Ποιοι είμαστε
Αρχική “Δείτε πώς οι τζιχαντιστές σκηνοθετούν ψεύτικα βίντεο με τραυματίες στο Χαλέπι (βίντεο)”HOAXES FAKE NEWS

“Δείτε πώς οι τζιχαντιστές σκηνοθετούν ψεύτικα βίντεο με τραυματίες στο Χαλέπι (βίντεο)”

27 Νοε
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο mannequin challenge των White Helmets, εμφανίστηκε και το παρακάτω άρθρο. 

ΨΕΥΔΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Το είδαμε στο tribune.gr και ingossip.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Δείτε πώς οι τζιχαντιστές σκηνοθετούν ψεύτικα βίντεο με τραυματίες στο Χαλέπι (βίντεο)

46901

Στα εδάφη της Συρίας που ελέγχουν οι «μετριοπαθείς» τρομοκράτες, δηλαδή οι ισλαμιστές μισθοφόροι της Τουρκίας του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και οι τζιχαντιστές της Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, η πρώην Αλ Νούσρα δηλαδή η Αλ Κάιντα, δραστηριοποιείται μια ομάδα διασωστών που ονομάζονται «Λευκά Κράνη».

Τα «Λευκά Κράνη» δημιουργήθηκαν το 2013, έχουν ετήσιο μπάτζετ 30 εκ. δολάρια και αποτελούνται από «εθελοντές» ισλαμιστές που παίζουν τους διασώστες.

Τα «Λευκά Κράνη» εκπαιδεύτηκαν από δυτικούς και Τούρκους για να διασώζουν, υποτίθεται, τα θύματα των κυβερνητικών βομβαρδισμών.

Στην εύπιστη δυτική κοινή γνώμη εμφανίστηκαν ως οι «καλοί άγγελοι» που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους για να σώζουν τραυματίες μέσα από τα χαλάσματα.

Η εικόνα τους «χτίστηκε» με πολλές ηρωικές φωτογραφίες να κουβαλάνε νεκρά παιδιά και να τα δείχνουν στις κάμερες.

Ωστόσο, εδώ και καιρό έχει αποκαλυφθεί ότι οι άνδρες που συμμετέχουν στα «Λευκά Κράνη» είναι άπαντες τζιχαντιστές και λειτουργούν περισσότερο ως στρατιωτικοί νοσοκόμοι της Αλ Κάιντα παρά ως διασώστες πολιτών.

Η μεγαλύτερη όμως απάτη, σχετικά με τα «Λευκά Κράνη», είναι ότι οι περισσότερες διασώσεις τους που βλέπουμε σε φωτογραφίες και βίντεο είναι «μούφα», είναι ψεύτικες, είναι σκηνοθετημένες και οι τραυματίες είναι ηθοποιοί, ή τέλος πάντων ντόπιοι που παίζουν θέατρο υποκρινόμενοι τους τραυματίες.

Και φυσικά για αυτά που γράφουμε ακολουθούν αποδείξεις.

Στο επόμενο βίντεο θα δείτε τους «διασώστες» από τα «Λευκά Κράνη» να προσπαθούν να σηκώσουν από τα χαλάσματα έναν άνδρα που έχει χτυπηθεί από βομβαρδισμό. Ο τραυματίας πονά και το φωνάζει.

Αφού το γύρισμα κρίθηκε καλό και πιστευτό, «τραυματίας» και «διασώστες» έβγαλαν και μια αναμνηστική φωτογραφία.

Είναι ο ίδιος «τραυματίας» που τα πόδια του σύμφωνα με το σενάριο είχαν καταπλακωθεί από λίθους και δεν μπορούσε να σταθεί.

Είναι τόσο ανόητοι που την «αναμνηστική» φωτογραφία την ανάρτησαν οι ίδιοι στο Twitter. Είναι η ακόλουθη:

46902

Αλλά και ο «τραυματίας» που επέλεξαν να παίξει τον ρόλο μόνο πολίτης δεν είναι. Είναι τρομοκράτης και έχει παίξει και σε άλλο βίντεο:

Και μια σειρά από τις εικόνες της απάτης σε περίπτωση που τα βίντεο απενεργοποιηθούν:

46903


To επίμαχο βίντεο δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη νέα παγκόσμια τρέλα mannequin challenge και σίγουρα δεν είναι απόδειξη για κατασκευασμένα βίντεο ή για να στοχοποιήσουμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε ούτε το όνομά του, για τρομοκράτη γιατί απλά έπαιξε και σε κάποιο άλλο βίντεο. Στα πόσα βίντεο γίνεσαι τρομοκράτης;

Το mannequin challenge είναι μια νέα μόδα του διαδικτύου,  όπου οι άνθρωποι παραμένουν ακίνητοι σαν παγωμένοι, τη στιγμή που τους καταγράφουν σε βίντεο, όπως το παρακάτω με τη Χίλαρι και τον Μπιλ Κλίντον.

Οι διασώστες της οργάνωσης Λευκά Κράνη δημιούργησαν το mannequin challenge βίντεο με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα δεινά που περνάει ο Συριακός Λαός.

Το επίμαχο βίντεο έχει τίτλο “Στην άκρη του Θανάτου” (Edge of death) και αρχικά ανέβηκε στο κανάλι RFS Media Office στις 18 Νοε. αλλά διαγράφηκε μετά από αντιδράσεις. Πρωταγωνιστές είναι 2 μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη και ο φωτογράφος και ερασιτέχνης ηθοποιός Nour Alrslan. Ο ίδιος ανέβασε και τη φωτογραφία με τα δύο μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη και τον δημοσιογράφο Yaseen Al.Akhras του RFS Media Office στο facebook με σχόλιο “Με βγάζουν από τα χαλάσματα”.

46904

Το δεύτερο βίντεο που βλέπουμε στο άρθρο είναι μια ακόμη δουλειά του φωτογράφου και ηθοποιού Nour Alrslan, με σενάριο, μοντάζ και σκηνοθέτη.

46906

https://archive.is/1hmhD

Το RFS Media Office εξέδωσε ανακοίνωση για το βίντεο και ξανανέβασε το βίντεο στο κανάλι του στις 22 Νοε.

https://archive.is/Wwez5

Η οργάνωση Syria Civil Defense, γνωστή περισσότερο σαν Λευκά Κράνη, χρηματοδοτείται από δυτικές κυβερνήσεις και έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τη Ρωσία και την κυβέρνηση της Συρίας, πως δεν είναι ουδέτερη.

Άσχετα όμως με τις κατηγορίες της Ρωσίας και της Συρίας ή αν θέλετε με την προπαγάνδα που υπάρχει από όλες τις μεριές, το παραπάνω mannequin challenge βίντεο, σε καμιά περίπτωση δεν είναι απόδειξη πως η οργάνωση Λευκά Κράνη κατασκευάζουν βιντεάκια με ψεύτικες διασώσεις. Ακόμη η συμμετοχή του φωτογράφου Nour Alrslan στην μικρού μήκους ταινία, δεν τον κάνει αυτόματα και τρομοκράτη.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.