Ήταν ο Χριστός Έλληνας;

29

Η θεωρία της υποτιθέμενης ελληνικής καταγωγής του Χριστού, έχει μπει στη mainstream κουλτούρα μας εδώ και 20 περίπου χρόνια. Κυκλοφορεί μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και βιβλίων.

 

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΕΣ[/icon_list_item][/icon_list]

Ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές, είναι ο Παναγιώτης Τουλάτος:

Ο Χριστός παρουσιάζεται ως Έλληνας με ονόματα όπως Ιάσων Χριστός, ή Ιάσων Πανδίρας, σε δημοσιεύματα και βιβλία όπως τα παρακάτω. Ισχυρίζονται πως δεν ήταν Ιουδαίος, αλλά Έλληνας εκ Γαλιλαίας. Αλλού διαβάζουμε πως ήταν Φιλισταίος, δηλαδή απόγονος Κρητών αποίκων. Ο ίδιος μάλιστα, μιλούσε ελληνικά. Το πρόβλημα με τις παραπάνω θεωρίες, είναι πως στηρίζονται σε ανύπαρκτες ή »απόκρυφες» πηγές, τις οποίες ουδείς μπορεί να διασταυρώσει.

 Τι ισχύει

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιησούς είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο, έχει θεμελιωθεί ο Χριστιανισμός. Γεννήθηκε περίπου το 6 ΠΚΧ και πέθανε ή αναστήθηκε (σύμφωνα με τους χριστιανούς), γύρω στο 30 ΜΚΧ.

http://www.biography.com/people/jesus-christ-9354382

Το όνομα Χριστού, προέρχεται από το εβραϊκό » Yēšū́a», ή »Jeshua» ή »Joshua» που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως »Ιησούς», στα λατινικά ως »Iesus» και στα αγγλικά »Jesus». Το όνομα δεν ήταν ελληνική εφεύρεση ούτε προέρχεται από το »Ιάσων» καθότι ήταν ήδη ένα κοινό ιουδαϊκό όνομα. Στη Παλαιά Διαθήκη για παράδειγμα, το όνομα του Ιησού του Ναυή, μεταφράστηκε στην ελληνική, από το όνομα »Joshua – Yĕshúʿa».

https://en.wikisource.org/wiki/Catholic_Encyclopedia_(1913)/Origin_of_the_Name_of_Jesus_Christ

https://el.wikipedia.org/wiki/Ιησούς_του_Ναυή

Γαλιλαία

Η Γαλιλαία [εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γαλείλ (=κύκλος, περιοχή] είναι η βορειότερη περιοχή της σημερινής Παλαιστίνης. Είναι πολύ γνωστή τοποθεσία λόγω της αναφοράς της στη Καινή Διαθήκη.

Κατά τους χρόνους του Ιησού Χριστού Γαλιλαία ονομαζόταν ολόκληρη η περιοχή βόρεια της Σαμάρειας που αποτελούσε επαρχία της Παλαιστίνης στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα παλαιά εδάφη των φυλών Νεφθαλείμ, Ασήρ ή Ασώρ, Ζαβουλών και Ισσάχαρ. Η Γαλιλαία χωριζόταν σε Άνω και Κάτω Γαλιλαία των οποίων τα όρια καθόρισε ο Ιώσηπος όπως και τα Ταλμούδ.

 Οι Παλαιστίνιοι και ειδικότερα οι Γαλιλαίοι, δεν ήταν, ή τουλάχιστον δε θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες. Σύμφωνα με το »Λεξικό της Βίβλου» του Matthew George Easton, την εποχή του Ιησού, η Γαλιλαία καταλάμβανε το 1/3 της δυτικής Παλαιστίνης, με τις άλλες 2 επαρχίες να είναι η Σαμάρια και η Ιουδαία.

 

Εξαίρεση αποτελεί η (πιθανή) συνομοσπονδία της Δεκαπόλεως που όπως φανερώνει η ονομασία, αφορούσε 10 πόλεις της ευρύτερης περιοχής του σημερινού Ισραήλ, Ιορδανίας και Συρίας (Γέρασα, Σκυθόπολη, Ίππος, Γάδαρα, Πέλλα, Φιλαδέλφεια, Καπιτωλιας, Κάναθα, Ραφάνα, Δαμασκός). Οι συγκεκριμένες πόλεις, αποτέλεσαν κέντρα ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, ωστόσο η διάδοση των νέων ιδεών δεν ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη στον Εβραϊκό πληθυσμό, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Οι κάτοικοί τους ήταν κατά κανόνα Εθνικοί, δηλαδή μη Εβραίοι.

Η Δυναστεία των Ασμοναίων, εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα των Σελευκιδών, κυβέρνησε ουσιαστικά ανεξάρτητη από το 140 ΠΚΧ έως το 37 ΠΚΧ. Στα εδάφη της, συμπεριλαμβανόταν και η Γαλιλαία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής, δείχνουν σαφέστατα πως η περιοχή κατοικούταν από Εβραίους που μιλούσαν τη τοπική διάλεκτο και επιδίδονταν στις παραδοσιακές ιουδαϊκές τελετές. Αντιθέτως, δεν υπάρχει κανένα εύρημα που να υποδηλώνει πως η περιοχή κατοικούταν από Έλληνες, ελληνόφωνους, ή έστω εξελληνισμένους Ιουδαίους, με την εξαίρεση των πόλεων που αναφέραμε πιο πάνω.

https://el.wikipedia.org/wiki/Γαλιλαία

http://www.myjewishlearning.com/article/palestine-in-the-hellenistic-age/

https://www.amazon.com/gp/product/1596059478?ie=UTF8&tag=travelujah-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=1596059478

Louis H. Feldman, Steve Mason (1999). Flavius Josephus. Brill Academic Publishers

http://www.travelujah.com/articles/entry/Who-were-the-Galileans-in-the-Days-of-Jesus

https://www.britannica.com/place/Decapolis-ancient-cities-Palestine

Η γενεαλογία του Χριστού

Στην Αγία Γραφή αναφέρεται δύο φορές η σύνδεση του Ιησού Χριστού με το γενεαλογικό δέντρο του Ιωσήφ (Ματθαίος 1:16, Λουκάς 3:23).

http://www.diakonima.gr/2014/12/24/γενεαλογία-ιησού-χριστού-ιωάννη-καρδ/

Οι δύο γενεαλογίες των ευαγγελίων είναι διαφορετικές μεταξύ τους, η γενεαλογία του Λουκά κινείται από τον Ιησού προς τα πίσω προς τον Αδάμ, ενώ του Ματθαίου κινείται από τον Αβραάμ προς τον Ιωσήφ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, η καταγωγή του Ιησού ήταν εβραϊκή.

Η γλώσσα του  Χριστού

Στη Παλαιστίνη του 1ου μΧ αιώνα, η ομιλούμενη γλώσσα ήταν τα αραμαϊκά. Ειδικά στη Γαλιλαία και πιο συγκεκριμένα στη Ναζαρέτ και τη Καπερναούμ, όπου ο Ιησούς πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, ήταν περιοχές όπου ομιλούταν αποκλειστικά η αραμαϊκή γλώσσα. Εξαίρεση αποτελούν πόλεις όπως η Διοκαισάρεια (πρόκειται για την παλαιότερη βιβλική πόλη Σεπφώρ), που κατοικούνταν κυρίως από Εθνικούς και Ρωμαίους που μιλούσαν Ελληνικά και Λατινικά. Τα αρμαϊκά, ήταν μια από τις κυριότερες διαλέκτους της ανατολικής Μεσογείου, από τον 7ο ΠΚΧ αιώνα, μέχρι τουλάχιστον το 135 ΜΚΧ και την εξέγερση του Μπαρ Κόκμπα, όπου έγινε προσπάθεια αντικατάστασής της με τα Εβραϊκά, ως τη νέα επίσημη γλώσσα. Ωστόσο τα αραμαϊκά επιβίωσαν τουλάχιστον ως τον 7ο ΜΚΧ αιώνα, όταν η περιοχή κατακτήθηκε από τους Άραβες.

Από την εποχή της κατάκτησης της Παλαιστίνης από το Μ. Αλέξανδρο το 332 ΠΚΧ, τα ελληνικά έγιναν η επίσημη κρατική γλώσσα και αναγκαστικά, κάποιοι από τους ντόπιους έπρεπε να τη μάθουν για να μπορούν να συνδιαλέγονται με τους Έλληνες επικυρίαρχους. Την εποχή του Ιησού, οι Εβραίοι των ανωτέρων καστών, θα έπρεπε να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τα ελληνικά. Η Μετάφραση των Εβδομήκοντα, που αφορά τη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης στη κοινή ελληνική, έλαβε χώρα μεταξύ 3ου και 1ου ΠΚΧ αιώνα, γεγονός που φανερώνει τη διείσδυση των ελληνικών στην εβραϊκή κουλτούρα. Αν και είναι πιθανό, πουθενά στη Καινή Διαθήκη δε αναφέρεται πως ο Χριστός μιλούσε ελληνικά.

Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που ο Ιησούς συνομίλησε με Ρωμαίους, όπως ο Ρωμαίος εκατόνταρχος (Ματθ. 8:5-13) και ο Πόντιος Πιλάτος (Ιωανν. 18:28-38) που προφανώς δε μιλούσαν αραμαϊκά, δεν είναι γνωστό εάν μίλησαν στα ελληνικά, στα λατινικά, ή μέσω μεταφραστή, Επομένως, η γνώση και η ομιλία της ελληνικής γλώσσας από τον Ιησού αν και πιθανή, δε μπορεί να στηρίξει τον ισχυρισμό πως ήταν Έλληνας, διότι η κοινή ελληνική, ήταν η διεθνής γλώσσα της εποχής, όπως είναι σήμερα τα αγγλικά.

https://www.britannica.com/topic/Aramaic-language

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/revolt1.html

http://www.bible-archaeology.info/sepphoris.htm

el.wikipedia.org/wiki/Μετάφραση_των_Εβδομήκοντα

Σταύρωση αντί λιθοβολισμού

Το γεγονός πως ο Χριστός εκτελέστηκε στο σταυρό αντί να λιθοβοληθεί όπως πρόσταζε ο Μωσαϊκός Νόμος, φαινομενικά ενισχύει τον ισχυρισμό πως δεν ήταν Ιουδαίος. Στη περίπτωση του Ιησού όμως, ενώ το ιερατείο τον καταδίκασε για βλασφημία, κατόπιν τον παρέδωσαν στον Πόντιο Πιλάτο, με τη κατηγορία του υποκινητή ταραχών, εφόσον ισχυρίζεται πως είναι ο »Βασιλιάς των Ιουδαίων». Ο Πιλάτος όμως, λαμβάνοντας υπόψιν τη καταγωγή του Ιησού από τη Γαλιλαία, τον στέλνει στον Ηρώδη Αντύπα που είχε τη σχετική δικαιοδοσία και που συμπτωματικά, εκείνη την εποχή ήταν στην Ιερουσαλήμ. Ούτε αυτός όμως τον καταδικάζει και στον στέλνει πίσω στον Πιλάτο, ο οποίος κατόπιν ισχυρών πιέσεων από τον όχλο και προφανώς και το ιερατείο, αποφασίζει να τον εκτελέσει. Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα Ευαγγελία, ο Πιλάτος δεν έβρισκε λόγο για να διατάξει τη θανάτωση του Ιησού. Κατόπιν, απευθυνόμενος στον όχλο, λαμβάνει την απάντηση »σταύρωσον αὐτόν» Κατόπιν, »νίπτει τα χείρας του» και διατάσσει τη σταύρωση του. Αυτή η μέθοδος θανάτωσης, εθεωρείτο η πιο ντροπιαστική και επιφυλασσόταν για μη Ρωμαίους πολίτες, όπως εγκληματίες, σκλάβους και εχθρούς του κράτους. Ο Χριστός οδηγήθηκε στο Πόντιο Πιλάτο με τις κατηγορίες πως ισχυρίζεται πως είναι ο Βασιλιάς των Ιουδαίων και πως παρακινεί τους υποστηρικτές του να μην πληρώνουν φόρους. Με βάση αυτές τις κατηγορίες, ο σταυρικός θάνατος από τις ρωμαϊκές αρχές, ήταν μονόδρομος.

 Τότε οὖν ἔλαβεν ὁ Πιλᾶτος τὸν Ἰησοῦν καὶ ἐμαστίγωσε.  καὶ οἱ στρατιῶται πλέξαντες στέφανον ἐξ ἀκανθῶν ἐπέθηκαν αὐτοῦ τῇ κεφαλῇ, καὶ ἱμάτιον πορφυροῦν περιέβαλον αὐτόν  καὶ ἔλεγον· Χαῖρε ὁ βασιλεὺς τῶν Ἰουδαίων· καὶ ἐδίδουν αὐτῷ ῥαπίσματα.  ἐξῆλθεν οὖν πάλιν ἔξω ὁ Πιλᾶτος καὶ λέγει αὐτοῖς· Ἴδε ἄγω ὑμῖν αὐτὸν ἔξω, ἵνα γνῶτε ὅτι ἐν αὐτῷ οὐδεμίαν αἰτίαν εὑρίσκω.  ἐξῆλθεν οὖν ὁ Ἰησοῦς ἔξω φορῶν τὸν ἀκάνθινον στέφανον καὶ τὸ πορφυροῦν ἱμάτιον,  καὶ λέγει αὐτοῖς· Ἴδε ὁ ἄνθρωπος. ὅτε οὖν εἶδον αὐτὸν οἱ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ ὑπηρέται, ἐκραύγασαν λέγοντες· Σταύρωσον σταύρωσον αὐτὸν. λέγει αὐτοῖς ὁ Πιλᾶτος· Λάβετε αὐτὸν ὑμεῖς καὶ σταυρώσατε· ἐγὼ γὰρ οὐχ εὑρίσκω ἐν αὐτῷ αἰτίαν. ἀπεκρίθησαν αὐτῷ οἱ Ἰουδαῖοι· Ἡμεῖς νόμον ἔχομεν, καὶ κατὰ τὸν νόμον ὀφείλει ἀποθανεῖν, ὅτι ἑαυτὸν Θεοῦ υἱὸν ἐποίησεν.  Ὅτε οὖν ἤκουσεν ὁ Πιλᾶτος τοῦτον τὸν λόγον, μᾶλλον ἐφοβήθη,  καὶ εἰσῆλθεν εἰς τὸ πραιτώριον πάλιν καὶ λέγει τῷ Ἰησοῦ· Πόθεν εἶ σύ; ὁ δὲ Ἰησοῦς ἀπόκρισιν οὐκ ἔδωκεν αὐτῷ.

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matthew%2027:32-56

https://www.biblegateway.com/passage/?search=John+19

http://www.orthodoxfathers.com/John-19

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως δεν υπάρχει ιστορική ή βιβλική βάση περί ελληνικότητας του Χριστού. Το όνομά του ήταν καθαρά εβραϊκό, η περιοχή που μεγάλωσε, αν και είχε ελληνορωμαϊκή παρουσία, κατά κανόνα ακολουθούσε την εβραϊκή παράδοση, η γενεολογία του Ιησού, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια είναι εβραϊκή και η γλώσσα που μιλούσε, ήταν τα αραμαϊκά. Αν και Εβραίος, δικάστηκε με βάση το ρωμαϊκό δίκαιο και τιμωρήθηκε με τη ποινή της σταύρωσης που άρμοζε στους εχθρούς του κράτους;. Οι όποιες προσπάθειες σύνδεσης του Ιησού με την αρχαία Ελλάδα, προέρχονται κυρίως από ορισμένους νεοπαγανιστικούς κύκλους (όχι όλους) που προσπαθούν (ανεπιτυχώς), να συνδυάσουν το χριστιανισμό, με δωδεκαθεϊστικές αντιλήψεις.

TNI

 • jupiter

  Για Έλληνας δεν ξέρω αλλά φαντάρος πήγε σίγουρα. Τον είδα.

 • Stephen S

  «…όσοι υπερασπίζονται τήν ιστορικότητα τού Ιησού θά πρέπει νά επανεξετάσουν τήν όλη τοποθέτησή τους επάνω στό θέμα……..διότι διατρέχουν τόν κίνδυνο νά συνεχίσουν νά υποστηρίζουν τά ιστορικά στοιχεία μιάς προσωπικότητας ή οποία πιθανότατα προκύπτει εντελώς διαφορετική απ’ότι τήν φαντάστηκαν όταν ανέλαβαν τήν υποστήριξή της….»
  Δόκτωρ Αλμπερτ Σβάιτσερ
  πρώην Ιερέας
  Διευθυντής τού νοσοκομείου τού Λαμπαρενέ
  Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1952

 • Stephen S

  Είχε υποστεί περιτομή……αλλά στούς Ελληνες δέν ήταν κοινή πρακτική !

 • Αν ήταν έλληνας θα είχε ελληνική παιδεία. Πούντη; Και θα έπειθε με το λόγο κι όχι με δήθεν θαύματα. Ο μπαμπάς του θα τον έστελνε σ’όλον τον κόσμο να πει το ποίημά του, κι όχι σε μια κουκκίδα του χάρτη. Θα γινόταν ντόρος, χαμός, παντού. Όλοι οι ιστορικοί της εποχής εκείνης θα έγραφαν βιβλία ολόκληρα για πάρτη του. Τίποτα. (Το τσιτάτο του Ιώσηπου δεν πιάνεται. Φιαχτό, πρόσθετο, μεταγενέστερο).
  Το θέμα όμως είναι ότι ούτε θεός υπάρχει… ούτε ιπτάμενος ροζ μονόκερος.

  • Παναγιώτης

   Μπορεί να υπάρχει, αλλά και να υπάρχει σιγά μην ασχολείται μαζί μας.

  • Παναγιώτης

   Μπορεί να υπάρχει, αλλά και να υπάρχει σιγά μην ασχολείται μαζί μας.

 • αντινοος

  Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να πιστέψει.
  Οσοι όμως θέλουν να πιστεύουν πως είναι αντιρατσιστές ας μην γίνονται χειρότεροι από όλους τους ρατσιστές με την πίστη εκατομμυρίων Ελλήνων Χριστιανών ορθοδόξων και δεκάδων άλλων εκατομμυρίων συνανθρώπων τους!!!

  Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός μας δεν έχει ανάγκη κανέναν Ελληνα η άλλον για να υπερασπιστεί την καταγωγή Του διότι η καταγωγή του είναι Θειική!

  Οσο για το εάν Υπήρξε η όχι , λέτε να είναι τόσο «χαζοί» οι Ιουδαίοι που να θέλουν να επαναλάβουν την δίκη Του Ιησού Χριστού μας ενώ …δεν υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο;

  Retrial for
  Jesus: New campaign launched in Israel

  Read more at http://www.wnd.com/2017/02/retrial-for-jesus-new-campaign-launched-in-israel/#vDD2rpf1eR4m9xvg.99

  Το λέει ο ίδιος ο βιογράφος των Εβραίων Ροκφέλερ πως Υπήρξε ο Ιησούς Χριστός, στην αναφορά του για τον Σαούλ , τον Απόστολο Παύλο. Το ότι δεν πιστεύουν στην Ανάσταση είναι αποκλειστικά δικαίωμα τους όπως και καθενός. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο!
  Δεν νομίζετε πως τους προσβάλλετε αντί να τους υπερασπίζεσται;

  Τέλος ας μην αποκλείουμε συνεχώς τον διάλογο προφασιζόμενοι αντισημιτισμό.
  Λέτε να έχουν ανάγκη τέτοιας προστασίας από εμάς οι Ιουδαίοι;
  Οι Ιουδαίοι υπέρμαχοι της Γαλλικής επανάστασης της ελευθερίας της αγάπης και της αδελφοσύνης που συζητούν τα πάντα χωρίς να αποκλείουν ΠΟΤΕ τον διάλογο, διότι είναι ικανότατοι να τα βγάζουν πέρα με τον λόγο και όχι με απαγορεύσεις!

  Για αυτό και αυτοί μέσα σε ελάχιστα χρόνια από τότε που έφτιαξαν κράτος και παρόλο το ολοκαύτωμα τους από τους ναζί εχουν φτάσει στα άστρα και οι Ευρωπαίοι αλλά κυρίως εμείς οι ξερόλες Ελληνες παλεύουμε καταχρεωμένοι αναζητώντας πολλοί συνάνθρωποί μας φαγητό μέσα στα σκουπίδια και γυρεύουμε να ρίξουμε και το φταίξιμο …στους τραπεζίτες, στους Εβραίους (η νέα μόδα και δεν προέρχεται μόνο από ακροδεξιούς) στους Γερμανούς τους Γάλλους και όλους τους άλλους!

  Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να μοιράσουμε δυο γαϊδουριών άχυρα …θα λύσουμε ότι δεν έλυσαν ολοι οι φιλόσοφοι από υπάρξεως του Ανθρώπου πάνω στην γη…
  Αγάπη στην θέση του μίσους, αυτό μας λείπει. Ολα τα άλλα θα γίνουν αρκεί αν εξαλειφθεί το μίσος προς τον συνάνθρωπο μας που έχει και πάντα θα έχει για να πάει μπροστά η ανθρωπότητα διαφορετικές θέσεις και ιδέες!
  Καλή Σαρακοστή και καλή Ανάσταση.

 • Gi Gi

  πολυ καλο το αρθρο σας και σωστοτατο.επισης σας λεω πως το ονομα Ιησους σημαινει στον Ιεχωβα ειναι η σωτηρια.

 • Η εβραϊκή τηλεόραση στο Ισραήλ ξεφτιλίζει Χριστό, Παναγία και Χριστιανούς! Βίντεο
  http://redskywarning.blogspot.gr/2012/09/its-ok.html

 • Τα εβραϊκά είναι ελληνικά. Το απαγορευμένο βιβλίο.το βιβλίο του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου του Τέλ Αβίβ, Γιόζεφ Γιαχούντα,

  http://antipliroforisi.blogspot.gr/2008/05/hebrew-is-greek.html

 • xi censored
 • Δ.Δ.

  ηταν ο Χριστος φανταρος;

 • Theo Bratsiotis

  Πολύ καλό
  Μόνο που, τα ‘ζητούμενα’ είναι δυο :
  (1)
  Η ‘καταγωγή’ του Ιησού με το μιτοχονδριακό DNA το οποίο
  ΔΕΝ είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί χωρίς να αμφισβητηθεί
  η ‘μητρότητα’ [ δλδ η ‘πατρότητα’ της μητέρας (το γένος ) ή
  η ‘προβολή’ της ‘θέσης’ της μητέρας στην …πατριαρχική (;)
  ‘καταγωγή’] . Διότι η ‘πατριαρχική καταγωγή’ ΜΌΝΟ ….
  ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΣ (ο,τι δηλώσεις) πιστοποιείται. Αυτο το κανουν
  …γαργαρα διοτι …καθάπτεται της…. Ελληνικης (τρεχα γυρευε)
  Γι αυτό στην προσπάθεια να αμφισβητηθεί η εθνοφυλετική
  καταγωγή του Ιησού ‘αμφισβητείται’ …αυτή της μητέρας του
  (Μαρια …αντι ΜαριάΜ του Ιωακείμ -το γένος- και της Χάννα )
  Ετσι… ‘πέφτει στο κενό’ και το επιχείρημα …του εξωγάμου
  Μεχρι σημερα ‘ο Εβραίος’ με αυτοσαρκασμό λέει: Εγγόνι μου
  ειναι ο γιος της ΚΟΡΗΣ μου και ειναι Εβραίος ως γιος Εβραίας
  (αφού η ΚΟΡΗ μου είναι ΕΓΓΟΝΉ Εβραίας)
  (2)
  Η γλώσσα που ‘ομιλούσε’ δλδ. η ‘ μητρική’ (ή αυτη που διδάχθηκε
  η μητερα του ή αυτη που διδαχτηκε ο ιδιος εκτος της μητρικης του)
  ησαν τα Ελληνικα διοτι :
  Εαν ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ (ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ) ΠΟΥ_ Ε Γ Ρ Α Ψ Α Ν_
  ΟΙ ΟΜΟΜΗΤΡΙΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΣ και ΙΟΥΔΑΣ
  ειναι ιστορικως ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΤΕ σημαινει οτι ΟΛΗ η ΟΙΚΟ-
  ΓΕΝΕΙΑ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ αφού τα ελληνικά
  δεν τα ομιλούσαν μόνο αλλά και γράφανε με κανόνες συντακτικού
  και ορθογραφίας (Κ.Δ.= ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ) ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ
  ΘΑ ΗΤΑΝ ‘ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ’ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ τότε
  ‘ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ’

  • Remon_Kewl

   Ευτυχώς που χρησιμοποιείς κεφαλαία, αλλιώς δεν θα σε πιστεύαμε.

 • Giorgos Zoulis

  Αν ακολουθήσουμε τη λογική του Gus Portokalos, όχι μόνο ο Χριστός ήταν Έλληνας αλλά και ο Θεός και άρα η δημιουργία του κόσμου Ελληνική. Οπότε όλος ο υπόλοιπος κόσμος μας οφείλει όχι μόνο για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό αλλά και για την ύπαρξή του!

 • Removed post Φελέκι

  Χωρία των γραφών επίσης αναφέρουν ξεκάθαρα ότι ήταν και Πανιώνιος όπως το γνωστότατο «Αφες Εμβολιάδη μόνον εις την περιοχήν και προσευχήσου τω Κυρίω τω Θεώ σου».

 • Γιώργος Ευθυμιάδης

  Όχι μόνο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πως ο Ιησούς ήταν Έλληνας, αλλά και η ίδια η ιστορική του υπόσταση. Εκτός από τις χριστιανικές πηγές δεν υπάρχει καμία άλλη μαρτυρία ή πηγή που να υπστηρίζει πως ο Ιησούς ήταν ιστορικό πρόσωπο.

  • ευαγγελος δημος

   υπάρχει πλήθος στοιχείων υπέρ της ύπαρξης του Ιησού Χριστού, τόσο στην κοσμική όσο και στην Βιβλική ιστορία. Ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Χριστός όντως υπήρξε, είναι το γεγονός ότι κυριολεκτικά χιλιάδες Χριστιανοί κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ. συμπεριλαμβανομένου των 12 Αποστόλων, ήταν πρόθυμοι να δώσουν την ζωή τους σαν μάρτυρες για τον Ιησού Χριστό. Οι άνθρωποι θα πέθαιναν γι’ αυτό που πιστεύουν ότι είναι αλήθεια, αλλά κανείς δεν θα πέθαινε για κάτι που ξέρει ότι είναι ψέμα.

   https://www.gotquestions.org/Greek/Greek-did-Jesus-exist.html
   αξίζει να ρίξεις μια ματια

   • Γιώργος Ευθυμιάδης

    Μόνο που τα στοιχεία αυτά και οι πηγές είναι πολύ μεταγενέστερες από την εποχή που υποτίθεται πως υπήρξε ο Ιησούς των Ευαγγελίων. Η μία μοναδική μαρτυρία (Testimonium Flavianum) που ήταν λίγο εως πολύ σύγχρονη, στο έργο του Ιουδαίου ιστορικού Φλάβιου Ιώσηπου (37-100 μ.Χ.), «Περί του Ιουδαϊκού Πολέμου», αποδείχτηκε χαλκευμένη ενώ η επόμενη μαρτυρία στο έργο του Τάκιτου (56-120 μ.Χ.), «Annales» η οποία αναφέρεται στο όνομα κάποιου «Χριστού» επίσης αμφισβητείται από την ιστορική έρευνα για βάσιμους λόγους. Τέλος, το ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν σε κάποια θεότητα, δεν είναι και απόδειξη της ύπαρξής της. Με την ίδια λογική, υπαρκτοί θα έπρεπε να είναι και οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων, των Ινδουιστών και πολλών άλλων θρησκειών.

    • ευαγγελος δημος

     Συμφωνώ το ότι θυσιάστηκαν δεν είναι απαραίτητα αποδεικτικό στοιχείο αλλά είναι σίγουρα ένα βασικό ζήτημα.Τώρα το ότι είναι μεταγενέστερες όπως λες δεν.σημαίνει είναι αβάσιμες Εμένα παντως δεν μ αρέσει να βλέπω κόσμο να αρχίζουν να λένε αυτό κι εκείνο μόνο και μόνο για να θίξουν την άποψη του άλλου που είναι διαφορετική.Το πρόβλημα μας στην Ελλάδα είναι ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα γενικότερα

   • Παναγιώτης

    Άλλο το πιστεύω και άλλο το γνωρίζω. Και ο Ηρόδοτος έγραψε για τον θεό Πάνα που βοήθησε τους Έλληνες εναντίον των Περσών στην μάχη του Μαραθώνα. Και ο Παυσανίας επίσης για τον Εχετλαίο. Άλλο ιστορικά γεγονότα και άλλο κοσμοιστορικά γεγονότα. Κάποια πράγματα αν δεν τα δεις ιδίοις όμμασι δεν τα πιστεύεις.

  • Thodoras Athens

   Εχει αποδειχθει χρονια τωρα η υπαρξη του Χριστου ως ιστορικο προσωπο απο ιστορικους…

 • 2xeria3podia

  εφυγε απο το σπιτι 30 χρονων και δουλευε στη δουλεια του πατερα του.ειναι δυνατον να μην ηταν ελληνας;

 • Σουλπίκιος

  Η ιδεα του Ελληνα Ιησου ζεχνει απο αντισημιτισμο. Προμοταρεται κυριως απο ακροδεξιους τυπους (Πλευρη, Μπαρμπη, Λιακοπουλο), «ευσεβεις ελληνορθοδοξους» κατα τ αλλα, οι οποιοι απλα δεν αντεχουν στην ιδεα οτι η «πατροπαραδοτη» θρησκεια τους ειναι εβραιογενης. Φτανουν στο σημειο να απορριπτουν το μεγαλυτερο μερος της Καινης Διαθηκης (και την Παλαια, εννοειται) ως εβραικες προσθηκες και να κρατανε μονο το Κατα Ιωαννη που περιγραφει τη συναντηση καποιων Ελληνων με τον Χριστο (και να επινοουν «κομμενα» χωρια οπου ο Ιησους υποτιθεται οτι υμνει την Ελλαδα). Στην πραγματικοτητα αυτη η θεωρια δειχνει οτι ο ελληνικος εθνικισμος-αντισημιτισμος ειναι ελαχιστα πρωτοτυπος και συνδεεται πνευματικα με τη ναζιστικη κοσμοθεωρια. Πρωτοι οι Ναζι εκαναν το διαχωρισμο αναμεσα σε εναν «θετικο» και «αριο» χριστιανισμο και σε ενα «ιουδαιοχριστιανισμο» (δημιουργημα του Παυλου) που ειχε σαν στοχο να εξοντωσει την Αρια φυλη μεταγγιζοντας στον οργανισμο της τον εβραικο ιο.

 • Antonis Armageddon

  Μμμμ… μυρίζομαι το μπαρούτι απο χιλιομετρα…. Εδω τη βλεπω τη δουλεια, θα ξοδευτουν μισθοί και μισθοί σε πατατακια, αναψυκτικα και ποπκορν για τη σφαγη που θα γινει…..

 • Manouras ΛΑΙΚΟΠΑΙΔΙ Emmanuel

  ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΦΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΙΗΣΟΥ Χ. ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΜΟΛΟΤΩΦ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΟΥΜΕ ΔΕΤΡΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

  • Φασολάδας

   Με το χριστομαλλο δερας.

   • Manouras ΛΑΙΚΟΠΑΙΔΙ Emmanuel

    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙΣΥ ΓΑΜΩΤΙΜΟΥ;
    ΜΕ ΕΧΟΥΝΕ ΠΛΟΚ ΣΤΟ ΛΟΥΠΕΝ

    • Imstillthereverywhere

     ΑΥΤΟΙ ΧΑΝΟΥΝ