Ποιοι είμαστε
Αρχική Click-bait: ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ!!!Η ΕΕ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ “ΠΑΤΕΡΑΣ” ΚΑΙ “ΜΗΤΕΡΑ”HOAXES FAKE NEWS

Click-bait: ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ!!!Η ΕΕ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ “ΠΑΤΕΡΑΣ” ΚΑΙ “ΜΗΤΕΡΑ”

24 Νοε
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Στο κόσμο του ”αφυπνισμένου” ίντερνετ, οι ειδήσεις με κεφαλαία γράμματα και φαινομενικά εξωφρενικούς ισχυρισμούς, αποτελούν το κανόνα και όχι την εξαίρεση.

 

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι αυτό που είδαμε στο volcanotimes.com, aetos-apokalypsis.com και indobserver.blogspot.gr, που ισχυρίζεται πως η ΕΕ καταργεί με νόμο τα ονόματα ”πατέρας” και ”μητέρα”.

ΨΕΥΔΕΣ

Τι ισχύει

Το πασπαλισμένο με δόση ρατσισμού και ομοφοβίας δημοσίευμα, μας παρουσιάζει μια ”είδηση” που πρωτοεμφανίστηκε το 2011. Κάποιος ανώνυμος αρχιεπίσκοπος, καλεί το ποίμνιό του να συγκεντρώσουν υπογραφές για να μην περάσει η γραμμή των ομοφυλοφίλων που για κάποιο λόγο, θέλουν να καταργηθούν αυτοί οι ορισμοί. Τι έχει συμβεί;

Το 2010, σάλο είχε προκαλέσει η απόφαση του αμερικανικού State Department, να αλλάξει τους χαρακτηρισμούς του ”πατέρα” και τις ”μητέρας” στο έντυπο αίτησης χορήγησης διαβατηρίου. Η τότε υπουργός Hillary Clinton, αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση, φοβούμενη τις αντιδράσεις της συντηρητικής μερίδας των Αμερικανών. Η αίτηση πλέον, περιλαμβάνει τους ορισμούς ”πατέρας”, ”μητέρα” και ”γονέας ”.

http://www.state.gov/documents/organization/212239.pdf

http://www.slate.com/blogs/outward/2015/10/01/hillary_clinton_on_gay_rights_a_new_email_is_troubling.html

Τι ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως και στις ΗΠΑ, η είδηση για τη κατάργηση των γονικών ιδιοτήτων, πέρασε και στην Ευρώπη. Αρχικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των χαρακτηρισμών ”γονέας 1” και ”γονέας 2” στα βρετανικά διαβατήρια, δίπλα από τις επιλογές ”μητέρα” και ”πατέρας”. Ουδέποτε υπήρξε θέμα κατάργησης των 2 τελευταίων. Χαρακτηριστικά, σας παραθέτουμε υπόδειγμα ηλεκτρονικής αίτησης έκδοσης διαβατηρίου.

http://www.bbc.com/news/uk-15150526

Αναζητώντας την αρχική πηγή της είδησης (τέτοια ”διαμάντια” συνήθως έρχονται από το εξωτερικό), βρήκαμε ως πιθανότερη τις ιστοσελίδες Pravda Report και The European Union Times. Ειδικά η δεύτερη, πρόκειται για  ιστότοπο με ξενοφοβική, ομοφοβική και αντισημιτική ρητορική. Το σχετικό άρθρο στο παρακάτω λινκ:

http://archive.is/t8bXd

Στο άρθρο του 2011, βλέπουμε τον ισχυρισμό πως η ΕΕ θα αντικαταστήσει τους όρους ”πατέρας” και ”μητέρα” με τους χαρακτηρισμούς ”γονέας 1” και ”γονέας 2”.

Για να επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση, επικαλείται άρθρο του BBC και της Daily Mail. Το BBC ωστόσο, ορθά αναφέρει πως η επιλογή ”γονέας 1” και ”γονέας 2”, θα προστεθεί και ΔΕΝ θα αντικαταστήσει τις επιλογές ”μητέρα” και ”πατέρας”.

 Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η αίτηση για έκδοση διαβατηρίου, περιλαμβάνει μόνο τους όρους ”μητέρα” και ”πατέρας” όπως φαίνεται από το σχετικό υπόδειγμα της ΕΛΑΣ:

http://www.passport.gov.gr/downloads/passport-applications/1.html

Συμπέρασμα

Η ”είδηση” περί κατάργησης των ορισμών ”μητέρα” και ”πατέρας” και αντικατάστασης με ”γονέας 1” και ”γονέας 2”, προέρχεται από διαστρέβλωση της είδησης για την απόφαση του ΗΒ να συμπεριλάβει και τους 2 ορισμούς στα έντυπα έκδοσης διαβατηρίων. Δεν υπάρχει και δε προβλέπεται να υπάρξει Ευρωπαϊκή νομοθεσία που να υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να αντικαταστήσουν τις παλαιές ορολογίες με καινούργιες δήθεν για χάρη του LGBT κινήματος.

TNI

Fact-check for the sake of Democracy