Καταρρίπτεται: Επίσημη Αναγνώριση της Ιατρικής Μεθόδου του Βιοσυντονισμού

In Critical Thinking, Facebook, Fake, Fake news, Hoax, Scam, Διατροφή - υγεία, Εναλλακτικές θεραπείες, Χωρίς κατηγορία, Ψευτοθεραπείες by Θάνος Επαχτίτης1 Comment

Το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορεί άρθρο, κυρίως σε »αφυπνισμένες» ομάδες του facebook, πως ο βιοσυντονισμός, αναγνωρίστηκε επίσημα ως ιατρική μέθοδος. Όπως θα δούμε παρακάτω, πρόκειται για έναν ψευδή και ενδεχομένως επικίνδυνο ισχυρισμό.

 

  • ΨΕΥΔΕΣ

Στο biomedis-technology.gr, που εμπορεύεται συσκευές βιοσυντονισμού, διαβάζουμε:

Το δημοσίευμα είναι ψευδές, διότι επικαλείται τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενά τους. Συγκεκριμένα, οι 2 φορείς αναφέρουν:

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωση ΠΙΣ

Η απάτη στο συγκεκριμένο άρθρο έχει 2 σκέλη. Αφενός αναφέρει μόνο τα αποσπάσματα που βολεύουν το συντάκτη (σε κόκκινο πλαίσιο αυτά που »ξεχνά»), αφετέρου, προσπαθεί να πείσει πως ο βιοσυντονισμός, αναγνωρίστηκε ως »εναλλακτική ιατρική». Αυτό που δεν αναφέρει όμως, είναι πως η συγκεκριμένη μέθοδος, ήταν πάντα »εναλλακτική» (δηλαδή δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά) και δεν ήρθε το Υπουργείο να την αναγνωρίσει πρόσφατα.

Διευκρίνηση: Εναλλακτική, είναι η αναπόδεικτη επιστημονικά ιατρική (κοινώς τσαρλατανική), Με απλά λόγια, αν η εναλλακτική ιατρική δούλευε θα λεγόταν… ιατρική.

Τι είναι ο βιοσυντονισμός

Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «MORA-Θεραπεία», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν

Κατά τη συμβατική επιστημονική θεώρηση, ο βιοσυντονισμός είναι μια ακόμη ψευδοεπιστήμη που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες.

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/bioresonance.html

11

12

via TNI

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.