Ποιοι είμαστε
Αρχική Σοκάρουν οι Μετεωρολόγοι για τον φετινό χειμώνα – ΚαταρρίπτεταιHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σοκάρουν οι Μετεωρολόγοι για τον φετινό χειμώνα – Καταρρίπτεται

15 Νοε
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Όπως και πέρυσι, γέμισε το διαδίκτυο με δημοσιεύματα που έχουν τίτλο “Σοκάρουν οι Μετεωρολόγοι για τον φετινό χειμώνα” ή κάτι παραπλήσιο. 

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο athensmagazine.grsport-fm.gr24wro.com.grpagenews.gralldaynews.gr και piraeuspress.gr

Σοκάρουν οι Μετεωρολόγοι για τον φετινό χειμώνα! Πολλά έντονα καιρικά φαινόμενα

46101

Προβλέπονται μέσω των μοντέλων πρόγνωσης καιρού, ισχυρές χιονοπτώσεις μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 15 Νοεμβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου.

Σας ενημερώνουμε πως υπάρχει περίπτωση να έχουμε 1 με 2 κύματα χιονοπτώσεων και ψύχους προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, μέσα στο ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Τα χιόνια μάλιστα, δεν αποκλείεται να επισκεφτούν και πεδινά τμήματα σύμφωνα πάντα με προβλέψεις των μοντέλων πρόγνωσης καιρού. Είναι ακόμα νωρίς για να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρώτη εικόνα μας δείχνει πάντως πως αναμένεται να έχουμε κρύο καιρό από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου και μέσα σε αυτό το διάστημα περιμένουμε να έχουμε 1 με 2 ψυχρές εισβολές με χιόνια και πολλές βροχές και καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα…

46103

46109

Κανείς μετεωρολόγος δεν μπορεί να προβλέψει τον καιρό για ένα μήνα. Τα καιρικά συστήματα είναι τόσο χαοτικά που κανένα μοντέλο πρόβλεψης καιρού δεν είναι ικανό να προβλέψει τι θα συμβεί ένα μήνα μετά.

Αλλά για το συγκεκριμένο δημοσίευμα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Το δημοσίευμα είναι του greek-weather και είναι περσινό (2015).

46105

https://archive.is/SDaTc

https://archive.is/1rrjP

Όπως λογικά θυμάστε, ο περσινός χειμώνας ήταν από τους πιο ήπιους και ζεστούς. Τη σελίδα greek-weather την διαχειρίζεται ένας νεαρός Θεσσαλονικιός που δεν έχει καμιά σχέση με τη μετεωρολογία. Σχεδόν καθημερινά σε αυτή τη σελίδα θα διαβάσετε για υπερκαταιγίδες, τυφώνες, πολικό κρύο και άλλα άρθρα με τίτλους, “έρχεται ο πιο κρύος χειμώνας ή τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα των τελευταίων 10 ετών” με μοναδικό στόχο να κινήσει την περιέργεια των χρηστών και να κερδίσει επισκεψιμότητα.

Ελλάδα η χώρα των υπερκαταιγίδων και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Για να καταλάβουμε όλοι, φέτος αναπαρήγαγε το ίδιο άρθρο με πέρυσι, απλά αλλάζοντας τις ημερομηνίες. Αυτό δεν είναι πρόβλεψη καιρού. Ο διαχειριστής έχει μερικά άρθρα έτοιμα και τα αναπαράγει αλλάζοντας τις ημερομηνίες. Όπως μπορούμε να δούμε παρακάτω, στο περσινό άρθρο οι ημερομηνίες, 15 Νοε με 15 Δεκ. έγιναν 25 Νοε. με 30 Δεκ. Το υπόλοιπο κείμενο, είναι ακριβώς ίδιο.

Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα να χιονίσει σε αυτό το διάστημα και να κάνει κρύο, Δεκέμβρης μήνας είναι και είναι φυσιολογικό, αλλά αυτό κάνεις μετεωρολόγος δεν το γνωρίζει και κανείς μετεωρολόγος δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για ένα μήνα.
Τα περσινά άρθρα που αναπαράγονται, δεν είναι κάποια πρόβλεψη μετεωρολόγων και δεν “σοκάρουν”

46106
Ο διαχειριστής για να έχει το κεφάλι του ήσυχο, μετά την πρώτη καταδίκη για δημοσίευμα hoax, έχει αναρτήσει και μια αποποίηση ευθύνης

46107

Με δυο λόγια, μπορώ να γράφω πως τα φετινά Χριστούγεννα ή Πάσχα θα θαφτεί η χώρα μας από το χιόνι για να κερδίσω μερικά κλικ παραπάνω, αλλά δεν έχω ευθύνη για τις ακυρώσεις που ενδεχομένως να γίνουν σε ξενοδοχεία και τη ζημιά που θα πάθουν οι επαγγελματίες του τουρισμού.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae527

Προτείνουμε να ενημερώνεστε για τον καιρό μόνο από αξιόπιστες σελίδες και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και όχι από οποιοδήποτε blogg που για να αυξήσει την επισκεψημότητα γράφει άρθρα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Αν σας ενδιαφέρει να ενημερώνεστε για τα πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα που θα συμβούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, σας προτείνουμε τη σελίδα www.meteoalarm.eu που περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες συνέπραξαν για τη δημιουργία της και είναι μια πρωτοβουλία του Eumetnet, που είναι το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.