάτες είναι τα δύο βασικά συστατικά της σούπας, γιατί η συνταγή γράφει, ενάμιση κιλό ντομάτες και ένα κιλό πατάτες που ο Ιπποκράτης δεν τα γνώριζε.
Αυτό και μόνο είναι αρκετό να καταρρίψει οποιοδήποτε ισχυρισμό για τη σούπα του Ιπποκράτη και όλοι καταλαβαίνουμε το λόγο που χρησιμοποιήθηκε το όνομά του.
Άλλη βαρύτητα έχει ένας τίτλος με το όνομα του Ιπποκράτη και άλλη βαρύτητα ‘Η σούπα του Μαξ».
Στην συνταγή διαβάζουμε ότι θέλει 1,5 έως 2 ώρες βράσιμο και είναι απορίας άξιο τι βιταμίνες έχουν μείνει στη σούπα μετά από τόσο βράσιμο.

https://teilar.gr/dbData/ProfAnn/profann-49f480ac.pdf

Το άρθρο λέει ακόμη ότι βοηθάει στη θεραπεία του καρκίνου , φυματίωσης , διαβήτη, αρθρίτιδα , αλλεργίες, έλκη , καρδιακές παθήσεις, αρτηριοσκλήρωση , ψυχικές νόσοι, νεφρική νόσο, σκλήρυνση κατά πλάκας. Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω.
Όμως δεν μας αναφέρει ποιός είναι ο Δρ Max Gerson και γιατί έβγαλε αυτή τη δίαιτα. Η σούπα είναι ένα τμήμα της δίαιτας Gerson που προωθείται σαν θεραπεία.

Διαβάστε το παλιότερο άρθρο μας:

https://www.ellinikahoaxes.gr/2014/07/24/%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-5-%CE%BA/

Όσον αφορά το χυμό

Αρχικά, ο συντάκτης κάνει αναφορά στη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του Max Gerson. Έμπνευση του ίδιου είναι η διαβόητη Δίαιτα Γκέρσον που υποτίθεται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Οι τροφές πρέπει να είναι φρέσκες, οργανικές και να καταναλώνονται στη φυσική τους μορφή. Με αυτό το τρόπο, επιτυγχάνεται ύφεση ή θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Για την απομάκρυνση των τοξινών, συστήνονται και κλύσματα με καφέ…

Μια τυπική θεραπευτική δίαιτα, σε ημερήσια βάση, περιλαμβάνει:

– 9 κιλά χυμούς φρούτων και λαχανικών

– 3-4 κλύσματα με καφέ ή καστορέλαιο

– Συμπληρώματα καλίου, βιταμίνη Β-12 κτλ.

Όλα αυτά, σε ημερήσια βάση!

Αφού λοιπόν το σώμα καθαριστεί από τοξίνες, μπορεί να αναγνωρίσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Που βασίζεται αυτή ή παραδοχή; Πουθενά!

Στη πραγματικότητα όμως, η αξία τόσο της θεραπείας, όσο και τις Δίαιτας Γκέρσον, ουδέποτε έχουν αποδειχθεί. Η χρήση τους μάλιστα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς. Η κόρη του Γκέρσον, συνέχισε τη πρακτική του μετά το θάνατό του και το 1977 και ίδρυσε το Gerson Institute. Το 1980 όμως και αφού 10 ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο μετά τη ”θεραπεία” σε κωματώδη κατάσταση, η μέθοδος απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ. Πλέον, το ”ινστιτούτο”, βρίσκεται στη Τιχουάνα του Μεξικό…

9819509

Charlotte Gerson

https://stacks.cdc.gov/view/cdc/1264/

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/gerson-therapy

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/gerson-pdq

http://cancertreatmentwatch.org/reports/gerson.shtml

Συνοπτικά, η μέθοδος του Γκέρσον, όχι μόνο δε δουλεύει, αλλά είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνη.

Spoiler: Η μέθοδος του Γκέρσον, κοστίζει 1.700 δολάρια την εβδομάδα.

Δρακουμέλ

Πρόκειται για ένα χυμό που περιέχει καρότο, μήλο, παντζάρι και σπιρουλίνα. Βασίζεται στη ψευδοεπιστημονική μέθοδο του Γκέρσον με τη προσθήκη σπιρουλίνας.

Τα παντζάρια δεν θεραπεύουν και δε προλαμβάνουν το καρκίνο.

https://www.sciencebasedmedicine.org/beetroots-dont-cure-cancer/

Ούτε ο χυμός καρότου

https://www.sciencebasedmedicine.org/chris-beat-cancer/

Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν πως τα φλαβονοειδή του μήλου, μπορεί να έχουν προληπτική δράση ενάντια στο καρκίνο.

http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-3-5

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27000627

Η αξία της σπιρουλίνας, σύμφωνα με το Quackwatch είναι αρκετά υπερτιμημένη.

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/algae.html

Όπως και οι χυμοί του Γκέρσον, έτσι και ο χυμός ”Δρακουμέλ” βασίζεται εν μέρη στην αντίληψη πως η μεγάλη πρόσληψη καλίου, μπορεί να αλκαλοποιήσει τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο όμως είναι πρακτικά αδύνατο. Το ελαφρώς αλκαλικό PH του οργανισμού, δε μπορεί να υποβληθεί σε μεταβολές. Ως ιατρική θεώρηση, είναι εντελώς ανυπόστατη.

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html

Συμπέρασμα

Οι ιδιότητες των χυμών του Γκέρσον και οι όποιες παραλλαγές τους, δεν έχουν επιστημονική βάση. Προφανώς, δεν θα πάθει κάποιος κάτι εάν τους καταναλώσει, αλλά η θεωρία πως μπορούν να προλάβουν, ή ακόμη χειρότερα να θεραπεύσουν το καρκίνο, αποτελεί τεράστιο άλμα λογικής. Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε διαπιστευμένους ειδικούς για θέματα διατροφής και υγείας.

Ευχαριστούμε τον διατροφολόγο Μανώλη Μανωλαράκη, για τη συμβολή του στη συγγραφή του άρθρου.

terranovaincognita.gr/single-post/2016/10/31/Ο-Δρακουμέλ-ο-Max-Gerson-και-ο-καρκίνος

Fact-check for the sake of Democracy