Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής είδηση η επίθεση μουσουλμάνων σε χριστουγεννιάτικο δέντρο εμπορικού κέντρουHOAXES FAKE NEWS

Ψευδής είδηση η επίθεση μουσουλμάνων σε χριστουγεννιάτικο δέντρο εμπορικού κέντρου

29 Νοε
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το βιντεάκι  με τους μουσουλμάνους που ενοχλούνται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

Ισχυρισμός:

Μουσουλμάνοι επιτέθηκαν και βανδάλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο σε εμπορικό κέντρο.

Συμπέρασμα:

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ότι το συμβάν που απεικονίζεται στο βίντεο είναι η λήψη και τοποθέτηση δώρων στο δέντρο από θαμώνες του εμπορικού κέντρου με σκοπό να τα δώσουν σε παιδιά.



Το είδαμε στα: oparlapipas.grtriklopodia.grtrelogiannis.blogspot.gr και greeknewsondemand.com

Το επίμαχο βίντεο συνοδεύεται από λεζάντες όπως οι εξής:

VIDEO – ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ??? Μουσουλμάνοι ενοχλούνται με χριστουγεννιάτικο δέντρο σε εμπορικό κέντρο

47001

Μουσουλμάνοι ενοχλούνται με χριστουγεννιάτικο δέντρο σε εμπορικό κέντρο στην Σουηδία. Η στην (( Mall of Arabia )) COMING SOON ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

47006

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει κοινοποιηθεί δεκάδες χιλιάδες φορές από τη πρώτη δημοσίευση και με κάθε δημοσίευση παρουσιάζεται ως περιστατικό που λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά μέρη.

Το ίδιο βίντεο για παράδειγμα έχει αναφερθεί ότι δείχνει περιστατικό στη Σουηδία ενώ άλλο δημοσίευμα τοποθετεί το σκηνικό στη Γαλλία.

47003

Ακόμη μεγαλύτερη διάδοση πήρε όταν το δημοσίευσε στο facebook, ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου. [πηγή]

47004

Το βίντεο όμως δεν είναι από τη Σουηδία, ούτε από τη Γαλλία. Είναι από το εμπορικό κέντρο, Mall of Arabia στη Αίγυπτο. [πηγή]

47005

Το δέντρο κρύβει μικρά δώρα για τα παιδιά και τα καλύτερα δώρα, βρίσκονται ψηλά στην κορυφή. Οι άντρες που βλέπουμε να σκαρφαλώνουν, ψάχνουν να βρουν τα δώρα στα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου και να τα δώσουν στα παιδιά που περιμένουν κάτω. [πηγή]

47002b
47002

Με βάση όλα τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός περί μουσουλμάνων οι οποίοι βανδαλίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ψευδής.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.