Ποιοι είμαστε
Αρχική Clickbait Orgy: ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ… ΠΡΟΣΟΧΗ! -ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΣΧΥΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣtHOAXES FAKE NEWS LIKE FARMING ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Clickbait Orgy: ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ… ΠΡΟΣΟΧΗ! -ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΣΧΥΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣt

3 Νοε
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Στο βωμό των κλικς, κάποιοι δε διστάζουν να σπείρουν το πανικό. Για άλλη μια φορά, οι συνήθεις ”ύποπτοι” σερβίρουν ψεύτικες ειδήσεις στο βωμό της επισκεψιμότητας. Εδώ και λίγες ώρες, κυκλοφορούν αναρτήσεις που κάνουν λόγο για επικείμενο μεγάλο σεισμό, τις προσεχείς ώρες.

ΨΕΥΔΕΣ

Στο olastifora.gr και iokh.gr, διαβάζουμε

Γίνεται αμέσως κατανοητό πως το περιεχόμενου του άρθρου, έχει λίγη σχέση με το τρομολαγνικό τίτλο και ουσιαστικά, αυτοδιαψεύδεται. Ο κος Γκανάς, μίλησε για τη πιθανότητα να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα, χωρίς όμως να τη προσδιορίσει χρονικά. Αναλυτικά, δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο.» 

«Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει.»

Στην Ιταλία συνέβη το φαινόμενο του «ντόμινο». Δηλαδή μία σεισμική δόνηση διέγειρε ένα άλλο ρήγμα και έδωσε στη συνέχεια και αυτό άλλο σεισμό. Όμως η δραστηριότητα στην Ιταλία δεν επηρεάζει τη χώρα μας, καθώς τα ρήγματα της Ελλάδας βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από της Ιταλίας και δεν γίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να διεγερθούν από τους σεισμούς στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ταχυδρόμου, η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στη Μαγνησία κυμαίνεται στα συνήθη δεδομένα. Σύμφωνα με το κο Γκανά, «η μικροσεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή μας, δεν έπεται ότι θα αποτελέσει προοίμιο μεγάλου σεισμού στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι προβλέψιμοι οι σεισμοί και δεν υπάρχει μηχανισμός, που θα μπορούσε να δώσει το ακριβές στίγμα του σεισμού, από άποψη τόπου, χρόνου, και έντασης μιας σεισμικής δόνησης».Το σεισμικό ρήγμα στη Θεσσαλία υπάρχει, υφίσταται εκατομμύρια χρόνια, θα συνεχίσει να υφίσταται, «είναι ένα δεδομένο το οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας διακατέχει πανικός, διότι βρισκόμαστε σε σεισμογενή περιοχή. Αντίθετα, με ψυχραιμία, πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενημέρωσης, πρόληψης και προστασίας, που θα αποτρέψουν κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο στο μέλλον, εάν, εφόσον και όταν συμβεί», επεσήμανε ο ίδιος.

http://www.taxydromos.gr/%CE%A4%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1%20%CE%9D%CE%AD%CE%B1/241114-oxi-ston-paniko-ka8hsyxastikoi-oi-seismologoi-papazaxos-kai-gkanas.html

http://www.ert.gr/prepi-panta-na-imaste-etimi-gia-megalo-sismo-akomi-ke-7-richter-stin-ellada/

Με βάση τα ανωτέρω, οι τρομολαγνικές ανοησίες περί επικείμενου μεγάλου σεισμού τις προσεχείς ώρες, καταρρίπτονται.

via TNI

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/10/31/seismos-chalkidiki/

Fact-check for the sake of Democracy