Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται: Επίσημη Αναγνώριση της Ιατρικής Μεθόδου του ΒιοσυντονισμούHOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ

Καταρρίπτεται: Επίσημη Αναγνώριση της Ιατρικής Μεθόδου του Βιοσυντονισμού

23 Νοε
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορεί άρθρο, κυρίως σε ”αφυπνισμένες” ομάδες του facebook, πως ο βιοσυντονισμός, αναγνωρίστηκε επίσημα ως ιατρική μέθοδος. Όπως θα δούμε παρακάτω, πρόκειται για έναν ψευδή και ενδεχομένως επικίνδυνο ισχυρισμό.

 

ΨΕΥΔΕΣ

Στο biomedis-technology.gr, που εμπορεύεται συσκευές βιοσυντονισμού, διαβάζουμε:

Το δημοσίευμα είναι ψευδές, διότι επικαλείται τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενά τους. Συγκεκριμένα, οι 2 φορείς αναφέρουν:

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωση ΠΙΣ

Η απάτη στο συγκεκριμένο άρθρο έχει 2 σκέλη. Αφενός αναφέρει μόνο τα αποσπάσματα που βολεύουν το συντάκτη (σε κόκκινο πλαίσιο αυτά που ”ξεχνά”), αφετέρου, προσπαθεί να πείσει πως ο βιοσυντονισμός, αναγνωρίστηκε ως ”εναλλακτική ιατρική”. Αυτό που δεν αναφέρει όμως, είναι πως η συγκεκριμένη μέθοδος, ήταν πάντα ”εναλλακτική” (δηλαδή δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά) και δεν ήρθε το Υπουργείο να την αναγνωρίσει πρόσφατα.

Διευκρίνηση: Εναλλακτική, είναι η αναπόδεικτη επιστημονικά ιατρική (κοινώς τσαρλατανική), Με απλά λόγια, αν η εναλλακτική ιατρική δούλευε θα λεγόταν… ιατρική.

Τι είναι ο βιοσυντονισμός

Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «MORA-Θεραπεία», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν

Κατά τη συμβατική επιστημονική θεώρηση, ο βιοσυντονισμός είναι μια ακόμη ψευδοεπιστήμη που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες.

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/bioresonance.html

11

12

Fact-check for the sake of Democracy